Четвъртък, 23 Март 2023
12
апр
2
 

Акад. Петрунов: Не е редно да се смесват два вида ваксини

Понеделник, 12 Април 2021 | 11:19:15
2

Не е въпросът хората само да имат достатъчна информация, а какво е нейното качество. За съжаление в информационния поток попадат данни, които са абсолютно неверни, неточни или повлияни от други, ненаучни фактори. Това води до разклащане на доверието на

Не е въпросът хората само да имат достатъчна информация, а какво е нейното качество. За съжаление в информационния поток попадат данни, които са абсолютно неверни, неточни или повлияни от други, ненаучни фактори. Това води до разклащане на доверието на хората към тази информация. Това каза имунологът акад. Богдан Петрунов пред БНТ. Той отговори на зрителски въпроси по за ваксините, имунизациите и мерките.

„За съжаление има категория хора, които не изграждат имунитет и след ваксинация. Обикновено се приема, че между 8-10% не реагират на имунизация. Те са без или с по-слаб имунен отговор, но това отдавна е известно в имунологията. Това, което до момента е ясно е, че има около 3,5% от популацията, които не могат да се разболеят от COVID, поради това, че имат много високо отделяне на интерферон“, каза акад. Петрунов.

Вероятно е преболедувалите след имунизация да получат по-добър защита, стана ясно още от думите му. Запитан дали преболедувалите, които не са изградили антитела, могат да бъдат защитени след поставяне на ваксина, той отвърна: "Да, би трябвало да е сигурно, защото имунитетът се гради не само на базата на антителата, на хуморалния имунитет, а основно на клетъчния имунитет. Така че ако те имат добър клетъчен имунитет, което е най-вероятно и всички данни досега го показват, няма никакъв проблем - спокойно могат да се имунизират".

"Хората няма смисъл да ходят да си тестват антителата, това нищо не може да им каже, тъй като голяма част от антителата не са функционални, т.е. не са неутрализиращи антитела. Не бива да се притесняват, ако нямат, нито да се успокояват, ако имат много, тъй като антителата само показват, че организмът им е имал контакт със съответния вирус. Много бързо след това спадат. След 8-мия месец никой няма антитела", каза акад. Петрунов.

По думите му смесването на ваксини от различни видове е неправилно и имунизираните с първа доза на AstraZeneka трябва да си сложи и втората. „Първата доза създава грунда, основата на имунизацията, а втората доза е мощната – бустер ефектът. Не е достатъчна само едната доза. В Германия и Франция започнаха да смесват два вида ваксини, но това е напълно неправилно. Центърът за контрол на заболяванията в САЩ категорично излязоха със становища, че това не е редно, тъй като нямаме достатъчно информация какъв ще бъде резултатът“, каза акад. Петрунов.

Случаите на тромбози при оксфордската ваксина са толкова малко, че са в процента на предвидимата медицинска практика. Масовата имунизация е основата да се ликвидира тази епидемия. Нищо друго не може да помогне“, каза още академик Петрунов.

По думите му ще се налага да се имунизираме всяка година срещу коронавируса, защото той мутира като грипа. „Имунитетът, който се създава от ваксината, за сега е известно, че трае от 8 до 12 месеца. През това време можем да се заразявяме, можем да разпространяваме инфекцията и затова трябва да се спазват и мерките. До една година ще знаем и дали ваксината предпазва от разпространение на заболяването“, каза акад. Петрунов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ax#6

Гост 13.04.2021 12:13:58

Този става за министър или министър-председател.

Гост 13.04.2021 16:32:39

Разбира се! Независим, млад и компетентен!


Всичко за коронавируса
Още новини
Прецизират приложението на някои биологични терапии при улцерозен колит
22.03.2023 17:19:25

Прецизират приложението на някои биологични терапии при улцерозен колит

Две допълнения съдържа проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 2019 г. з ...

Близо 6000 теста за рак на дебелото черво са направени за половин година безплатен скрининг
22.03.2023 16:45:41

Близо 6000 теста за рак на дебелото черво са направени за половин година безплатен скрининг

5679 теста за рак на дебелото черво са направени по време на програмата „Заедно срещу рака ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...