!
Сряда, 17 Април 2024
29
март
14
 

Д-р Елиза Георгиева:

Ако се събират редовно здравните вноски, системата ще се справи

Единственият печеливш от конкуренцията е пациентът

Петък, 29 Март 2019 | 15:05:51 Надежда Ненова
14

Д-р Елиза Георгиева от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) отговори на въпросите на Zdrave.net за идеята държавните и общински болници да бъдат преобразувани от търговски дружества в нон-профит организация, както и за това как трябва

Д-р Елиза Георгиева от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) отговори на въпросите на Zdrave.net за идеята държавните и общински болници да бъдат преобразувани от търговски дружества в нон-профит организация, както и за това как трябва да изглежда здравеопазването ни, така че големият печеливш да бъде пациента.

 

Д-р Георгиева, какво е мнението ви за искането за премахване на търговския статут на болниците, което се чува от различни страни напоследък? Смята се, че ако това се случи, заплатите в сектора ще се повишат.

А дали ще е така?! И как можем ние да вдигаме заплатите на специалистите по здравни грижи, като постоянно ни рестриктират бюджета? А в също време има инфлация. Увеличават се ток, вода, газ, животът поскъпва, а нашите приходи намаляват. Освен това медицината е най-скъпото удоволствие. Цените на медицинската апаратура са нереално високи. Когато съм питала търговски представители, те ми казват, че причината за това е, че браншът е специфичен и няма голям оборот. Давам пример – обикновен монитор за магнитен резонанс е в пъти по-скъп, отколкото ако същия монитор се предлага за масово ползване. За да има печалба, за да се случват всичките иновации в медицината, цената трябва да бъде поддържана висока.

Смятате ли, че е възможно общинските и държавните болници да бъдат преобразувани в нон-профит организации?

Когато някой иска да направи нещо, винаги е възможно да го направи. Друг е въпросът какви последствия ще има и какъв ще е резултата след това. Няма да има конкуренция и това би бил първия резултат. Все пак ние живеем в демократична държава, където конкуренцията е движещ фактор на всяко едно нещо. Знаете, че от конкуренцията, особено при лечебните заведения, печели пациента. Започвам с най-обикновеното – материалната база. Постоянно инвестираме, правим ремонти, създаваме комфортни условия за хората, които ни се доверяват. Освен това постоянно купуваме все нова и нова апаратура, за да ни е качествена диагностиката, да ни е качествена терапията. Инвестираме в човешкия капитал. Непрекъснато стимулираме нашите лекари да се развиват, да се усъвършенстват, дори изпращаме наши колеги на курсове в чужбина. Това са нужни разходи, за да сме конкурентни на този пазар и пациентите да ни търсят и да ни се доверяват. А когато има неравнопоставеност, няма да има конкуренция. Реално и към този момент общинските и държавните болници работят като нон-профит. Едно дружество, което е регистрирано по търговския закон, но постоянно генерира загуби, е нон-профит отвсякъде.

Има ли според Вас успешна формула, с която може да се промени ситуацията?

Има и ние от НСЧБ отдавна я казваме. Формулата е истинска реформа в здравеопазването, прилагане на холандския модел и да ни оставят да работим в конкуренция. Единственият печеливш от това, ще бъде пациента.

Това не би ли премахнало Здравната каса като фактор?

Не, защо? Това, което ние не искаме да има една Здравна каса, един монополист. Аз искам, когато дойде време да се договарям, да се срещна с представители на различни здравни каси, да видя на мен кое ми е най-изгодно. Подписването на договор е двустранен процес и въпрос на преговори, а сега реално аз отивам да подпиша нещо, което просто ми се дава за подпис. Не мога да преговарям по него, не мога да казвам мнение по условията.

Нужна ли е промяна в процента на вноската, която плащаме за здравеопазване?

Ако всеки един човек, включително и държавните служители, си внася здравните вноски и този процент е достатъчен. Големият проблем е, че вноските на държавните служители не постъпват редовно и не са в пълен обем. Ако се събират редовно вноските на здравноосигурените лица и те постъпват в персонализирани сметки, а не влизат в държавния бюджет и не стават публични средства, ние ще се справим.

 

 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nZfU

Elf 05.04.2019 08:30:48

,,Ако се събират редовно здравните вноски, системата ще се справи,,-S 20 leva na mesec ,solidarno-na Putkin den !

Компетентен 03.04.2019 23:25:19

Доколкото ми е известно , т.нар. холандстка зравна система няма нищо общо с представите на родните частници . Защо ? Ами там на 17 милиона население и територия 1/3 от нашта имат стотина болници . Това , че са частни какво променя ? Те и в Германия са частни. Никъде в холандския модел не виждам отривмането на болници да е безконтролно . Говори се за контролирана конкуренция. Ние на 6,2 милиона население имаме 340 болници . Значи в Холандия трябва да имат 800 ли ? Айде светнете ме , че бавно загрявам ...

Гост 31.03.2019 20:30:44

Тази снимка от преди десет години.

Гост 01.04.2019 22:52:16

Сега е още по-хубава. Имате прекрасна съпруга, д-р Георгиев.

