Петък, 07 Август 2020
09
апр
 

Актуализират наредбата за правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване

Четвъртък, 09 Април 2020 | 12:30:34 Невена Попова


Министерството на здравеопазването публикува на електронната си страница проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 5 от 2014 г. за условията и реда на упражняване правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване. Според вносители

Министерството на здравеопазването публикува на електронната си страница проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 5 от 2014 г. за условията и реда на упражняване правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване. Според вносителите това се налага поради факта, че за времето след издаването на наредбата са променени редица закони и подзаконови нормативни актове, което налага и актуализирането на Наредба 5, за да бъде приведена тя в съответствие с тези изменения.

На първо място вносителите посочват измененията Закона за здравното осигуряване и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, с които са въведени промени в условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК. Следват изменения в пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, съгласно Наредба № 9 от 2019 г. Друг важен фактор е закриването на Център „Фонд за лечение на деца“.

Съществено значение имат и измененията в Закона за здравето, с които са заложени нови разпоредби по отношение предоставянето и заплащането на медицински и други услуги извън обхвата на задължителното здравно осигуряване (заплащани от Министерството на здравеопазването, част от тях включени в обхвата на приложение на Наредба № 5 от 2014 г.).

Вносителите отбелязват също така значимостта на издадената междувременно Наредба № 2 от 2019 г. за медицинските и други услуги по чл. 82, ал.1а и 3 от Закона за здравето и за реда и условията за тяхното одобряване, ползване и заплащане, с която са регламентирани нов ред и условия за предоставяне на услуги по лечение в чужбина, както и заплащане на допълнителни услуги от бюджета на Министерството на здравеопазването.

Друга важна промяна е настъпила с нормативното регламентиране на условията и реда за субсидиране от Министерството на здравеопазването на лечебни заведения по Наредба № 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения, и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения.

Вносителите припомнят още, че през този период е била отменена и Наредба № 12 от 2011 г. за условията и реда за заплащане на лечение на български граждани в чужбина по чл. 82, ал. 1, т. 8 от Закона за здравето и преминаване на дейностите по нея за администриране към НЗОК. Значение според тях има и създаване на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ чрез сливане на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и Изпълнителна агенция по трансплантация, с правомощия по отношение на дейностите, свързани с трансплантацията.

Промените в действащото национално законодателство, отразени и в разпоредбите на Наредба № 5 от 2014 г. с предлаганите изменения и допълнения, не променят правата на трансгранично здравно обслужване, познати до момента на лицата, и не ограничават техните възможности за ползването им, категорични са от здравното министерство.

Оттам поясняват, че срокът на общественото обсъждане на новата наредба е до 8 май т.г.

Пълния текст на проекта може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rKRz


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Болнични асоциации: В Анекса към НРД да бъде включено и плащането на надлимитната дейност
07.08.2020 11:44:03

Болнични асоциации: В Анекса към НРД да бъде включено и плащането на надлимитната дейност

Диференцирано 10 процентно повишаване цените на клиничните пътеки, клиничните процедури и амбулат ...

25-годишен мъж в мозъчна смърт дари живот на двама
07.08.2020 11:08:20

25-годишен мъж в мозъчна смърт дари живот на двама

Двама души бяха трансплантирани успешно след донорска ситуация в Плевен, съобщиха от ИА „Ме ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...