Вторник, 27 Септември 2022
19
окт
7
 

Акад. Дамян Дамянов е "Лекар на годината 2018"

БЛС планира категория за най-достоен лекар, избран от пациентите

Петък, 19 Октомври 2018 | 14:45:43 Надежда Ненова
7

Акад. Дамян Дамянов е „Лекар на годината“ за 2018 г. Това обяви на пресконференция днес председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Награждаването ще бъде на официална церемония тази вечер в хотел "Балкан". Наградат

Акад. Дамян Дамянов е „Лекар на годината“ за 2018 г. Това обяви на пресконференция днес председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Награждаването ще бъде на официална церемония тази вечер в хотел "Балкан".

Наградата е присъдена за издаването на 23-томното ръководство по хирургия под негова редакция. Акад. Дамянов е автор и съавтор на над 30 учебника и научни монографии и над 250 публикации в български и чуждестранни научни издания. 

„Акад. Дамянов е зам.-председател на БАН, завеждащ секция „Медицински науки“ в академията, бивш началник на Клиниката по хирургия при УМБАЛ „Царица Йоанна–ИСУЛ“. Той  е забележителен лекар, учен, преподавател и човек. Неговият принос в медицината и науката не само в България, но и по света е безспорен. Бил и ще бъде пример за много поколения лекари. Приносът на акад. Дамянов тази година е издаването на Многотомно Ръководство по хирургия, което е минало изцяло под негова редакция. Поредицата обхваща всички области на хирургията, както и нужните за хирурзите „Анестезиология и интензивно лечение“ , „Онкология“ и „Урология и гинекология“. Така представи лекарят на 2018 година, д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

„Всяка година регионалните колегии изпращат своите номинации в обявените предварително категории. Тази година УС на БЛС за първи път разширява кръга на номиниращите и позволи в номинациите да се включат и отделни лечебни заведения. За догодина се надяваме да имаме и категория, в която пациентите да избират лекаря, който смятат, че е най-достоен“, каза д-р Маджаров.

 

Наградите по категории

Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники за България

Доц. Д-р Маргарита Кътева, УМБАЛ „Софиямед“. Доц. Кътева въвежда и развива ранното хирургично лечение на акушерската парализа още след 3 месечна възраст на новороденото.

Доц. Иглика Михайлова, Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО). Доц. Михайлова има принос за въвеждането на метод за едновременно предоперативно лъче-химиолечение при карцином на ректума, който доведе до промяна на стандартита за лечене на тази онкологична легализация в страната.

Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на дадена област:

Проф. Драган Бобев, дългогодишен управител на Специализирана болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания – София. Той е един от най-изявените български педиатри, с принос в развитието на детската онкохематология. 

Проф. Иван Гаврилов, началник на Торакална клиника в УСБАЛО. Той доказано е най-известният хирург на гърда в България, ангажиран с цялата си професионална и научна дейност с едно от най-социално значимите заболявания в света, а именно ракът на млечната жлеза. 

Проф. Захари Захариев, УМБАЛ "Св. Георги" – Пловдив. Проф. Захариев диагностира и лекува заболявания като епилепсия, мултипленна склероза, паркинсон, инсулти, главоболие и всички неврологични заболявания. 

Проф. Иван Ценев, УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ". Той е доайен на Българската, Европейската и Световната Ото-рино-ларингология.

Проф. Виолета Димитрова, УМБАЛ „Александровска“. Проф. Димитрова е посветила целия си живот на медицината и е едно от големите имена в хирургията в България. Под нейно ръководство, на 17 април 2003г. се осъществява първата у нас експлантация на черен дроб, първата в България хепатоцитна трансплантация, през 2004, а на 22 юни 2005г. се извършва първата в България чернодробна трансплантация от трупен донор – изцяло от български екип.

Доц. Виолета Димитрова, СБАЛАГ "Майчин дом". Доц. Димитрова е специализирала в Израел и САЩ по проблемите на рисковата бременност, феталната медицина и пренаталната диагностика.

Доц. Евелина Пазванска, Четвърта МБАЛ-София. Тя е специализирала в Париж и Кеймбридж, участва в изработването на стандартите по еднодневна хирургия и палиативни грижи, преподавателската й работа е също в тази област.

Проф. Елисавета Наумова, УМБАЛ „Александровска“. Изследователската активност на проф. Наумова е свързана със значими научно-приложни изследвания на имунологичната наука и практика.

"Мениджър на годината"

Проф. Асен Балтов – изпълнителен директор на болница "Пирогов". „Управлението на голяма и сложна структура, каквато е едно лечебно заведение е задача, която може да пръв поглед да изглежда само приятна, но всъщност изисква безупречно познаване на здравната система с всичките й недостатъци, стратегически и дългосрочен поглед, управленски и лидерски капацитет и не на последно място баланс на чисто човешки качества“, представи наградения медик, д-р Маджаров.

Наградата "Ти си нашето бъдеще" отива при:

Д-р Веселин Попов, специализант в клиниката по лъчелечение в УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив;

Д-р Мирослав  Ангелов, УМБАЛ "Св Анна"- София;

Д-р Калоян Йорданов, специализант на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ във Велико Търново, единственият в областта на ортопедията и травматологията;

Д-р Атанас Славов, общопрактикуващ лекар в Стара Загора;

Д-р Петя Чавеева, Медицински комплекс „Д-р Щерев”, специалист по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия.

Принос за развитие и утвърждаване на авторитета на съсловната организация

Д-р Георги Кръстев, главен секретар на районната лекарска колегия в Пловдив и бивш председател на същата колегия и

Д-р Антон Въжаров, главен секретар на регионалната колегия в Русе и бивш неин председател.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tFr3

гост 24.10.2018 21:53:19

Това е най-големият резил на БЛС, който съм виждал. Дайте път на младите и заслужили български лекари. Какъв принос има този човек, като няма нито една публикация в списание с импакт фактор. Бил редактор на 23 тома Ръководство по хирургия. Е това ли е заслугата му да е лекар на годината. Та той не се занимава с медицина сериозно от години. Чакайте реформи и новости от такива като него.

Пламен Цолов 23.10.2018 19:21:54

Тези номинации показват само едно: Тези които номинират са далеч от съвременната световна медицина.

Гост 19.10.2018 23:26:44

Проф Бобев има много повече заслуги от този, аман кой ли е питал съсловието в РЛК за номинации. Най-вероятно са правени от групичките по интереси, които се самоизбират и за председатели и изобщо не обявавяват и общите събрания кога се случват. А и не бих номинирал семашковисти като Дамянов , който беше консултантът на БСП по здравеопазване при тяхното управление. Естествено защото си е от БСП както Пилософ, Танчето с тачанката и т.н Нищо ново - поредната излагация на 'БЛС', ама кой ли е учуден пък

стар доктор 22.10.2018 09:49:52

Какви са заслугите на проф. БОБЕВ?

Гост 19.10.2018 22:07:43

Проверих в общоизвестната база данни с публикации PubMed. Този велик академик няма нито една публикация.

PubMed 20.10.2018 00:05:36

Провери отново. Излизат 91 заглавия. Е, изцяло в български и руски списания, но все пак...

Коментатор 20.10.2018 04:01:23

Е, 90 не са 250. Вероятно тук влизат и вестникарските и телевизионни изяви.


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме
26.09.2022 17:29:15 Невена Попова

Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме

„У нас грип все още няма, рано е още, но сега е най-подходящото време за ваксиниране“ ...

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив
26.09.2022 17:11:06

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив

В Научноизследователския институт към МУ-Пловдив се проведе работен семинар по проект Development ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...