!
Събота, 20 Април 2024
19
окт
8
 

Акад. Дамян Дамянов е "Лекар на годината 2018"

БЛС планира категория за най-достоен лекар, избран от пациентите

Петък, 19 Октомври 2018 | 14:45:43 Надежда Ненова
8

Акад. Дамян Дамянов е „Лекар на годината“ за 2018 г. Това обяви на пресконференция днес председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Награждаването ще бъде на официална церемония тази вечер в хотел "Балкан". Наградат

Акад. Дамян Дамянов е „Лекар на годината“ за 2018 г. Това обяви на пресконференция днес председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Награждаването ще бъде на официална церемония тази вечер в хотел "Балкан".

Наградата е присъдена за издаването на 23-томното ръководство по хирургия под негова редакция. Акад. Дамянов е автор и съавтор на над 30 учебника и научни монографии и над 250 публикации в български и чуждестранни научни издания. 

„Акад. Дамянов е зам.-председател на БАН, завеждащ секция „Медицински науки“ в академията, бивш началник на Клиниката по хирургия при УМБАЛ „Царица Йоанна–ИСУЛ“. Той  е забележителен лекар, учен, преподавател и човек. Неговият принос в медицината и науката не само в България, но и по света е безспорен. Бил и ще бъде пример за много поколения лекари. Приносът на акад. Дамянов тази година е издаването на Многотомно Ръководство по хирургия, което е минало изцяло под негова редакция. Поредицата обхваща всички области на хирургията, както и нужните за хирурзите „Анестезиология и интензивно лечение“ , „Онкология“ и „Урология и гинекология“. Така представи лекарят на 2018 година, д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

„Всяка година регионалните колегии изпращат своите номинации в обявените предварително категории. Тази година УС на БЛС за първи път разширява кръга на номиниращите и позволи в номинациите да се включат и отделни лечебни заведения. За догодина се надяваме да имаме и категория, в която пациентите да избират лекаря, който смятат, че е най-достоен“, каза д-р Маджаров.

 

Наградите по категории

Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники за България

Доц. Д-р Маргарита Кътева, УМБАЛ „Софиямед“. Доц. Кътева въвежда и развива ранното хирургично лечение на акушерската парализа още след 3 месечна възраст на новороденото.

Доц. Иглика Михайлова, Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО). Доц. Михайлова има принос за въвеждането на метод за едновременно предоперативно лъче-химиолечение при карцином на ректума, който доведе до промяна на стандартита за лечене на тази онкологична легализация в страната.

Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на дадена област:

Проф. Драган Бобев, дългогодишен управител на Специализирана болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания – София. Той е един от най-изявените български педиатри, с принос в развитието на детската онкохематология. 

Проф. Иван Гаврилов, началник на Торакална клиника в УСБАЛО. Той доказано е най-известният хирург на гърда в България, ангажиран с цялата си професионална и научна дейност с едно от най-социално значимите заболявания в света, а именно ракът на млечната жлеза. 

Проф. Захари Захариев, УМБАЛ "Св. Георги" – Пловдив. Проф. Захариев диагностира и лекува заболявания като епилепсия, мултипленна склероза, паркинсон, инсулти, главоболие и всички неврологични заболявания. 

Проф. Иван Ценев, УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ". Той е доайен на Българската, Европейската и Световната Ото-рино-ларингология.

Проф. Виолета Димитрова, УМБАЛ „Александровска“. Проф. Димитрова е посветила целия си живот на медицината и е едно от големите имена в хирургията в България. Под нейно ръководство, на 17 април 2003г. се осъществява първата у нас експлантация на черен дроб, първата в България хепатоцитна трансплантация, през 2004, а на 22 юни 2005г. се извършва първата в България чернодробна трансплантация от трупен донор – изцяло от български екип.

Доц. Виолета Димитрова, СБАЛАГ "Майчин дом". Доц. Димитрова е специализирала в Израел и САЩ по проблемите на рисковата бременност, феталната медицина и пренаталната диагностика.

Доц. Евелина Пазванска, Четвърта МБАЛ-София. Тя е специализирала в Париж и Кеймбридж, участва в изработването на стандартите по еднодневна хирургия и палиативни грижи, преподавателската й работа е също в тази област.

Проф. Елисавета Наумова, УМБАЛ „Александровска“. Изследователската активност на проф. Наумова е свързана със значими научно-приложни изследвания на имунологичната наука и практика.

"Мениджър на годината"

Проф. Асен Балтов – изпълнителен директор на болница "Пирогов". „Управлението на голяма и сложна структура, каквато е едно лечебно заведение е задача, която може да пръв поглед да изглежда само приятна, но всъщност изисква безупречно познаване на здравната система с всичките й недостатъци, стратегически и дългосрочен поглед, управленски и лидерски капацитет и не на последно място баланс на чисто човешки качества“, представи наградения медик, д-р Маджаров.

Наградата "Ти си нашето бъдеще" отива при:

Д-р Веселин Попов, специализант в клиниката по лъчелечение в УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив;

Д-р Мирослав  Ангелов, УМБАЛ "Св Анна"- София;

Д-р Калоян Йорданов, специализант на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ във Велико Търново, единственият в областта на ортопедията и травматологията;

Д-р Атанас Славов, общопрактикуващ лекар в Стара Загора;

Д-р Петя Чавеева, Медицински комплекс „Д-р Щерев”, специалист по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия.

Принос за развитие и утвърждаване на авторитета на съсловната организация

Д-р Георги Кръстев, главен секретар на районната лекарска колегия в Пловдив и бивш председател на същата колегия и

Д-р Антон Въжаров, главен секретар на регионалната колегия в Русе и бивш неин председател.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QHqk

Ася Хамуд 05.11.2022 22:52:57

Велик Лекар.Поклон

гост 24.10.2018 21:53:19

Това е най-големият резил на БЛС, който съм виждал. Дайте път на младите и заслужили български лекари. Какъв принос има този човек, като няма нито една публикация в списание с импакт фактор. Бил редактор на 23 тома Ръководство по хирургия. Е това ли е заслугата му да е лекар на годината. Та той не се занимава с медицина сериозно от години. Чакайте реформи и новости от такива като него.

Пламен Цолов 23.10.2018 19:21:54

Тези номинации показват само едно: Тези които номинират са далеч от съвременната световна медицина.

Гост 19.10.2018 23:26:44

Проф Бобев има много повече заслуги от този, аман кой ли е питал съсловието в РЛК за номинации. Най-вероятно са правени от групичките по интереси, които се самоизбират и за председатели и изобщо не обявавяват и общите събрания кога се случват. А и не бих номинирал семашковисти като Дамянов , който беше консултантът на БСП по здравеопазване при тяхното управление. Естествено защото си е от БСП както Пилософ, Танчето с тачанката и т.н Нищо ново - поредната излагация на БЛС, ама кой ли е учуден пък

стар доктор 22.10.2018 09:49:52

Какви са заслугите на проф. БОБЕВ?

Гост 19.10.2018 22:07:43

Проверих в общоизвестната база данни с публикации PubMed. Този велик академик няма нито една публикация.

PubMed 20.10.2018 00:05:36

Провери отново. Излизат 91 заглавия. Е, изцяло в български и руски списания, но все пак...

Коментатор 20.10.2018 04:01:23

Е, 90 не са 250. Вероятно тук влизат и вестникарските и телевизионни изяви.


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...