Четвъртък, 11 Август 2022
07
март
7
 

Проф. Генчо Начев:

Ако не се промени моделът на финансиране, източването на Здравната каса ще продължи

Сряда, 07 Март 2018 | 10:51:11
7

„Проблемът с дълговете на НЗОК е натрупван с години, последните 10-12 години. Мисля, че решението е намерено. То не е толкова сложно. Първо трябва да се разсрочат задълженията към най-големите кредитори – Германия и Австрия. Това вече е нап

„Проблемът с дълговете на НЗОК е натрупван с години, последните 10-12 години. Мисля, че решението е намерено. То не е толкова сложно. Първо трябва да се разсрочат задълженията към най-големите кредитори – Германия и Австрия. Това вече е направено. И второто е, след като вече сме разсрочили, да бъдем така добри да си плащаме в срок. Това, което се тиражира, че заради дълговете се отказва лечение на български граждани, е спекулация.“ Това заяви директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев пред БНТ.

„Дълговете се трупат, защото не се плащат, тъй като бюджетът на Касата никога не е стигал, и преди да се извърши каквато и да било актуализация в края на годината и резервът не се използва за плащане на разходи в чужбина, а се пренасочват парите за запълване на дупки в болнична, доболнична помощ и лекарства“, каза той.

„Увеличението на бюджета на НЗОК няма да промени нищо. Увеличението не може да се изразходва ефективно, тъй като финансирането е същото, каквото е било досега. След като досега е имало случаи на плащане на дейност, която не е извършена, или плащане на дейност, която не е показана, това означава, че това ще продължи. Каквито и пари да се наливат, ако не се промени моделът на финансиране, източването на Касата ще продължи“, смята проф. Начев.

„С новия рамков договор не се променя нито контролът, нито санкциите. Ако си изписал няколко души неправилно, които въобще не са лекувани, санкцията е 500 лв., а си спечелил 10 000. Санкцията трябва да е прекратяване на договора или лишаване от право на професията“, заяви още той.

По думите на проф. Генчо Начев, за да се промени здравната система в положителна посока, на първо място пациентът трябва да участва във финансирането й, тоест той да е съпричастен. „Сега пациентът плаща допълнително, без да знае за какво и без да знае дали е регламентирано. Това трябва да се премахне. Трябва да има съфинансиране. Това би имало три ефекта – контролен ефект, възпитателен ефект и се създава ниша за развитието на здравноосигурителни фондове. Това е първата стъпка към демонополизация на Касата, то не може да стане с вълшебна пръчка. Докато това не стане, парите ще потъват като вода в пясък“, заяви той.

„В момента социалната цена е два пъти по-висока, отколкото би било тогава. 40% от парите за здраве идват от джоба на пациента, при 20-22% в Европа. Ако искаме да сме социална държава, може да се направи здравен фонд, чрез който да се плащат здравни помощи, така както има енергийни помощи. И ще излезе два пъти по-евтино, отколкото е сега“, каза още директорът на болница "Света Екатерина".

По думите му, ако има нещо положително в новия Рамков договор, то е, че създава спокойствие в системата, което според него е временно, но дава възможност на екипа на МЗ до края на годината да подготви нещата, които могат да бъдат въведени следващата година. „Това са Националната здравна карта да е със задължителен характер, актуализация на предлагането и нуждата на базата на тази Здравна карта и вземане на мерки Касата да сключва договори само с болниците, които трябва, а не с всички, съучастието на пациентите и реалната оценка на медицинските услуги“, заяви проф. Начев.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tkLb

Гост 08.03.2018 00:11:45

Начев, Как ще коментираш следния случай? На пациент от Гоце Делчев с поставена диагноза и предложено лечение от друга болница, само 2 месеца след изписването му от тази болница и без никава промяна му се предлага да се хоспиталозира в управляваната от теб болница под предлог, че е необходимо ново инвазивно изследване. Това се разиграва при десант на лекари от Света Екатерина в Г. Делчев, за да търсят пациенти. И всички започват да ахкат, че само в Света Екатерина ще му помогнат. Това морално, законно и професионално ли е ? Не те ли е срам?

