!
Събота, 27 Юли 2024
07
февр
14
 

Има много какво да направим за специализациите, за да бъдат задържани младите лекари

Акад. Трайков: Половината от завършващите МУ-София искат да напуснат страната

Само 21% от тях, го правят заради заплащането

Понеделник, 07 Февруари 2022 | 09:48:17
14

579 млади лекари ще получат дипломите си в Медицинския университет-София тази година и половината от тях ще останат в страната. Това каза ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайко

579 млади лекари ще получат дипломите си в Медицинския университет-София тази година и половината от тях ще останат в страната. Това каза ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайков пред bTV вчера.

„Чашата не е наполовина празна, а наполовина пълна. Миналата година бяха 60% тези, които щяха да напуснат. Има малка светлинка. Може би 8, 9, 10% повече са тези, които имат намерение да останат. Сега желаещите да напуснат са 51%. 25-30% от тях може би ще напуснат веднага, след като си вземат дипломите в сряда. Едни 25-30% ще го направят, след като вземат специалност. Тази първоначална анкета показва спад от 10%, но продължаваме да сме изключително нерадостни от факта, че напускат толкова деца“, каза акад. Трайков.

Според проучването само 21% от тези, които ще напуснат страната, извеждат на преден план заплащането. 20% казват, че искат по-добра организация на здравната система, а 21% - по-добро материално заплащане, 19-20% - по-добра организация.

Още 16% заявяват, че държавата не подпомага достатъчно здравната система и 15% посочват по-добро техническо осигуряване. За 15% причината е, че развитието на кадрите в България става все по-трудно.

„25 – 30% казват, че от самото начало искат да отидат навън, да специализират навън. Можем ли да направим така, че специализацията да ги задържи. Много може да се направи. Медицинските университети наскоро направихме една асоциация и се опитваме да обединим нашата експертиза в тези насоки. Ние сме готови да дадем предложения в тази посока какво може да се направи със специализацията“, каза акад. Трайков.

"Ако говорим само за щатната таблица 800 – 900 лв. до 1000 лв. получава един млад лекар, който 10 години е учил. Това е основната заплата, с която един човек със специалност може да започне работа. Но в различните болници е различно, различно е и в различните специалности", обясни акад. Трайков.

По думите му още на етап обучение се опитват по всякакъв начин да задържим младите лекари в страната.

Той е категоричен, че може много да се направи по отношение на специализациите, за да бъдат задържани лекарите. „Медицинските университети сме готови да дадем предложение какво трябва да се направи. В момента няма твърда корелация между броя на необходимите лекари и броя на тези, които ще завършат по специалност. Системата в момента създава едни условия за разминаване, които могат да бъдат значими. Ще дам един пример - във Франция тази година завършват 6000 лекари, държавата спуска 6000 места по райно в страната и специалности, от които има нужда. Тези 6000 души се явяват на един общ изпит, на който изкарват някаква оценка и тя им дава възможност да избират първи, втори, трети в зависимост от изпита“, обясни акад. Трайков.

Той подчерта, че болниците сега заявяват броя на необходимите специалисти, съобщават ги в РЗИ-тата, те в една друга структура, която ги обобщава, но това не отразява 100% необходимостите на болниците, допълни ректорът.

„Има няколко феномена, които дават отражение върху тази корелация. Първо – болниците заплащат заплатите на специализантите. Ето тук държавата би могла да се намеси. Голяма част от държавните болници са във финансово затруднение. В момента оставам с впечатлението, че с министър Сербезова бихме имали добър контакт. Асоциацията на Медицинските университети имаме желание, а към министъра има един консултативен съвет, в който участват ректорите на медицинските университети и други хора, струва си да обсъдим този въпрос“, отбеляза акад. Трайков.

По отношение на онлайн обучението на лекарите, той заяви, че са направили това, което е било възможно. „Тази година поехме риска всички практически упражнения да бъдат присъствени, а онлайн да бъдат само теоретичните занятия. Нашите потоци са големи, до 150 човека, което е рисково. Направихме сравнително балансирана система. Миналата година следвахме заръките на Министерството. Никой не беше готов за тази криза, никой не беше готов за COVID. Нашето практическо обучение е свързано с болните, в голяма част от нашите бази превърнахме отделенията в COVID звена, а в други - спряхме плановия прием. Това означава, че ние нямаме това богатство от патологии, което е нужно за обучението на младия лекар“, каза акад. Трайков.

Той допълни, че индиректно доказателство за това е, че тази година има по-голям наплив от студенти – и чуждестранни, и български, отколкото миналата.

В коментар за случая в МБАЛ -Враца, при който почина млада жена в спешно състояние, той заяви, че в системата винаги е имало такива моменти и трябва да се направи всичко възможно да се минимизира този тип риск.

„Естествено никой от нас не може да приеме факта, че болен човек във видимо спешно състояние е оставен да чака. Целият път на един лекар обаче е между спазването на стриктните протоколи и между това да поемеш риска в даден момент да нарушиш протокола“, каза акад. Трайков.

„Когато казвам протокол нямам предвид липсата на лично мнение, творчество. Но протоколите са общоприет факт и са нещо, което е доказало до известна степен, своята приложимост“, отбеляза ректорът.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CVMy

Даринка 12.02.2022 13:45:46

АкадЕмик Трайков е част от порочната система в България и не разбирам като какъв коментира , препоръчва и критикува. Не може да плуваш от години в блатото , да се самопровъзгласиш за академик и после да обясняваш кое-как. Системата е създадена и поддържана от професолско-доцентско-академикарската прослойка и ниокй от тези не би камбаната от поне 20 години за това какво става. Мойта болница , мойта клиника и т.н.. Е , ще дочакате лихвите когато станете пациенти в създадената от вас система.

