!
Събота, 20 Април 2024
08
ян
3
 

Американски експерти: Плащаме за безполезна бюрокрация и неефективна здравна система

През 2017 г. американските здравни застрахователи са изразходвали над 800 млрд. долара за администрация

Сряда, 08 Януари 2020 | 09:33:03
3

Проучване на изследователски екип, публикувано в Annals of Internal Medicine, доказва, че здравните застрахователи в САЩ са изразходвали повече от 800 милиарда щатски долара през 2017 г. за администрация, или близо 2500 долара на човек, което е над 4 п

Проучване на изследователски екип, публикувано в Annals of Internal Medicine, доказва, че здравните застрахователи в САЩ са изразходвали повече от 800 милиарда щатски долара през 2017 г. за администрация, или близо 2500 долара на човек, което е над 4 пъти повече от административните разходи на глава от населението в Канада, където здравеопазването е публично финансирано от един източник, съобщава Агенция Ройтерс.

Над една трета от всички разходи за здравеопазване в САЩ се дължат на режийните разходи на застрахователната компания и по-големите калкулирани суми от доставчиците заради увеличеното време, което влагат за фактуриране на услугите според изискванията на застрахователя, става ясно от изследването. За сравнение -   в Канада делът на разходите за администрация са 17%.

Според изследователите свиването на административните разходи на САЩ до 550 долара на глава от населението (през 2017 г. щатски долари) в Канада може да спести повече от 600 млрд. долара.

„Средният американец плаща повече от 2000 долара годишно за безполезна бюрокрация“,

казва водещият автор д-р Дейвид Химълщайн, водещ професор по обществено здраве в Университета на Ню Йорк, преподавател в Hunter College в Ню Йорк и Harvard Medical School в Бостън.
„Тези пари биха могли да бъдат изразходвани за здравни грижи, ако имахме „Medicare“ за всички програми “, казва д-р Химелщайн.

За да изчислят разликата в административните разходи между системите на САЩ и Канада, той и колегите му са използвали документите на Medicare, съставени в болници и старчески домове. За лекарите изследователите са използвали информация от данните от регистрацията на заетостта и размера на заплатите, като фактори за оценка на разходите. Данните за Канада са били на Канадския институт за здравна информация и  Асоциацията за застрахователна търговия.

От проучването става ясно, че

административните разходи в здравеопазването на САЩ бележат увеличение през 2017 г. с 3,2% в сравнение с 1999 г.,

като повечето от тях се дължат на разширяването на плановете за управление на системите Medicare и Medicaid. Допълнителните разходи за частни планове Medicare Advantage, които сега обхващат около една трета от участниците в Medicare, са 6 пъти по-високи от традиционните Medicare (12.3% срещу 2%), отчитат те. Единствено по тези 2% САЩ може да се са сравни с Канада - и там показателят е същият.

Защо административните разходи са толкова високи в САЩ? Ето мнението на д-р Хамерщайн:.  

„Това е така, защото застрахователните компании и доставчиците на здравни грижи са въвлечени в една борба,

в която всеки се опитва по свой начин да надхитри системата.

Кодирането на лечението на пациента може да доведе до огромна разлика в сумата, която застрахователните компании плащат. Така например, ако пациентът идва поради сърдечна недостатъчност и посещението е кодирано като обостряне на състоянието, плащането е значително по-високо, отколкото ако посещението е кодирано само като сърдечна недостатъчност. Това кодиране на посещенията на пациенти доведе до това застрахователните компании да изискват все повече и повече документи, подкрепящи всяка диагноза. допълва Химелщайн. Резултатът е повече часове, които доставчиците на здравни услуги трябва да впишат в документацията, за да бъдат изрядни пред застрахователя и да няма проблеми с плащанията. Едно проучване разглежда например колко знаци са включени в документацията на средния лекар в САЩ и в други страни. Изводът от него е, че документите на американските лекари са 4 пъти по-дълги, за да отговорят на бюрократичните изисквания на платежната система“.

Новото проучване на екипа на д-р Химелщайн е „първият анализ на административните разходи в САЩ и Канада от почти 20 години“, коментира д-р Алберт Ву, интернист и професор по здравна политика и мениджмънт в Училището за обществено здраве на Университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор. По неговите думи това е един много важен документ
„Ясно е, че разходите за здраве в САЩ са нараснали.

Ние плащаме за неефективна и разточителна система за такси за услуги“,

казва той.

„Някои хора смятат, че САЩ биха спестили 628 млрд. долара, ако административните разходи са толкова ниски, колкото са в Канада“, коментира  Джейми Доу, асистент по здравна политика и мениджмънт в Училището за обществено здраве на Университета Колумбия в Ню Йорк. „Това е една потресаваща сума. Тези средства са повече от достатъчни, за да платите всички разходи на Medicaid или почти достатъчно, за да покриете всички допълнителна плащания – out-of-pocket, както и плащанията за лекарства, отпускани по лекарско предписание в САЩ, взети заедно“, е мнението му.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%Z@W

Гост 09.01.2020 23:33:13

до лекар, здравеопазването работи с публични пари и разпределението им не може да е в ръцете на лекарите. те са едни от учасниците в играта. лекари са в комисията на НС, лекари са в МЗ, летари са в ЗК, лекари са в ЛС. играта е между лекари. и резултатите са видими - огромно долащане, лекарстватаа не са безплатни, огромно количество болници, лекрски барони и ниски заплати на сестри и обикновените лекари. све некой трябва да ви контролира...

watmark 09.01.2020 16:24:34

На вниманието на всички новоизпечени неоконсерватори възхваляващи индивидуалната мъдрост и колективната безотговорност...

Лекар 08.01.2020 14:18:04

Нещо подобно ще се случи и в България ако се приеме предложението на великия мислител Ананиев за много фондове покриващи и базов пакет. След като размишлява година и половина за нов модел Ананиев най-накрая представи само една бегла идея.


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...