Вторник, 27 Септември 2022
09
апр
 

Актуализират наредбата за правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване

Четвъртък, 09 Април 2020 | 12:30:34 Невена Попова


Министерството на здравеопазването публикува на електронната си страница проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 5 от 2014 г. за условията и реда на упражняване правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване. Според вносители

Министерството на здравеопазването публикува на електронната си страница проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 5 от 2014 г. за условията и реда на упражняване правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване. Според вносителите това се налага поради факта, че за времето след издаването на наредбата са променени редица закони и подзаконови нормативни актове, което налага и актуализирането на Наредба 5, за да бъде приведена тя в съответствие с тези изменения.

На първо място вносителите посочват измененията Закона за здравното осигуряване и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, с които са въведени промени в условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК. Следват изменения в пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, съгласно Наредба № 9 от 2019 г. Друг важен фактор е закриването на Център „Фонд за лечение на деца“.

Съществено значение имат и измененията в Закона за здравето, с които са заложени нови разпоредби по отношение предоставянето и заплащането на медицински и други услуги извън обхвата на задължителното здравно осигуряване (заплащани от Министерството на здравеопазването, част от тях включени в обхвата на приложение на Наредба № 5 от 2014 г.).

Вносителите отбелязват също така значимостта на издадената междувременно Наредба № 2 от 2019 г. за медицинските и други услуги по чл. 82, ал.1а и 3 от Закона за здравето и за реда и условията за тяхното одобряване, ползване и заплащане, с която са регламентирани нов ред и условия за предоставяне на услуги по лечение в чужбина, както и заплащане на допълнителни услуги от бюджета на Министерството на здравеопазването.

Друга важна промяна е настъпила с нормативното регламентиране на условията и реда за субсидиране от Министерството на здравеопазването на лечебни заведения по Наредба № 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения, и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения.

Вносителите припомнят още, че през този период е била отменена и Наредба № 12 от 2011 г. за условията и реда за заплащане на лечение на български граждани в чужбина по чл. 82, ал. 1, т. 8 от Закона за здравето и преминаване на дейностите по нея за администриране към НЗОК. Значение според тях има и създаване на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ чрез сливане на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и Изпълнителна агенция по трансплантация, с правомощия по отношение на дейностите, свързани с трансплантацията.

Промените в действащото национално законодателство, отразени и в разпоредбите на Наредба № 5 от 2014 г. с предлаганите изменения и допълнения, не променят правата на трансгранично здравно обслужване, познати до момента на лицата, и не ограничават техните възможности за ползването им, категорични са от здравното министерство.

Оттам поясняват, че срокът на общественото обсъждане на новата наредба е до 8 май т.г.

Пълния текст на проекта може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DUHa


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме
26.09.2022 17:29:15 Невена Попова

Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме

„У нас грип все още няма, рано е още, но сега е най-подходящото време за ваксиниране“ ...

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив
26.09.2022 17:11:06

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив

В Научноизследователския институт към МУ-Пловдив се проведе работен семинар по проект Development ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...