!
Вторник, 16 Април 2024
02
февр
 

Акад. Григоров: Трябва да сме подготвени и за случващи се едновременно кризисни ситуации

Четвъртък, 02 Февруари 2023 | 14:22:49


Над 6.5 млн. души в света са починали вследствие на COVID-19 досега. Това показват данните от Световният годишен доклад за бедствията на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) "Доверие, равенство и локални действия: П

Над 6.5 млн. души в света са починали вследствие на COVID-19 досега. Това показват данните от Световният годишен доклад за бедствията на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) "Доверие, равенство и локални действия: Поуки от пандемията от COVID-19 за предотвратяване на следваща глобална криза".

Докладът цитира данни на Международния валутен фонд (МФ), според които до края на 2024 г. пандемията ще струва на световната икономика 13,8 трилиона долара. Социално-икономическите последици също са огромни, а косвените въздействия засегнаха живота на почти всяка общност. Нито едно бедствие през последните десетилетия не е имало толкова огромни последици.

Документът разглежда в дълбочина успехите и предизвикателствата през последните три години, отправя и препоръки за недопускането на бъдещи трагедии от такъв мащаб, като предлага шест основни действия за по-ефективна подготовка за бъдещи извънредни ситуации в областта на общественото здраве. Това са засилване на превенцията и готовността на местно ниво; използване на местния капацитет, чрез интегрирани здравни системи; изграждане на глобални механизми за солидарност, с помощта на които да се гарантира на всички общности достъп до ваксини, медикаменти, лечение и др.; защита на общностите от социално-икономическите въздействия на извънредни ситуации; събиране, обобщаване и анализ на данни на местно ниво и използването им при планиране на бъдещи действия; засилване на правната готовност за настъпването на извънредни ситуации в системата на общественото здраве.

"Пандемията извади на преден план темата за доверието. Беше важно хората да се доверят на здравните власти и на нас, да се съобразят с наложените ограничителни мерки в името на спасяването на човешкия живот", каза председателят на БЧК акад. Христо Григоров. Той подчерта, че истинската готовност означава да можеш да реагираш адекватно при едновременното настъпване на множество опасности. "Съдбата ни е отредила да живеем в свят, в който бедствията и кризите са все по-чести, а техният интензитет е силно увеличен. Ето защо, ние трябва да сме подготвени да посрещнем даже случващи се едновременно различни кризисни ситуации. Това трябва да бъде непрекъснат процес", допълни акад. Григоров.

За почти две години и половина, чрез дейностите си, свързани с борбата с пандемията от COVID-19 и нейното ограничаване, Българският Червен кръст подпомогна повече от 239 000 души с хранителни продукти, на близо 6 200 души в изолация бяха закупени храни и лекарства, а почти 26 000 получиха психологическа и емоционална подкрепа от психолози на БЧК, съобщиха от хуманитарната организация. Осигурени бяха медицинска апаратура, хигиенни материали, дезинфектанти, както и близо 3 250 000 лични предпазни средства. За да помогне на обществото да се предпази, БЧК успя да достигне с достоверна информация до над 837 000 български граждани. Повече от 10 000 доброволци на организацията работеха неуморно в помощ на най-уязвимите групи от населението.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YCQx


Всичко за коронавируса
Още новини
CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID
16.04.2024 17:26:25

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изнесоха нови данни, от коит ...

Очакваме анализи и мотиви за новите стойности в КТД
16.04.2024 16:58:39

Очакваме анализи и мотиви за новите стойности в КТД

От Асоциацията на Университетските болници в Република България (АУБ) и Националното сдружение на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...