!
Понеделник, 22 Юли 2024
10
юни
4
 

Адв. Шаркова: Не е логично в еднаква степен да се ограничават ваксинирани и неваксинирани лица

Четвъртък, 10 Юни 2021 | 17:16:35 Надежда Ненова
4

„Въвеждането на дадена мярка или отмяната й трябва да се основава на доказателства и да не е произволно. Освен това следва да е ясно, разбираемо и да е възможно да се осъществява адекватен контрол - ако например се въведе подобно изключение само

„Въвеждането на дадена мярка или отмяната й трябва да се основава на доказателства и да не е произволно. Освен това следва да е ясно, разбираемо и да е възможно да се осъществява адекватен контрол - ако например се въведе подобно изключение само за ваксинираните, да се изясни как ще се осъществява контролът дали действително само ваксинираните не носят маски.“ Това каза пред Zdrave.net адвокатът по медицинско право Мария Шаркова по повод решението на Министерството на здравеопазването да облекчи мерките за ваксинираните лица.

В отговор на въпрос дали такива облекчения не са дискриминационни, адв. Шаркова заяви, че не може да се съгласи с такава теза. „Нямаме различно третиране при еднакви обстоятелства - очевидно едните лица не са ваксинирани, а другите са. Тук обаче следва да се обоснове от епидемиологична гледна точка, че категорично ваксинираните не могат да разпространяват вируса - нещо, което се обсъжда и вероятно е така, но следва да има доказателства за този факт. Ако има достатъчно доказателства (тази задача я оставям за епидемиолозите), то в единия случай имаме група хора, които не са ваксинирани и които трябва да носят маски, за да не се заразят/да не заразяват, и друга група хора, които са ваксинирани, съответно са безопасни за околните и няма риск да се заразят, или рискът е минимален“, каза тя.

Адвокатът подчерта обаче, че има различни данни за ефикасността на различните ваксини по отношение на заразяването и това също трябва да се вземе под внимание.

„Логиката на една ограничителна мярка е да защитава общественото здраве, като тя трябва да е съобразена с целите, т. е. да е пропорционална. В този смисъл не е логично в еднаква степен да се ограничават ваксинирани и неваксинирани, ако вече има достатъчно доказателства, че първите не създават риск за обществото. Особено в ситуация, при която ваксините са абсолютно достъпни за всеки. Не на последно място следва да се помисли за рисковите групи и доколко е безопасно за тях да се намират в колектив без маски, дори да са ваксинирани, но това също следва да се прецени от съответните специалисти“, каза още адв. Шаркова.

По думите й най-големият проблем ще е осъществяването на контрол. „Без да съм видяла заповедта не бих могла да прогнозирам, но най-малкото трябва ясно да се дефинира при точно какви обстоятелства, условия, помещения, колективи ще може да не се носи маска; кои лица имат право да не носят маски и как ще се удостоверява това и какво разбираме под ваксиниран - с една доза при двудозовите или при изцяло завършена ваксинация и колко дни след нея? Както и все още не е ясно - при пълна 100% ваксинация на всички в дадено помещение ли или процент ваксинирани. Например, ако в даден офис имаме 10 души, а са ваксинирани 4-ма, какво ще се случи?“, допълни адв. Шаркова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Kcjz

дедо 17.11.2021 23:26:20

Тая красавица бих я ваксинирал няколко пъти..

Аз 11.06.2021 10:31:06

Аз лично очаквам с новата заповед Кацаров и Кожухарова да се издънят. В главите им е пълна каша. Досега говореха едно, сега трябва да правят друго.

Да да 11.06.2021 07:34:05

Тази не е в час!

Ох 11.06.2021 00:33:33

на мама ваксинираната мисирка.


Всичко за коронавируса
Още новини
Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София
22.07.2024 17:46:20

Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София

Столична лекарска колегия създаде нов фонд “Помощ Пенсиониран лекар”, съобщиха оттам. ...

ПП-ДБ с план срещу демографската криза
22.07.2024 17:16:40

ПП-ДБ с план срещу демографската криза

План за справянето с демографската криза са разработили от ПП-ДБ заедно с екип от експерти. Това ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...