Гост 31.03.2019 20:26:29

Всичко това са или неточности или глупости 1."Освен това медицината е най-скъпото удоволствие" правото на здравни грижи е регламентирано от Конституцията на РБ. 2. "Няма да има конкуренция". Винаги е имало конкуренция между лечебните заведения за медицинска помощ. 3 "Конкуренцията е движещ фактор на всяко едно нещо", но не и в здравеопазването това го няма дори в Холандия. Навсякъде има регулации, а не "частни болници" с 15 -20 легла. За това трябва да има регулации както е във всички европейски държави, дори в Холандия. 4 . "Знаете, че от конкуренцията, особено при лечебните заведения, печели пациента". Напротив от дивата и нерегулирана конкуренция ще доведе до затваряне на общински и областни болници от което ще загубят само пациентите. 5. "А когато има неравнопоставеност, няма да има конкуренция". Никога както и сега така и преди 15 години не е имало пълна равнопоставеност между отделните болници а винаги е имало конкуренция между тях. 6. Болница като "дружество, което е регистрирано по търговския закон, но постоянно генерира загуби, е нон-профит отвсякъде". Пълен нонсенс, който не си заслужава да се коментира. 7. "Истинска реформа в здравеопазването, е прилагане на холандския модел" В Холандия няма болници които да са търговски дружества с право да формират печалба при медицинска дейност с обществени пари. 8. Да "ни оставят да работим в конкуренция" може но не и да източвате Здравната каса. 9. "Единственият печеливш от това, ще бъде пациента". Единственият губещ от това частните болници да останат единствено на пазара най-губещи ще са пациентите. от това, ще бъде пациента". 10. "Ние не искаме да има една Здравна каса ". Ами създайте си отделна Здравна каса за частните болници и нея източвайте докато фалира. НЗОК не е монополист, а монопсонист. 11. "Вноските на здравноосигурените лица да постъпват в персонализирани сметки. " Това не е здравно осигуряване а здравно застраховане. 12. Единственото вярно нещо от цялото "интервю" е така направеното предложение за вноските на държавните служители като отчисления от личните им парични възнаграждения да постъпват също за здравно осигуряване в НАП .

Гост 31.03.2019 21:34:51

Написал си големи глупости, другарю!

От Холандия 03.04.2019 05:48:02

И защо е глупост? Някакви аргументи?

Гост 03.04.2019 10:38:31

Как си го представяш това "източване на здравната каса", че го дуднете постоянно?? Нещо като претакане на киселото зеле ли? Като източване на резервоар с гориво ли? Открехни малко широката публика, та даже и "От Холандия". Ще е много интересно! Прочее, в Холандия какви суми заплащат здравните фондове за операциите, в сравнение с у нас? Има ли разлика поне едно 7-8 пъти в размера на средствата?

Гост 29.03.2019 15:38:57

Много е зле тази видинска пръчка. Какви индвидуални сметки? Парите в застраховането и осигуряването се харчат година за година. Остатъкът в застраховането, т. е. Печалбата се капитализира. Супер, супер зле. Как да е иначе като е приятелка на Цецка Цачева

Гост 29.03.2019 15:15:41

Частните болници не разчитат на конкуренция, а на доплащане от страна на пациента. За това няма открита частна болница в Годеч, Бяла Слатина или Каспичан. Там няма никаква конкуренция, ама няма и кой да доплаща. Така че, айде не ни ги сервирайте тези претоплени манджи за "свободния пазар" в медицината. Конкуренция между болници има в не по-вече от 5-6 града в страната, останалото е трагедия...

Гост 29.03.2019 21:49:29

Абсолютно вярно, а оня долния с другарите, ватенките и петолъчките да се научи да уважава чуждото мнение, не да се държи като селтак.

Гост 30.03.2019 14:58:49

То същото и за теб се отнася, "горния"...

Гост 29.03.2019 16:38:00

Каква конкуренция може да има с ЛИМИТИ бе, другарю? С ЛИМИТИ, и 20 ПЪТИ по-ниско заплащане, отколкото в Европа и Щатите! Що не доплащат германците и австрийците? Ами защото месечната им здравна вноска започва от 300 евро месечно нагоре! С трици маймуни искате да ловите, ватници ненаяли се на безплатен лекарски ТРУД!

Гост 29.03.2019 16:37:31

Каква конкуренция може да с ЛИМИТИ бе, другарю? С ЛИМИТИ, и 20 ПЪТИ по-ниско заплащане, отколкото в Европа и Щатите! Що не доплащат германците и австрийците? Ами защото месечната им здравна вноска започва от 300 евро месечно нагоре! С трици маймуни искате да ловите, ватници ненаяли се на безплатен лекарски ТРУД!


Всичко за коронавируса
Още новини
С кръгла маса в София отбелязваме Световния ден на хемофилията
17.04.2024 11:19:46

С кръгла маса в София отбелязваме Световния ден на хемофилията

Днес отбелязваме Световния ден на хемофилията. Датата е включена в календара на събитията ...

Скандал в парламента заради оставката на управителя на НЗОК
17.04.2024 10:42:26 Надежда Ненова

Скандал в парламента заради оставката на управителя на НЗОК

Скандал се разгоря в парламента заради оставката на управителя на НЗОК Станимир Михайлов. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...