Неделя, 27 Септември 2020
20
дек
15
 

Проф. Иво Петров:

Ако една болница се управлява добре, няма значение дали е частна или държавна

В много болници младите лекари-специализанти получават по-ниски заплати от медицинските сестри

Петък, 20 Декември 2019 | 11:50:58
15

Няма разлика между държавните и частните болници, когато се управляват добре и се прилагат всички стандарти. Учудвам се, че продължаваме да говорим много често за разделение между общински и държавни, от една страна, и частни – от друга, а поняко

Няма разлика между държавните и частните болници, когато се управляват добре и се прилагат всички стандарти. Учудвам се, че продължаваме да говорим много често за разделение между общински и държавни, от една страна, и частни – от друга, а понякога се прави разделение между общинските и всички останали. Това каза пред БНТ зам. председателя на СОС и медицински директор на "Аджибадем Сити Клиник" проф. Иво Петров.

По думите му мантрата е, че общинските болници са зле, не е вярна. „Има много общински болници, които са изключително добре управлявани и са с много добри резултати и други болници и медицински центрове, които не са в прекрасно състояние. Всички болници ползваме обществени средства и сме равнопоставени както във финансирането, така и сред пациентите и не случайно пациентите могат да избират в коя болница да се лекуват в България, което е изключително демократичен принцип“, каза проф. Петров.

Той коментира и проблемът с доплащанията в системата. „Кешовите доплащания от джоба на пациентите нарушават солидарния модел. Те или трябва да бъдат минимализирани, или трябва да бъдат много по-добре организирани. Трябва да станат част от добре работеща застраховка. Целта на всички организации, които работим с МЗ, е да се въведе по-предвидим модел за финансиране на медицинските дейности. Много добре знаем, че точно при тежките заболявания има необходимост от доплащания“, каза проф. Петров.

По повод протестите на медицинските специалисти, проф. Иво Петров заяви, че в много болници младите лекари-специализанти получават по-ниски заплати от медицинските сестри. „Професионалистите по здравни грижи имат огромен принос в областта на здравеопазването и трябва да обърнем достатъчно внимание не само на техните искания, но и на условията им на труд. Младите лекари обаче трябва да бъдат поставени в различно положение като таргетна група, тъй като 30% от завършващите лекари напускат страната“, каза той.

„Бих казал, че трябва да сме недоволни, т.е. трябва да имаме изисквания. Например аз съм недоволен, че се слага изкуствена разделителна линия между лекарите и гражданското общество. Сякаш лекарите не са част от това общество. От години има опит да се създаде антагонизъм както между лекарите и гражданите, така и между лекари и медицински сестри и не смятам, че това е правилната линия на поведение, нито това може да доведе до оптимизиране на методиките и практиките в здравеопазването“, допълни проф. Петров.

Според него българското здравеопазване е от добре организираните системи в Европа, но трябва да имаме индивидуална нетърпимост към пробойните. „Аз съм гражданин и лекар, но в един момент всички граждани и лекари стават пациенти. Всички страдаме понякога от пробойните в здравната система. Трябва да се създадат условия да ги няма, а когато се открият, трябва да бъдат навреме запушвани“, каза проф. Петров.

„Смятам, че в момента ръководството на МЗ е изключително адекватно и прагматично, взаимната чуваемост с експертните съвети е на много високо ниво. Бих казал, че сега са заложени едни основи, които ще дадат резултат. Едно от най-позитивните изказвания на медицинските сестри е, че те нямат претенции към екипа на МЗ. Т.е. МЗ трябва да продължи да работи в тази посока“, допълни още кардиологът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Rquj

ADMIN 26.12.2019 18:16:46

П.П. Наложително уточнение заради някои читателски съмнения и упреци в некоректно цитиране на данни за болниците у нас. Доклад на Световната банка от 2017 г.: Броят на болниците в България е между 4 и 5 пъти по-голям от необходимия. Оптималният брой е 60 болници, максимален брой 80-100. В момента страната разполага с повече от 360, а като включим и другите болнични структури – броят стигат до 480. Пак според Световната банка в момента болничните легла за активно лечение са с 5 400 повече от потребностите на страната. През 1989 г. Болниците в страната са били около 220, включително санаториуми и диспансери. През 2017 г. Националният статистически институт отчита 345 болници, като не включва в това число клиниките и други стационарни заведения. Според данните 63% от болничните заведения нямат максимално ниво на компетентност. А 40% нямат акредитация към Министерството на здравеопазването или друга институция. На 26.11.2019 г. д-р Дечо Дечев, директор на НЗОК заявява: Ако се спазват всички критерии, половината болници в България трябва да се закрият. Само в София болниците са колкото са болниците в цяла Австрия.

Гост 23.12.2019 08:43:57

Единствено закриването на частните болници може да спаси българското здравеопазване!!! Хайде започна се с МБАЛ "Св. Пантелеймон" София

Гост 22.12.2019 14:15:23

Просто и в двете директорите крадат като за световно - справка Генчо Начев с Мерцедесите и Методи Янков с Range Rover-a. Единият от консумативи, другият от лекарства.

Напротив! 20.12.2019 15:08:48

Огромно значение има, дали болницата е държавна или частна, най-добре го знае самия интервюиран, думите му са съзнателно върти-сучи!