Гост 07.03.2018 19:03:43

Когато прочета как някой казва 'източването на НЗОК, ми става ясно ,че е агентура на тлъстата политическа власт, която го измисли този израз, при условие ,че бюджетът тук за здравеопазване е 20-30 пъти по-нисък от истински евреопейските страни. Източване има само на лекарски труд -незаплащано, нагло,системно крадене на лекарски труд без да плащаш. Напускащите лекари за чужбина са доказателство ,че тук пари не се изкарват дори с шумните вопли за 'крадене'. Другото е пропаганда и опит за борба с лекаря с обвинения с десетилетия НЕДОКАЗАНИ за 'крадене'. А отделните проблясъци на съзнанието на този за доплащането е вероятно случайност или още по-дълбоко замислена провокация на тази агентура.

агент-провокатор 07.03.2018 16:20:31

https://money.bg/macro/doktori-v-kanada-protestirat-zashtoto-zaplatite-im-sa-prekaleno-visoki.html?utm_source=topsport.bg&utm_medium=article&utm_campaign=footer >>>>>>>>>>ех, Канада!

Гост 07.03.2018 12:25:31

Смее ли някой да прекрати договор на болница на ДПС или на ГЕРБ. Та нали с помия ще го залее цялата пропагандна машина на Пеев, а пък държавните органи, пак на същия, такива комплоти ще му спретнат, че ще се принуди да се евакуира със семейството си от България. Това е самата истина към момента и промяна едва ли е възможна, тъй като алчността е по-силна и от тока.

willy 07.03.2018 12:01:31

На професора някои неща му се проясняват , но не докрай. Напр. това че когато вторично пациентът се осигури за доплащането , той пак би попаднал в първичното положение за незаинтересуваност за разходите. Следователно ТОЙ трябва да понася ЛИЧНО / част от/ харчовете. Налага се да доизясня с думи прости- човек естествено по природа разграничава "свое" и "чуждо" и пак естествено за своето се старае , а за чуждото нехае. Ако заместим "чуждо" с финансова осигуреност и "свое" с финансова отговорност , можем да конструираме следното уравнение. Осигуреност + отговорност= 1 т. е. , колкото осигуреността се увеличава , толкова отговорността намалява и обратното. В този дух , и като ефект, е и системата на възнаграждение. Казано грубо но образно , когато приходите са гарантирани човек "се скатава" ,а когато с активността си може да ги увеличава /неограничено/- "преиграва". Тези прости заканомерности следва да бъдат изгравирани в главите на всички политици, управници и дори на широката публика. Двете тенденции ОСИГУРЕНОСТ и ОТГОВОРНОСТ , никога няма да бъдат еднопосочни и всъщност въпросът е къде да се постави маркера между двете противоположности.

Глупости на куб 07.03.2018 17:01:51

На професора нищо не му се прояснява. Това са просто последни отблясъци на умиращата логика и изчезналата рационалност в съжденията на този пенкилер.

Компетентен 07.03.2018 11:13:21

Начев за 20 поредна година дава коментари и мъдри съвети, плувайки уверено в пазарната локва. Не е вярно, че в ЕС пациентът доплаща 20 % извън осигуровките. Ясно е че Начев обслужва комфорта на негодната власт с цел да го държат шеф.


Всичко за коронавируса
Още новини
Условна присъда за семейството, нападнало лекарка в Шумен
10.08.2022 17:51:40

Условна присъда за семейството, нападнало лекарка в Шумен

Семейството, което души лекарка от спешната помощ в Шумен, докато преглежда детето им, получи усл ...

Над 8000 по-малко са починалите през второто тримесечие на 2022 г. в сравнение с 2021 г.
10.08.2022 17:19:10

Над 8000 по-малко са починалите през второто тримесечие на 2022 г. в сравнение с 2021 г.

Над 8000 по-малко са починалите през второто тримесечие на 2022 г. (25 303) в сравнение със същия ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...