!
Събота, 20 Юли 2024
30
ян
 

Адв. Шаркова: Препоръчвам медиацията като способ за разрешаване на спора

Случаят с разменените бебета е без аналог, но това не означава, че трябва да се присъди безпрецедентно високо обезщетение

Понеделник, 30 Януари 2023 | 11:42:04


"Исканата сума за обезщетение е висока. Казвам това след анализа, който направих на близо 600 дела от областта на медицинските грешки, както и други, на които са присъждани обезщетения за неимуществени вреди. При прегледа установих, че подобна сума е п

"Исканата сума за обезщетение е висока. Казвам това след анализа, който направих на близо 600 дела от областта на медицинските грешки, както и други, на които са присъждани обезщетения за неимуществени вреди. При прегледа установих, че подобна сума е присъждана изключително рядко“. Това заяви пред bTV адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, външен консултант на Втора САГБАЛ „Шейново“ по повод случая с разменените бебета и заявеното от родителите искане за по 300 000 лв. обезщетение. По думите й, има много малко подобни случаи, свързани с много тежки физически увреждания или смърт на дете.

„Има немедицнски случай, при който е незаконно повдигнато обвинение, а след това полученото обезщетение е 200 000 лв. Но то е за човек, който е бил задържан и лишен от свобода с мярка за неотклонение, а последиците за психиката му са били много сериозни“, уточни адвокатът.

Тя бе категорична, че конкретният случай с разменените бебета е без аналог, но това, че е без аналог, не означава, че трябва да се присъди безпрецедентно голямо обезщетение.

Освен това, претендиращата страна се натоварва и с разноските по делото, а размерът на държавната такса е 4% върху сумата, която в случая е 300 000 лв., което означава, че семейството трябва да внесе 12 000 лв., стана ясно от думите й.    

"Ръководството на болницата, след като се запозна с анализа на колегата Шаркова, взимайки предвид първо изключително широкия диапазон, в който се определя обезщетение за неимуществени вреди от една страна, и от друга страна безпрецедентността на казуса, прие решение спора да бъде отнесен за разглеждане от компетентния съд", коментира Величка Костадинова, която е адвокат на болница "Шейново".

Тя допълни, че към момента в болницата няма постъпило искане от адвоката на едно от семействата на разменените деца, в което да се посочва конкретна сума, постъпило е искане само от другото семейство. Също така, адв. Костадинова бе категорична, че няма как болницата да определи размера на обезщетението и да направи предложение към семействата.

"Зависи от семействата дали ще решат да предявят претенцията си към болницата, съда или застрахователя. Това си е тяхно решение. В един по-късен етап ако се постигне пресечна точка между интересите на болницата и на семействата за едно разумно и справедливо обезщетение няма пречка да се сключи такова и по време на съдебния процес", добави адвокатът.

От своя страна консултантът на болницата адв. Мария Шаркова препоръча да се мисли за постигане на решение чрез медиация.

"Препоръчвам медиацията като способ са решаване на спора. Все още не е изяснен въпроса кой и как направи размяната на бебетата, все още тече производство", подчерта тя. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
R1vL


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...