Понеделник, 03 Октомври 2022
10
юни
4
 

Адв. Шаркова: Не е логично в еднаква степен да се ограничават ваксинирани и неваксинирани лица

Четвъртък, 10 Юни 2021 | 17:16:35 Надежда Ненова
4

„Въвеждането на дадена мярка или отмяната й трябва да се основава на доказателства и да не е произволно. Освен това следва да е ясно, разбираемо и да е възможно да се осъществява адекватен контрол - ако например се въведе подобно изключение само

„Въвеждането на дадена мярка или отмяната й трябва да се основава на доказателства и да не е произволно. Освен това следва да е ясно, разбираемо и да е възможно да се осъществява адекватен контрол - ако например се въведе подобно изключение само за ваксинираните, да се изясни как ще се осъществява контролът дали действително само ваксинираните не носят маски.“ Това каза пред Zdrave.net адвокатът по медицинско право Мария Шаркова по повод решението на Министерството на здравеопазването да облекчи мерките за ваксинираните лица.

В отговор на въпрос дали такива облекчения не са дискриминационни, адв. Шаркова заяви, че не може да се съгласи с такава теза. „Нямаме различно третиране при еднакви обстоятелства - очевидно едните лица не са ваксинирани, а другите са. Тук обаче следва да се обоснове от епидемиологична гледна точка, че категорично ваксинираните не могат да разпространяват вируса - нещо, което се обсъжда и вероятно е така, но следва да има доказателства за този факт. Ако има достатъчно доказателства (тази задача я оставям за епидемиолозите), то в единия случай имаме група хора, които не са ваксинирани и които трябва да носят маски, за да не се заразят/да не заразяват, и друга група хора, които са ваксинирани, съответно са безопасни за околните и няма риск да се заразят, или рискът е минимален“, каза тя.

Адвокатът подчерта обаче, че има различни данни за ефикасността на различните ваксини по отношение на заразяването и това също трябва да се вземе под внимание.

„Логиката на една ограничителна мярка е да защитава общественото здраве, като тя трябва да е съобразена с целите, т. е. да е пропорционална. В този смисъл не е логично в еднаква степен да се ограничават ваксинирани и неваксинирани, ако вече има достатъчно доказателства, че първите не създават риск за обществото. Особено в ситуация, при която ваксините са абсолютно достъпни за всеки. Не на последно място следва да се помисли за рисковите групи и доколко е безопасно за тях да се намират в колектив без маски, дори да са ваксинирани, но това също следва да се прецени от съответните специалисти“, каза още адв. Шаркова.

По думите й най-големият проблем ще е осъществяването на контрол. „Без да съм видяла заповедта не бих могла да прогнозирам, но най-малкото трябва ясно да се дефинира при точно какви обстоятелства, условия, помещения, колективи ще може да не се носи маска; кои лица имат право да не носят маски и как ще се удостоверява това и какво разбираме под ваксиниран - с една доза при двудозовите или при изцяло завършена ваксинация и колко дни след нея? Както и все още не е ясно - при пълна 100% ваксинация на всички в дадено помещение ли или процент ваксинирани. Например, ако в даден офис имаме 10 души, а са ваксинирани 4-ма, какво ще се случи?“, допълни адв. Шаркова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Vjbp

дедо 17.11.2021 23:26:20

Тая красавица бих я ваксинирал няколко пъти..

Аз 11.06.2021 10:31:06

Аз лично очаквам с новата заповед Кацаров и Кожухарова да се издънят. В главите им е пълна каша. Досега говореха едно, сега трябва да правят друго.

Да да 11.06.2021 07:34:05

Тази не е в час!

Ох 11.06.2021 00:33:33

на мама ваксинираната мисирка.


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Петър Маринов: Най-силно ми въздейства работата със студентите и младите лекари
02.10.2022 09:30:36 Невена Попова

Проф. Петър Маринов: Най-силно ми въздейства работата със студентите и младите лекари

Проф. Петър Маринов е председетел на Националната асоциация на експертите по психично здраве. ...

298 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)
02.10.2022 08:37:52

298 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)

298 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. 24 от ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...