!
Вторник, 05 Март 2024
09
апр
 

Актуализират наредбата за правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване

Четвъртък, 09 Април 2020 | 12:30:34 Невена Попова


Министерството на здравеопазването публикува на електронната си страница проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 5 от 2014 г. за условията и реда на упражняване правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване. Според вносители

Министерството на здравеопазването публикува на електронната си страница проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 5 от 2014 г. за условията и реда на упражняване правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване. Според вносителите това се налага поради факта, че за времето след издаването на наредбата са променени редица закони и подзаконови нормативни актове, което налага и актуализирането на Наредба 5, за да бъде приведена тя в съответствие с тези изменения.

На първо място вносителите посочват измененията Закона за здравното осигуряване и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, с които са въведени промени в условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК. Следват изменения в пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, съгласно Наредба № 9 от 2019 г. Друг важен фактор е закриването на Център „Фонд за лечение на деца“.

Съществено значение имат и измененията в Закона за здравето, с които са заложени нови разпоредби по отношение предоставянето и заплащането на медицински и други услуги извън обхвата на задължителното здравно осигуряване (заплащани от Министерството на здравеопазването, част от тях включени в обхвата на приложение на Наредба № 5 от 2014 г.).

Вносителите отбелязват също така значимостта на издадената междувременно Наредба № 2 от 2019 г. за медицинските и други услуги по чл. 82, ал.1а и 3 от Закона за здравето и за реда и условията за тяхното одобряване, ползване и заплащане, с която са регламентирани нов ред и условия за предоставяне на услуги по лечение в чужбина, както и заплащане на допълнителни услуги от бюджета на Министерството на здравеопазването.

Друга важна промяна е настъпила с нормативното регламентиране на условията и реда за субсидиране от Министерството на здравеопазването на лечебни заведения по Наредба № 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения, и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения.

Вносителите припомнят още, че през този период е била отменена и Наредба № 12 от 2011 г. за условията и реда за заплащане на лечение на български граждани в чужбина по чл. 82, ал. 1, т. 8 от Закона за здравето и преминаване на дейностите по нея за администриране към НЗОК. Значение според тях има и създаване на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ чрез сливане на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и Изпълнителна агенция по трансплантация, с правомощия по отношение на дейностите, свързани с трансплантацията.

Промените в действащото национално законодателство, отразени и в разпоредбите на Наредба № 5 от 2014 г. с предлаганите изменения и допълнения, не променят правата на трансгранично здравно обслужване, познати до момента на лицата, и не ограничават техните възможности за ползването им, категорични са от здравното министерство.

Оттам поясняват, че срокът на общественото обсъждане на новата наредба е до 8 май т.г.

Пълния текст на проекта може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vHU$


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Околийски: Връзката със здравословния начин на живот се къса в пубертета
05.03.2024 11:45:40

Доц. Околийски: Връзката със здравословния начин на живот се къса в пубертета

7 на 1000 деца от 0 до 6 години страдат от затлъстяване и наднормено тегло. Във възрастовата груп ...

Д-р Персенски: Доказването на поликистозни яйчници изисква специализирани изследвания
05.03.2024 11:09:02

Д-р Персенски: Доказването на поликистозни яйчници изисква специализирани изследвания

„Всяка година у нас се раждат или еднакъв, или по-малък брой бебета, и това е устойчива тен ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...