Четвъртък, 18 Юли 2019
20
юни
5
 

Сериозни проблеми при контрола с лекарствата открои д-р Семерджиев

Акценти от защитната реч на д-р Илко Семерджиев на процеса, свързан с ИАЛ

Бившият здравен министър проведе защитата си сам, без адвокат

Сряда, 20 Юни 2018 | 12:43:05
5

Само преди дни бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев

Само преди дни бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев бе оправдан от съда по обвинението в оказване на натиск над директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова. Предлагаме на вашето внимание акценти от защитната реч на д-р Семерджиев по време на процеса. Бившият здравен министър се защитаваше сам, без адвокат.

Речта си д-р Семерджиев започва с описание на ситуацията в здравния сектор, при която е поел поста служебен здравен министър. Той припомня за липсата на пазара на лекарства, реимбурсирани от НЗОК, проблемите с ваксини от имунизационния календар, преразхода при лекарствата за домашно лечение в размер на 155 млн. лв. и този при онколекарствата в размер на 79 млн. лв.

„Едновременно с преразходите за 2016 г. в лекарствения бюджет на НЗОК в размер общо на 234 млн. лв., се беше разгърнала активна прекупваческа дейност във фармацевтичния сектор и мащабен реекспорт на лекарства (както легален, така и криминален), надхвърлящ 400 млн. лв. годишно по експертни оценки. Този реекспорт беше една от причините за липса на лекарства в аптечната мрежа за амбулаторно лечение и за дефицити в болничното лекарстволечение“, посочва д-р Семерджиев в речта си.

По-нататък той отбелязва, че предвид изброеното сред основните предизвикателства е било спазването на бюджетната дисциплина и пресичането на всички опити за измама, за криминално присвояване на финансови средства и криминално присвояване в натура от здравната система.

Д-р Семерджиев разказва за заседание, свързано с предлагане на меморандум за преодоляване дефицита на лекарства на фармацевтичния бизнес, на което Асена Стоименова признала, че в сектора липсва контрол. „Досега строги проверки не са правени, а са останали само в сферата на намеренията“, цитира той директора на ИАЛ.

От думите му става ясно още, че на агенцията са възлагани проверки на аптеки и търговци на едро с особено голям оборот, но изпълнение не е последвало, нито пък резултат.

Изпълнителната агенция по лекарствата, всъщност, е упълномощената институция за упражняване на контрол върху фармацевтичния сектор и наличието на лекарства в аптечната мрежа, т.е. неефективността или занижения контрол, липсата на лекарства, както и стремглаво повишаващите се разходи бяха индикатори, че там нещо не е наред“, отбелязва бившият министър в речта си и посочва, че в периода февруари – март 2017 г. екипът на МЗ е констатирал, че ИАЛ проявява пасивност и неефективност специално в дейността си по контрола, като пропуски са допускани още от 2014 г. В допълнение било констатирано системно неизпълнение на препоръки, дадени с доклади от проверки на агенцията.

В добавка д-р Семерджиев припомня за дългата липса на зам.-директор на агенцията, въпреки наличието на длъжността по закон. „Предвид необходимостта от справяне с гореописаните неблагоприятни констатации и проблемни факти, както и за да се осигури изпълнение на нормативното изискване за наличие на зам.-изпълнителен директор предвиден в УП на ИАЛ, беше абсолютно необходимо субектът на това изискване да е конкретизиран, съответно предложен като определено физическо лице, за да заеме съответната длъжност“, посочва той и продължава: „Трябва да се отбележи в допълнение, че през различни периоди на отсъствие, директорът на ИАЛ е възлагал своите правомощия (а ако не ги е възлагал значи е блокирал дейността) на конкретни служители на ИАЛ, заемащи длъжността „главен секретар“ или „директор на дирекция“ (всички по служебни правоотношения), което е в разрез с изискванията на УП на ИАЛ и прави атакуем всеки индивидуален административен акт издаден от неправомерно упълномощеното лице“.

Всичко това е предпоставка към логичната стъпка да се поиска назначаване на зам.-директор на ИАЛ. „Предложението д-р Боян Доганов да заеме длъжността заместник изпълнителен директор на ИАЛ беше мотивирано от доброто ми познаване на неговите професионални качества и висок реализационен потенциал“, казва д-р Семерджиев.

По-късно между него и Стоименова се провежда телефонният разговор, който бе цитиран частично от директора на ИАЛ. Според д-р Семерджиев репликата му „мога да Ви уволня, мога и други неща да направя“, е в различен от представения от Асена Стоименова контекст:

Асена Стоименова: Тогава ме уволнете…

Илко Семерджиев: Не ми казвайте какво да правя, мога да ви уволня, мога и други неща да направя. Аз не искам да ви уволнявам, а да назначите свой заместник в ИАЛ“, цитира той нейните и своите думи и отбелязва, че след този разговор е започнала „масирана и скоростна атака от прокуратурата“ срещу него.

С цялата защитна реч на д-р Илко Семерджиев по време на процеса можете да се запознаете тук.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QtYE

SVIDETEL 27.06.2018 12:47:05

Проблемите в здравеопазването основно са свързани с лицето ИЛКО СЕМЕРДЖИЕВ! ТОЙ Е ЧОВЕКЪТ РАЗРЕШИЛ БОЛНИЦИТЕ ДА СТАНАТ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА И ПОСЛЕ ДА ДОЙДЕ ЦЕЛЕНАСОЧЕНТО ИМ РАЗГРАБВАНЕ! С ТОЗИ СИ ХОД ,ТОВА ЗЪБОЛЕКАРЧЕ ЕБА МАМАТА НА ЗРАВЕОПАЗВАНЕТО!

ЛЕКАР 21.06.2018 07:42:15

Ако казваш истината те преследват или освобождават по "здравословни" причини. Ако лъжеш и крадеш те оставят да "работиш"

Гост 20.06.2018 23:25:15

Илко, от защитата ти се разбира, че другарката Асена хич не си е вършила работата. Защо не я уволни тогава, а я остави да се прави на жертва?

ПРОКУРОР 20.06.2018 13:00:57

Георги Димитров ряпа да яде

Ивчо 20.06.2018 22:23:24

То чичо Илко по душа е по-голям комуняга и от Г.Д. Само се прави на десен. Ама от сайта са му приятели, щото май им е бил шефче. Та затова го бранят като Матросовци.


Още новини
Здравната комисия отхвърли предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата
18.07.2019 17:32:54

Здравната комисия отхвърли предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата

Членовете на парламентарната Комисия по здравеопазването отхвърлиха на първо гласуване предложени ...

Над 30 млн. лева са платили фармакомпаниите за обучения и хонорари на лекари през 2018 г.
18.07.2019 16:53:09

Над 30 млн. лева са платили фармакомпаниите за обучения и хонорари на лекари през 2018 г.

Фармацевтичната индустрия е финансирала български лекари и здравни организации с над 30 млн. лева ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...