Събота, 02 Юли 2022
20
юни
5
 

Сериозни проблеми при контрола с лекарствата открои д-р Семерджиев

Акценти от защитната реч на д-р Илко Семерджиев на процеса, свързан с ИАЛ

Бившият здравен министър проведе защитата си сам, без адвокат

Сряда, 20 Юни 2018 | 12:43:05
5

Само преди дни бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев

Само преди дни бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев бе оправдан от съда по обвинението в оказване на натиск над директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова. Предлагаме на вашето внимание акценти от защитната реч на д-р Семерджиев по време на процеса. Бившият здравен министър се защитаваше сам, без адвокат.

Речта си д-р Семерджиев започва с описание на ситуацията в здравния сектор, при която е поел поста служебен здравен министър. Той припомня за липсата на пазара на лекарства, реимбурсирани от НЗОК, проблемите с ваксини от имунизационния календар, преразхода при лекарствата за домашно лечение в размер на 155 млн. лв. и този при онколекарствата в размер на 79 млн. лв.

„Едновременно с преразходите за 2016 г. в лекарствения бюджет на НЗОК в размер общо на 234 млн. лв., се беше разгърнала активна прекупваческа дейност във фармацевтичния сектор и мащабен реекспорт на лекарства (както легален, така и криминален), надхвърлящ 400 млн. лв. годишно по експертни оценки. Този реекспорт беше една от причините за липса на лекарства в аптечната мрежа за амбулаторно лечение и за дефицити в болничното лекарстволечение“, посочва д-р Семерджиев в речта си.

По-нататък той отбелязва, че предвид изброеното сред основните предизвикателства е било спазването на бюджетната дисциплина и пресичането на всички опити за измама, за криминално присвояване на финансови средства и криминално присвояване в натура от здравната система.

Д-р Семерджиев разказва за заседание, свързано с предлагане на меморандум за преодоляване дефицита на лекарства на фармацевтичния бизнес, на което Асена Стоименова признала, че в сектора липсва контрол. „Досега строги проверки не са правени, а са останали само в сферата на намеренията“, цитира той директора на ИАЛ.

От думите му става ясно още, че на агенцията са възлагани проверки на аптеки и търговци на едро с особено голям оборот, но изпълнение не е последвало, нито пък резултат.

Изпълнителната агенция по лекарствата, всъщност, е упълномощената институция за упражняване на контрол върху фармацевтичния сектор и наличието на лекарства в аптечната мрежа, т.е. неефективността или занижения контрол, липсата на лекарства, както и стремглаво повишаващите се разходи бяха индикатори, че там нещо не е наред“, отбелязва бившият министър в речта си и посочва, че в периода февруари – март 2017 г. екипът на МЗ е констатирал, че ИАЛ проявява пасивност и неефективност специално в дейността си по контрола, като пропуски са допускани още от 2014 г. В допълнение било констатирано системно неизпълнение на препоръки, дадени с доклади от проверки на агенцията.

В добавка д-р Семерджиев припомня за дългата липса на зам.-директор на агенцията, въпреки наличието на длъжността по закон. „Предвид необходимостта от справяне с гореописаните неблагоприятни констатации и проблемни факти, както и за да се осигури изпълнение на нормативното изискване за наличие на зам.-изпълнителен директор предвиден в УП на ИАЛ, беше абсолютно необходимо субектът на това изискване да е конкретизиран, съответно предложен като определено физическо лице, за да заеме съответната длъжност“, посочва той и продължава: „Трябва да се отбележи в допълнение, че през различни периоди на отсъствие, директорът на ИАЛ е възлагал своите правомощия (а ако не ги е възлагал значи е блокирал дейността) на конкретни служители на ИАЛ, заемащи длъжността „главен секретар“ или „директор на дирекция“ (всички по служебни правоотношения), което е в разрез с изискванията на УП на ИАЛ и прави атакуем всеки индивидуален административен акт издаден от неправомерно упълномощеното лице“.

Всичко това е предпоставка към логичната стъпка да се поиска назначаване на зам.-директор на ИАЛ. „Предложението д-р Боян Доганов да заеме длъжността заместник изпълнителен директор на ИАЛ беше мотивирано от доброто ми познаване на неговите професионални качества и висок реализационен потенциал“, казва д-р Семерджиев.

По-късно между него и Стоименова се провежда телефонният разговор, който бе цитиран частично от директора на ИАЛ. Според д-р Семерджиев репликата му „мога да Ви уволня, мога и други неща да направя“, е в различен от представения от Асена Стоименова контекст:

Асена Стоименова: Тогава ме уволнете…

Илко Семерджиев: Не ми казвайте какво да правя, мога да ви уволня, мога и други неща да направя. Аз не искам да ви уволнявам, а да назначите свой заместник в ИАЛ“, цитира той нейните и своите думи и отбелязва, че след този разговор е започнала „масирана и скоростна атака от прокуратурата“ срещу него.

С цялата защитна реч на д-р Илко Семерджиев по време на процеса можете да се запознаете тук.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FzhL

SVIDETEL 27.06.2018 12:47:05

Проблемите в здравеопазването основно са свързани с лицето ИЛКО СЕМЕРДЖИЕВ! ТОЙ Е ЧОВЕКЪТ РАЗРЕШИЛ БОЛНИЦИТЕ ДА СТАНАТ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА И ПОСЛЕ ДА ДОЙДЕ ЦЕЛЕНАСОЧЕНТО ИМ РАЗГРАБВАНЕ! С ТОЗИ СИ ХОД ,ТОВА ЗЪБОЛЕКАРЧЕ ЕБА МАМАТА НА ЗРАВЕОПАЗВАНЕТО!

ЛЕКАР 21.06.2018 07:42:15

Ако казваш истината те преследват или освобождават по "здравословни" причини. Ако лъжеш и крадеш те оставят да "работиш"

Гост 20.06.2018 23:25:15

Илко, от защитата ти се разбира, че другарката Асена хич не си е вършила работата. Защо не я уволни тогава, а я остави да се прави на жертва?

ПРОКУРОР 20.06.2018 13:00:57

Георги Димитров ряпа да яде

Ивчо 20.06.2018 22:23:24

То чичо Илко по душа е по-голям комуняга и от Г.Д. Само се прави на десен. Ама от сайта са му приятели, щото май им е бил шефче. Та затова го бранят като Матросовци.


Всичко за коронавируса
Още новини
Здравният министър е получавал заплахи за здравето и близките й
02.07.2022 11:36:54

Здравният министър е получавал заплахи за здравето и близките й

Здравният министър проф. Асена Сербезова разкри в предаването „Събуди се” по Нова тел ...

Студенти от МУ - Варна са сред победителите в конкурс на Европейската космическа агенция
02.07.2022 10:59:19

Студенти от МУ - Варна са сред победителите в конкурс на Европейската космическа агенция

Робот, който ще осигурява медицинските нужди на екипажа по време на полет в космоса изобрети екип ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...