БЛС-Въоръжено Крило 20.12.2019 18:24:44

Ватник, НИКЪДЕ В НОРМАЛНИОЯ БЯЛ СВЯТ тоест на западната цивилизация и белите хора не се прави разлика в собствеността на лечебните заведения . Това само вие съветските слуги го правите. Ама много искам всички лични лекари и тесни специалисти от извънболничната сфера , които са ЧАСТНИ здравни заведения да не работят с вашите осигуровки (нали така искате да не се ползва публичnия ресурс за частни лечебници) да са извън НЗОК за да си плащате кеш всичко при нас. Тогава простите ватници няма да може да си ползвате жалките и без това здравни осигуровки и ще си плащате кеш при тези 8000 лекарски практики. Амин, дай Боже, ах как ше духате таратора

КРИЛЦЕ! 26.12.2019 23:28:13

ВЕСЕЛА КОЛЕДА! Всичко, което си написал говори само за едно - ти си обсебен! От една страна говориш като комунист, а от друга пледираш за антикомунизъм?! И стига с това определение ВАТНИК, де! Повторението е майка на скуката и баща на простотията. Не си много в ред, амо това е, защото люскаш много 40 градусова грозданка и туршийка... Не се притеснявай! Историята на медицината познаво и по-тежки случаи от твоя. И яж все пак, ако ти е възможно, кльопай по-мъничко...защото онези, които те разпознават тук кой си, казват че си бая дебелшък и така даваш лош пример на пациентелата си!!!

Гост 20.12.2019 20:41:45

Пендел, я отскочи на четвърти километър да те полекуват. И понеже тарикат момче не писка, лекувай се на частно. Тъкмо някой може да си купи 20-ти апартамент от теб.

До Гост 27.12.2019 20:48:33

КРИЛЦЕТО е най-обикновен фен на силната ракия и солените мезета. Онова, което пише в 90% не минава през главния му мозък. Списва тук, колкото да каже и той нещо... Не му забелязвайте.

Гост 21.12.2019 12:39:44

Ще коментираш ли нещо по същество бе, профан или ще пращаш всички в психиатрия всеки път когато срещаш трудни за полирания ти мозък текстове ?!? Ти сигурно си прочел само една книга в живота си като тъпака премиер, нали ? Трудно е тук в този сайт за теб. Отивай в порносайтовеte бе, там не се иска да се мисли.

Гост 20.12.2019 20:16:02

Абсолютно вярна констатация! 6++ Но алчните за безплатен лекарски труд здравни мародери няма как да го проумеят това, а които могат - пак ехидно, подсмихвайки се, се надяват да минат метър!

Истината 20.12.2019 12:50:03

За първото твърдение съм напълно съгласен. Собствеността на болницата не би трябвало да има отношение към качеството на предлаганата здравна услуга в нея. По отношение на доплащанията, има едно голямо НО! С 30 лева на месец здравна осигуровка, а често и 0 (НУЛА) лева, както и виртуалните вноски в Касата от страна на държавни служители и други ред категории, истински солидарен модел НЯМА КАК да има. По отношение младите лекари-специализанти също твърдо подкрепям казаното. Напълно съгласен, че българското здравеопазване е от добре организираните системи в Европа, даже учудващо добре работещо на фона на МИЗЕРНИТЕ СРЕДСТВА, отделяни за него (до 20 пъти по-малко, отколкото Австрия или Холандия - съвсем произволен пример), и всичко това е благодарение и ЗА СМЕТКА на ниското заплащане на труда на специалистите, работещи в него. Само че тук задължително искам да добавя - СКОРО И НА ТОВА ще му дойде края, особено след координираните медийни издевателства и гаври с лекарската професия!

ЗОЛ 20.12.2019 12:07:33

Не приемам да се говорят неверни неща. В общинските и областните болници се лекуват пациенти, които едвам преживяват с пенсиите и заплатите си и нямат възможност да плащат за "добър ден" на великите светила в частните болници по 150 лв. И това е началото. Та да замълчи политикът от ГЕРБ проф. Иво Петров

Гост 20.12.2019 19:01:59

Абе уйчо, утре няма да намерите никой в болници, където днес лекари и сестри работят за 800лв бе другарю .Като нямате възможности днес съвсем няма да има при кого да отидете утре. Изгонихте всички в тази професия -лекари в чужбина ,сестри работят като продавачки . Прости сте колкото си искате и уж бедни, ама за ракия и мезета имате пари, а ?

Ами, да... 27.12.2019 20:54:07

И ние искаме ракия и мезета, не само ти, КРИЛЦЕ! Що да не искаме?! Работническата класа не сме ли хора? Ти нямаш ли нужда от дърводелец, та да ти изработи библиотека, за да си сложиш хилядата книги, които си прочел уж, де? Като работя съвестно, защо да не печеля и да не си нарежа филе Елена и да не си сипя 100 грама поне ПЕЩЕРСКА ГРОЗДОВА? Аз не съм ли човек, като не съм лекар? Няма само ти да плюскаш и да люскаш, я? То, па... да пази Господ, тъкмо ти да ме лекуваш!!!

Гост 20.12.2019 16:04:30

Те едвам преживяват,ама имат претенции да се лекуват като милионери. Всеки трябва да се простира (т.е. да се лекува) според чергата си.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си
27.09.2020 11:01:20 Невена Попова

Д-р Никола Марков: От моя учител проф. Ташев научих, че висшата степен на признание трябва да търсим сред колегите си

Д-р Никола Марков е възпитаник на МУ – Пловдив. След дипломирането си през 1986 г. д-р ...

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали
27.09.2020 10:10:42

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали

169 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалото денонощие. 2710 PCR теста са направени ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...