Четвъртък, 28 Януари 2021
20
юни
5
 

Сериозни проблеми при контрола с лекарствата открои д-р Семерджиев

Акценти от защитната реч на д-р Илко Семерджиев на процеса, свързан с ИАЛ

Бившият здравен министър проведе защитата си сам, без адвокат

Сряда, 20 Юни 2018 | 12:43:05
5

Само преди дни бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев

Само преди дни бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев бе оправдан от съда по обвинението в оказване на натиск над директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова. Предлагаме на вашето внимание акценти от защитната реч на д-р Семерджиев по време на процеса. Бившият здравен министър се защитаваше сам, без адвокат.

Речта си д-р Семерджиев започва с описание на ситуацията в здравния сектор, при която е поел поста служебен здравен министър. Той припомня за липсата на пазара на лекарства, реимбурсирани от НЗОК, проблемите с ваксини от имунизационния календар, преразхода при лекарствата за домашно лечение в размер на 155 млн. лв. и този при онколекарствата в размер на 79 млн. лв.

„Едновременно с преразходите за 2016 г. в лекарствения бюджет на НЗОК в размер общо на 234 млн. лв., се беше разгърнала активна прекупваческа дейност във фармацевтичния сектор и мащабен реекспорт на лекарства (както легален, така и криминален), надхвърлящ 400 млн. лв. годишно по експертни оценки. Този реекспорт беше една от причините за липса на лекарства в аптечната мрежа за амбулаторно лечение и за дефицити в болничното лекарстволечение“, посочва д-р Семерджиев в речта си.

По-нататък той отбелязва, че предвид изброеното сред основните предизвикателства е било спазването на бюджетната дисциплина и пресичането на всички опити за измама, за криминално присвояване на финансови средства и криминално присвояване в натура от здравната система.

Д-р Семерджиев разказва за заседание, свързано с предлагане на меморандум за преодоляване дефицита на лекарства на фармацевтичния бизнес, на което Асена Стоименова признала, че в сектора липсва контрол. „Досега строги проверки не са правени, а са останали само в сферата на намеренията“, цитира той директора на ИАЛ.

От думите му става ясно още, че на агенцията са възлагани проверки на аптеки и търговци на едро с особено голям оборот, но изпълнение не е последвало, нито пък резултат.

Изпълнителната агенция по лекарствата, всъщност, е упълномощената институция за упражняване на контрол върху фармацевтичния сектор и наличието на лекарства в аптечната мрежа, т.е. неефективността или занижения контрол, липсата на лекарства, както и стремглаво повишаващите се разходи бяха индикатори, че там нещо не е наред“, отбелязва бившият министър в речта си и посочва, че в периода февруари – март 2017 г. екипът на МЗ е констатирал, че ИАЛ проявява пасивност и неефективност специално в дейността си по контрола, като пропуски са допускани още от 2014 г. В допълнение било констатирано системно неизпълнение на препоръки, дадени с доклади от проверки на агенцията.

В добавка д-р Семерджиев припомня за дългата липса на зам.-директор на агенцията, въпреки наличието на длъжността по закон. „Предвид необходимостта от справяне с гореописаните неблагоприятни констатации и проблемни факти, както и за да се осигури изпълнение на нормативното изискване за наличие на зам.-изпълнителен директор предвиден в УП на ИАЛ, беше абсолютно необходимо субектът на това изискване да е конкретизиран, съответно предложен като определено физическо лице, за да заеме съответната длъжност“, посочва той и продължава: „Трябва да се отбележи в допълнение, че през различни периоди на отсъствие, директорът на ИАЛ е възлагал своите правомощия (а ако не ги е възлагал значи е блокирал дейността) на конкретни служители на ИАЛ, заемащи длъжността „главен секретар“ или „директор на дирекция“ (всички по служебни правоотношения), което е в разрез с изискванията на УП на ИАЛ и прави атакуем всеки индивидуален административен акт издаден от неправомерно упълномощеното лице“.

Всичко това е предпоставка към логичната стъпка да се поиска назначаване на зам.-директор на ИАЛ. „Предложението д-р Боян Доганов да заеме длъжността заместник изпълнителен директор на ИАЛ беше мотивирано от доброто ми познаване на неговите професионални качества и висок реализационен потенциал“, казва д-р Семерджиев.

По-късно между него и Стоименова се провежда телефонният разговор, който бе цитиран частично от директора на ИАЛ. Според д-р Семерджиев репликата му „мога да Ви уволня, мога и други неща да направя“, е в различен от представения от Асена Стоименова контекст:

Асена Стоименова: Тогава ме уволнете…

Илко Семерджиев: Не ми казвайте какво да правя, мога да ви уволня, мога и други неща да направя. Аз не искам да ви уволнявам, а да назначите свой заместник в ИАЛ“, цитира той нейните и своите думи и отбелязва, че след този разговор е започнала „масирана и скоростна атака от прокуратурата“ срещу него.

С цялата защитна реч на д-р Илко Семерджиев по време на процеса можете да се запознаете тук.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wQd9

SVIDETEL 27.06.2018 12:47:05

Проблемите в здравеопазването основно са свързани с лицето ИЛКО СЕМЕРДЖИЕВ! ТОЙ Е ЧОВЕКЪТ РАЗРЕШИЛ БОЛНИЦИТЕ ДА СТАНАТ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА И ПОСЛЕ ДА ДОЙДЕ ЦЕЛЕНАСОЧЕНТО ИМ РАЗГРАБВАНЕ! С ТОЗИ СИ ХОД ,ТОВА ЗЪБОЛЕКАРЧЕ ЕБА МАМАТА НА ЗРАВЕОПАЗВАНЕТО!

ЛЕКАР 21.06.2018 07:42:15

Ако казваш истината те преследват или освобождават по "здравословни" причини. Ако лъжеш и крадеш те оставят да "работиш"

Гост 20.06.2018 23:25:15

Илко, от защитата ти се разбира, че другарката Асена хич не си е вършила работата. Защо не я уволни тогава, а я остави да се прави на жертва?

ПРОКУРОР 20.06.2018 13:00:57

Георги Димитров ряпа да яде

Ивчо 20.06.2018 22:23:24

То чичо Илко по душа е по-голям комуняга и от Г.Д. Само се прави на десен. Ама от сайта са му приятели, щото май им е бил шефче. Та затова го бранят като Матросовци.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Започва записването за имунизация при личните лекари
28.01.2021 17:05:42

Започва записването за имунизация при личните лекари

Всички, които желаят да бъдат ваксинирани, трябва да заявят желанието си пред  личните си ле ...

Касата е оставила 20 млн. лв. неразпределен резерв за 2021 г.
28.01.2021 16:26:26

Касата е оставила 20 млн. лв. неразпределен резерв за 2021 г.

20 млн. лв. е неразпределената част от резерва на НЗОК за 2021 г. Това казва председателят на Над ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...