Вторник, 26 Януари 2021
09
апр
 

Актуализират наредбата за правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване

Четвъртък, 09 Април 2020 | 12:30:34 Невена Попова


Министерството на здравеопазването публикува на електронната си страница проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 5 от 2014 г. за условията и реда на упражняване правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване. Според вносители

Министерството на здравеопазването публикува на електронната си страница проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 5 от 2014 г. за условията и реда на упражняване правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване. Според вносителите това се налага поради факта, че за времето след издаването на наредбата са променени редица закони и подзаконови нормативни актове, което налага и актуализирането на Наредба 5, за да бъде приведена тя в съответствие с тези изменения.

На първо място вносителите посочват измененията Закона за здравното осигуряване и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, с които са въведени промени в условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК. Следват изменения в пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, съгласно Наредба № 9 от 2019 г. Друг важен фактор е закриването на Център „Фонд за лечение на деца“.

Съществено значение имат и измененията в Закона за здравето, с които са заложени нови разпоредби по отношение предоставянето и заплащането на медицински и други услуги извън обхвата на задължителното здравно осигуряване (заплащани от Министерството на здравеопазването, част от тях включени в обхвата на приложение на Наредба № 5 от 2014 г.).

Вносителите отбелязват също така значимостта на издадената междувременно Наредба № 2 от 2019 г. за медицинските и други услуги по чл. 82, ал.1а и 3 от Закона за здравето и за реда и условията за тяхното одобряване, ползване и заплащане, с която са регламентирани нов ред и условия за предоставяне на услуги по лечение в чужбина, както и заплащане на допълнителни услуги от бюджета на Министерството на здравеопазването.

Друга важна промяна е настъпила с нормативното регламентиране на условията и реда за субсидиране от Министерството на здравеопазването на лечебни заведения по Наредба № 3 от 2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които Министерството на здравеопазването субсидира лечебни заведения, и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения.

Вносителите припомнят още, че през този период е била отменена и Наредба № 12 от 2011 г. за условията и реда за заплащане на лечение на български граждани в чужбина по чл. 82, ал. 1, т. 8 от Закона за здравето и преминаване на дейностите по нея за администриране към НЗОК. Значение според тях има и създаване на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ чрез сливане на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и Изпълнителна агенция по трансплантация, с правомощия по отношение на дейностите, свързани с трансплантацията.

Промените в действащото национално законодателство, отразени и в разпоредбите на Наредба № 5 от 2014 г. с предлаганите изменения и допълнения, не променят правата на трансгранично здравно обслужване, познати до момента на лицата, и не ограничават техните възможности за ползването им, категорични са от здравното министерство.

Оттам поясняват, че срокът на общественото обсъждане на новата наредба е до 8 май т.г.

Пълния текст на проекта може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Wjpg


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Мурджева: Има доказателства, че преболедували COVID-19 могат да са защитени от британската мутация
26.01.2021 09:37:51

Проф. Мурджева: Има доказателства, че преболедували COVID-19 могат да са защитени от британската мутация

„Има доказателства в изследователски лаборатории, че серуми на тези пациенти, които са преб ...

ЕК създава регистър за прозрачност на износа на ваксини за трети страни
26.01.2021 08:58:46

ЕК създава регистър за прозрачност на износа на ваксини за трети страни

Европейският съюз ще изисква от фармацевтичните компании, които произвеждат ваксини срещу COVID-1 ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...