!
Сряда, 24 Април 2024
14
апр
 

Проучване сочи:

Алфа мозъчните вълни са надежден предиктивен фактор за следоперативна болка

Четвъртък, 14 Април 2022 | 09:29:15


Нова техника, разработена от екип на Университета в Бирмингам, може да позволи на клиницистите да планират предварително превантивна медикация срещу болка при особено  уязвими хирургични пациенти, предаде pharmatimes.com. Системата може да

Нова техника, разработена от екип на Университета в Бирмингам, може да позволи на клиницистите да планират предварително превантивна медикация срещу болка при особено  уязвими хирургични пациенти, предаде pharmatimes.com.

Системата може да определи с точност онези пациенти, за които е по-малко вероятно да изпитват болка по време на възстановяването си, както и други, за които може да се предвиди, че ще продължат да страдат от хронични болкови симптоми. Проучването е проведено от д-р Саманта Милард в Центъра за здраве на човешкия мозък, в сътрудничество с изследователи от Университетския институт по възпаление и стареене в Тръста на Университетските болници в Бирмингам към NHS Foundation.

Проектът е включвал 16 пациенти, при които е била планирана операция по повод рак на белия дроб, а резултатите от него са публикувани в British Journal of Anaesthesia.

От изследователския екип са категорични, че електроенцефалографията може да се използва насочено за измерване на мозъчната активност при пациенти, които предстои да бъдат подложени на торакотомия, с идеята да бъде прогнозирано усещането им за болка след операцията. 

Преди интервенцията екипът е измервал мозъчните алфа вълни (с честота между 8 и 14 Hz) на пациентите. 72 часа след операцията те са били помолени да оценят болката си по скала от 1 до 10. Изследователите доказват ясна връзка между алфа мозъчните вълни на пациентите и техните реакции на болка, като потвърждават, че онези от тях, при които честотата на алфа вълните се колебае под 9 Hz, са много по-уязвими към силна болка след операцията.

Алфа вълните, измерени преди операцията, са в състояние да предскажат със 100% точност кои пациенти ще докладват за силно ниво на болка след операцията - от 7 до 10 по скалата, посочват от екипа.

Д-р Али Мазахери от Центъра по мозъчно здраве при Училището по психология към Университета в Бирмингам, старши автор на изследването, коментира този резултат:

„Изживяването на болка е сложно и субективно, но е ясно, че алфа вълните са надежден предиктивен индикатор за това колко силно човек ще изпитва болка. Предлагаме на клиницистите един наистина ценен биомаркер, който те могат да използват, за да предотвратят превръщането на болката в проблем, който заплашва да се превърне в хроничен“.

Проучването е подкрепено с финансиране от Центъра за експериментална онкологична медицина. В следващата фаза екипът се надява да тества техниката в по-голяма група пациенти и да продължи да изучава връзката между алфа вълните и механизмите, с които мозъкът преработва усещането за болка.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Xa*9


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...