Сряда, 26 Януари 2022
08
ян
3
 

Американски експерти: Плащаме за безполезна бюрокрация и неефективна здравна система

През 2017 г. американските здравни застрахователи са изразходвали над 800 млрд. долара за администрация

Сряда, 08 Януари 2020 | 09:33:03
3

Проучване на изследователски екип, публикувано в Annals of Internal Medicine, доказва, че здравните застрахователи в САЩ са изразходвали повече от 800 милиарда щатски долара през 2017 г. за администрация, или близо 2500 долара на човек, което е над 4 п

Проучване на изследователски екип, публикувано в Annals of Internal Medicine, доказва, че здравните застрахователи в САЩ са изразходвали повече от 800 милиарда щатски долара през 2017 г. за администрация, или близо 2500 долара на човек, което е над 4 пъти повече от административните разходи на глава от населението в Канада, където здравеопазването е публично финансирано от един източник, съобщава Агенция Ройтерс.

Над една трета от всички разходи за здравеопазване в САЩ се дължат на режийните разходи на застрахователната компания и по-големите калкулирани суми от доставчиците заради увеличеното време, което влагат за фактуриране на услугите според изискванията на застрахователя, става ясно от изследването. За сравнение -   в Канада делът на разходите за администрация са 17%.

Според изследователите свиването на административните разходи на САЩ до 550 долара на глава от населението (през 2017 г. щатски долари) в Канада може да спести повече от 600 млрд. долара.

„Средният американец плаща повече от 2000 долара годишно за безполезна бюрокрация“,

казва водещият автор д-р Дейвид Химълщайн, водещ професор по обществено здраве в Университета на Ню Йорк, преподавател в Hunter College в Ню Йорк и Harvard Medical School в Бостън.
„Тези пари биха могли да бъдат изразходвани за здравни грижи, ако имахме „Medicare“ за всички програми “, казва д-р Химелщайн.

За да изчислят разликата в административните разходи между системите на САЩ и Канада, той и колегите му са използвали документите на Medicare, съставени в болници и старчески домове. За лекарите изследователите са използвали информация от данните от регистрацията на заетостта и размера на заплатите, като фактори за оценка на разходите. Данните за Канада са били на Канадския институт за здравна информация и  Асоциацията за застрахователна търговия.

От проучването става ясно, че

административните разходи в здравеопазването на САЩ бележат увеличение през 2017 г. с 3,2% в сравнение с 1999 г.,

като повечето от тях се дължат на разширяването на плановете за управление на системите Medicare и Medicaid. Допълнителните разходи за частни планове Medicare Advantage, които сега обхващат около една трета от участниците в Medicare, са 6 пъти по-високи от традиционните Medicare (12.3% срещу 2%), отчитат те. Единствено по тези 2% САЩ може да се са сравни с Канада - и там показателят е същият.

Защо административните разходи са толкова високи в САЩ? Ето мнението на д-р Хамерщайн:.  

„Това е така, защото застрахователните компании и доставчиците на здравни грижи са въвлечени в една борба,

в която всеки се опитва по свой начин да надхитри системата.

Кодирането на лечението на пациента може да доведе до огромна разлика в сумата, която застрахователните компании плащат. Така например, ако пациентът идва поради сърдечна недостатъчност и посещението е кодирано като обостряне на състоянието, плащането е значително по-високо, отколкото ако посещението е кодирано само като сърдечна недостатъчност. Това кодиране на посещенията на пациенти доведе до това застрахователните компании да изискват все повече и повече документи, подкрепящи всяка диагноза. допълва Химелщайн. Резултатът е повече часове, които доставчиците на здравни услуги трябва да впишат в документацията, за да бъдат изрядни пред застрахователя и да няма проблеми с плащанията. Едно проучване разглежда например колко знаци са включени в документацията на средния лекар в САЩ и в други страни. Изводът от него е, че документите на американските лекари са 4 пъти по-дълги, за да отговорят на бюрократичните изисквания на платежната система“.

Новото проучване на екипа на д-р Химелщайн е „първият анализ на административните разходи в САЩ и Канада от почти 20 години“, коментира д-р Алберт Ву, интернист и професор по здравна политика и мениджмънт в Училището за обществено здраве на Университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор. По неговите думи това е един много важен документ
„Ясно е, че разходите за здраве в САЩ са нараснали.

Ние плащаме за неефективна и разточителна система за такси за услуги“,

казва той.

„Някои хора смятат, че САЩ биха спестили 628 млрд. долара, ако административните разходи са толкова ниски, колкото са в Канада“, коментира  Джейми Доу, асистент по здравна политика и мениджмънт в Училището за обществено здраве на Университета Колумбия в Ню Йорк. „Това е една потресаваща сума. Тези средства са повече от достатъчни, за да платите всички разходи на Medicaid или почти достатъчно, за да покриете всички допълнителна плащания – out-of-pocket, както и плащанията за лекарства, отпускани по лекарско предписание в САЩ, взети заедно“, е мнението му.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3e79

Гост 09.01.2020 23:33:13

до лекар, здравеопазването работи с публични пари и разпределението им не може да е в ръцете на лекарите. те са едни от учасниците в играта. лекари са в комисията на НС, лекари са в МЗ, летари са в ЗК, лекари са в ЛС. играта е между лекари. и резултатите са видими - огромно долащане, лекарстватаа не са безплатни, огромно количество болници, лекрски барони и ниски заплати на сестри и обикновените лекари. све некой трябва да ви контролира...

watmark 09.01.2020 16:24:34

На вниманието на всички новоизпечени неоконсерватори възхваляващи индивидуалната мъдрост и колективната безотговорност...

Лекар 08.01.2020 14:18:04

Нещо подобно ще се случи и в България ако се приеме предложението на великия мислител Ананиев за много фондове покриващи и базов пакет. След като размишлява година и половина за нов модел Ананиев най-накрая представи само една бегла идея.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Акад. Петрунов: Имунизации срещу COVID ще се правят ежегодно, подобно на грипа
26.01.2022 10:32:03

Акад. Петрунов: Имунизации срещу COVID ще се правят ежегодно, подобно на грипа

„Вървим към стихване на COVID вълната, но това не значи, че ще излезем от пандемията бързо ...

Депутатите от „Възраждане“ влязоха в парламента без „зелен сертификат“
26.01.2022 09:49:30 Надежда Ненова

Депутатите от „Възраждане“ влязоха в парламента без „зелен сертификат“

Депутатите от „Възраждане“ нарушиха решението на парламента за достъп до сградите в п ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...