Сряда, 26 Януари 2022
09
апр
 

Актуализират наредбата за правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване

Четвъртък, 09 Април 2020 | 12:30:34 Невена Попова


Министерството на здравеопазването публикува на електронната си страница проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 5 от 2014 г. за условията и реда на упражняване правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване. Според вносители

Министерството на здравеопазването публикува на електронната си страница проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 5 от 2014 г. за условията и реда на упражняване правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване. Според вносителите това се налага поради факта, че за времето след издаването на наредбата са променени редица закони и подзаконови нормативни актове, което налага и актуализирането на Наредба 5, за да бъде приведена тя в съответствие с тези изменения.

На първо място вносителите посочват измененията Закона за здравното осигуряване и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, с които са въведени промени в условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК. Следват изменения в пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, съгласно Наредба № 9 от 2019 г. Друг важен фактор е закриването на Център „Фонд за лечение на деца“.

Съществено значение имат и измененията в Закона за здравето, с които са заложени нови разпоредби по отношение предоставянето и заплащането на медицински и други услуги извън обхвата на задължителното здравно осигуряване (заплащани от Министерството на здравеопазването, част от тях включени в обхвата на приложение на Наредба № 5 от 2014 г.).

Вносителите отбелязват също така значимостта на издадената междувременно Наредба № 2 от 2019 г. за медицинските и други услуги по чл. 82, ал.1а и 3 от Закона за здравето и за реда и условията за тяхното одобряване, ползване и заплащане, с която са регламентирани нов ред и условия за предоставяне на услуги по лечение в чужбина, както и заплащане на допълнителни услуги от бюджета на Министерството на здравеопазването.

Друга важна промяна е настъпила с нормативното регламентиране на условията и реда за субсидиране от Министерството на здравеопазването на лечебни заведения по Наредба № 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения, и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения.

Вносителите припомнят още, че през този период е била отменена и Наредба № 12 от 2011 г. за условията и реда за заплащане на лечение на български граждани в чужбина по чл. 82, ал. 1, т. 8 от Закона за здравето и преминаване на дейностите по нея за администриране към НЗОК. Значение според тях има и създаване на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ чрез сливане на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и Изпълнителна агенция по трансплантация, с правомощия по отношение на дейностите, свързани с трансплантацията.

Промените в действащото национално законодателство, отразени и в разпоредбите на Наредба № 5 от 2014 г. с предлаганите изменения и допълнения, не променят правата на трансгранично здравно обслужване, познати до момента на лицата, и не ограничават техните възможности за ползването им, категорични са от здравното министерство.

Оттам поясняват, че срокът на общественото обсъждане на новата наредба е до 8 май т.г.

Пълния текст на проекта може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
81VG


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Фаучи: Добре е да има ваксина срещу омикрон, дори да се окаже ненужна
26.01.2022 09:22:42

Д-р Фаучи: Добре е да има ваксина срещу омикрон, дори да се окаже ненужна

Създаването на ваксина срещу COVID-19, специално насочена към варианта омикрон, би било разумна с ...

28,2% положителни проби, 12 399 новодиагностицирани, 73-ма починали
26.01.2022 08:38:41

28,2% положителни проби, 12 399 новодиагностицирани, 73-ма починали

Нов рекорд по абсолютен брой новооткрити случаи на коронавирусна инфекция за ден отбелязваме днес ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...