!
Събота, 27 Юли 2024
14
апр
4
 

Акад. Петрунов: Пандемията не е свършила, още сме далеч от това

Четвъртък, 14 Април 2022 | 11:44:26
4

„Пандемията продължава и в Европа, и в целия свят, което е много тревожно. Така че в никакъв случай не можем да кажем, че епидемията е свършила, още сме далеч от това“. Това каза пред БНР имунологът акад. Богдан Петрунов във връзка с COVID

„Пандемията продължава и в Европа, и в целия свят, което е много тревожно. Така че в никакъв случай не можем да кажем, че епидемията е свършила, още сме далеч от това“. Това каза пред БНР имунологът акад. Богдан Петрунов във връзка с COVID пандемията.

Той призна, че в много държави мерките падат, но отбеляза, че това е повече политически и икономически обосновано, отколкото медицински.

По отношение на ситуацията у нас пък имунологът коментира: „Намалява броят на починалите, няма съмнение, че намалява разпространението на инфекцията у нас, това е ясно. Но аз не съм спокоен за това, което ще стане след Великден с оглед пътувания, възможности за разсейване на инфекцията и най-важното – с премахването на каквито и да е ограничения“. Той посочи още, че тук поначало мерките не са се спазвали особено, а сега, когато са само препоръчителни, това не се случва никъде. Специалистът изрази несъгласието си с факта, че вече няма никакви задължителни противоепидемични мерки. По думите му в транспорта, в моловете, в големите обществени сгради маските е трябвало да останат.

Запитан на какво според него се дължи фактът, че процентът новозаболели неваксинирани намалява за сметка на увеличаването на процента новозаболели ваксинирани, акад. Петрунов коментира: „Причината е съвсем ясна – както след боледуването от коронавирус, така и имунитетът, който се създава след ваксина, не е вечен. Той продължава шест, осем, дванайсет месеца, в зависимост от индивидуалната реакция на всеки един от нас. Така че съвсем логично е, след като си бил имунизиран преди шест или осем месеца, твоят имунитет да е отслабнал и да може по-лесно да се заразиш“.

Имунологът обаче цитира резултати от проучване в САЩ въз основа на изследвани над 5 млн. души, според които около 90% от имунизираните и заразени с делта варианта на SARS-CoV-2 не са влезли в болница и не са развили тежко заболяване. При заразените с омикрон пък с около 50% намалява рискът да развият повторно болестта и да влязат в болница след първата инжекция и около 70% след втората и особено след бустерната доза, стана ясно от думите му.

„Така че няма никакво съмнение, че трябва да се направи бустерна доза и дори втора бустерна доза, особено на хората над 65 години, на хората с увредена имунна система, на хората с хронични заболявания като диабет, сърдечносъдови, бъбречни заболявания, трансплантирани. Т.е. това е много важна стъпка да продължим да стимулираме този имунитет. За мен е много важно МЗ колкото се може по-скоро официално да формулира правенето на втора бустерна доза, за да могат хората да я направят. На мен десетки хора ми се обаждат, за да ме питат – кажете какво да правим, кога да си правим втората доза? Това трябва да стане, на международно ниво вече официално е взето решение, мисля, че ние също трябва да реагираме колкото се може по-скоро“, коментира акад. Петрунов.

Той се спря и на приетата от МЗ програма за имунизация на украинските деца, като отбеляза, че решението на ведомството за ваксинация на децата от Украйна, които нямат документ, че са имунизирани, е съвсем правилно.

„Тук става въпрос за няколко основни и много важни ваксини – против туберкулоза, против хепатит, против полиомиелит, против листерия, тетанус, коклюш, против морбили, паротит, вариола, варицела – това са основните типове детски ваксини, които у нас се правят от десетки години и ние имаме една отлична имунизационна програма в България, в това няма никакво съмнение“, подчерта имунологът.

Той бе категоричен, че това няма да остави българските деца без ваксинация. „Основните бактериални ваксини, които се получават, се произвеждат в „БулБио“ и няма никаква опасност децата да не получат това, което им се полага“, заяви акад. Богдан Петрунов.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
X4JD

Гост 14.04.2022 16:08:08

На кого ли слугува сега това човече?

Да да 14.04.2022 12:24:16

Боклук! Склерозирал боклук!

Свидетели на седмия бустер 14.04.2022 12:06:30

Сички ше омрем!

Гост 14.04.2022 12:05:11

Мълчалив смях.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...