Другата гледна точка 07.02.2022 17:58:34

Само половината ли?? Честно казано, изненадан съм. Очаквах поне 85% да изявят желание да напуснат.

Гост 07.02.2022 16:31:21

Тоя е един голям използвач на труда на специализантите. Които са с мизерни заплатки от 800 лв.

Гост 07.02.2022 16:10:50

Най-смешното, а и най-нагло нещо ,което тече в публичното пространство е перверзната теза е ,че младите лекари напускат не заради унизитлен ниски заплати ,а заради липса на кариерно развитие ?!!?!?!?. Изключителна перверзия е това и се пуска от нагли партийни типове с цел да не се прави нищо за промяна в заплащането и напускането на хиляди лекари -към 14000 за тези 32 години народна власт на работници и селяндури крепрящи си безплатното семашковско ползване на доктора,кой когато свирне за жълти стотинки. Но, тази заблуда ,която пускат като отрова в обществото няма да им помогне утре Искам да кажа на тези педали,че двама млади лекари днес едвам може да издържат семейство с дете.в катууна България. Затова ако млад лекар чете това веднага да си организират бгството от тази кочина,която наистина няма да се промени и след 20 години, както и ние чакахме наивно еврпейси промени 30 години..

Гост 07.02.2022 13:28:13

Така и трябва, щом могат да си намерят в чужбина работа.

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 07.02.2022 10:43:59

Като заговорихме за кадровото обезпечаване, та се сетих за нещо много важно...: "8000 euro на месец за РИТНИТОПКОВЕЦ - а вие, роби на труда, работете, работете, работете ангария...превивайте гръб! Нагайката и камшикът ще плющят до сетния ви дъх!----- В "Ботев" явно наистина са развързали ударно кесията за пролетта и ще гонят място в Европа. Поне така говорят сумите, хвърлени по новото попълнение Мохамед Брахими. Пловдивчани са платили 120 000 лева трансферна сума на закъсалия Пирин за правата на дясното крило. Отделно са му разписали тлъста заплата от 8000 евро на месец. Има и бонуси! " ЕЙ НА ТОВА МУ ВИКАМ АЗ КАЧЕСТВЕНО КАДРОВО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ! ЧЕ И "БОНУСИ" ИМА! РАЗБЕРЕТЕ ЕДНО ПРОСТИЧКО НЕЩО - НЯМА КАК РИТНИТОПКОВЦИТЕ ДА ЗАРАБОТВАТ 8000 ЕВРО МЕСЕЧНО, А ЛЕКАРИ И СЕСТРИ ДА АРГАТУВАТ ЗА ТОЛКОВА ЗА ДВЕ ГОДИНИ!

Гост 07.02.2022 20:31:13

Стани ритнитопковец бре, клошар!

Гост 08.02.2022 00:37:13

ТИ не знаеш какво е клошар бе, гащник. Питай майка си дето те е родила в циганската маала под моста в боклука.

Гост 08.02.2022 08:38:00

Повечето хора са родени под мостове и по полета и са станали Човеци, но има и хора, които въпреки лукса и охолството, са станали най-обикновени помияри. За това от кои да си - изборът е твой!

Гост 07.02.2022 22:44:17

Скоро фудбалерите ще те лекуват!

Гост 07.02.2022 10:42:41

Искам всички примати, които озверели ругаха лекари и сестри в цялата врачанска болница, заплашваха ги с ЛИНЧ, докато хората вътре ПРОДЪЛЖАВАХА ДА РАБОТЯТ и СПАСЯВАТ пациенти, опитаха да ВЛЯЗАТ ГРУПОВО в Спешното и само навременната и коректна реакция на българската ПОЛИЦИЯ ги спря, и искаха ОСТАВКИ на хора, на които не могат да стъпят на малкия пръст като образование, трудов стаж, жизнен и професионален опит, ДА СЕ ИЗВИНЯТ ПУБЛИЧНО! Заедно с тях да се извинят и лакеите медии, като стръвни хиени захапали човешката трагедия, все едно че е сладък кокал! А за оня НЕГРАМОТЕН ЗЛОБАР, направил клипа, имам само едно пожелание: ГОСПОД ГЛЕДА ОТГОРЕ ИЮРОДЕ! ДАНО ТИ ВЪЗДАДЕ СКОРО ДА СИ СПЕШЕН ПАЦИЕНТ В СЪЩОТО ПРИЕМНО ОТДЕЛЕНИЕ!

Гост 07.02.2022 13:19:43

Там просто трябва да спрете работа за 2 седмици, може и за месец. Иначе приматите няма да разберат нищо от реакцията ви.

БЛС-Въоръжено Крило 07.02.2022 10:42:20

Половината от завършващите МУ-София искат да напуснат страната ..... Другата половина на са ви казали от притеснение да не им попречите някак си да бягат. 21 са ви казали ,че е заради ниското заплащане . Другите 79% просто не им е било удобно да ви го кажат директно за да не ги наричат търгаши както пролетарската сган ги нарича. Това са реалностите.. Никой млад лекар (и не само)_ имащ очи и крака няма да ви остане в комунистическата кочина.

Сигурен 07.02.2022 10:39:15

Дайте им заплата колкото на средноплатен ритнитопковец, и ще видим дали няма да има желаещи да работят!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...