Вторник, 11 Август 2020
15
апр
2
 

Американски сенатори започват разследване срещу Китай и СЗО за кризата с коронавируса

Сряда, 15 Април 2020 | 14:43:28
2

Комитетът по вътрешна сигурност и правителствени въпроси на Сената на САЩ започва разследване за появата на коронавируса и разпространението му, като ще се фокусира върху ролята на Китай и Световната здравна организация (СЗО) в целия процес от началото

Комитетът по вътрешна сигурност и правителствени въпроси на Сената на САЩ започва разследване за появата на коронавируса и разпространението му, като ще се фокусира върху ролята на Китай и Световната здравна организация (СЗО) в целия процес от началото на кризата до сега, съобщи politico.com, позовавайки са на казаното от председателя на комитета Рон Джонсън в интервю за изданието. По думите на сенатора той и колегите му имат намерение да проучат изцяло обстоятелствата около мерките, предприети като реакция на епидемията както в САЩ, така и в чужбина.

Навлизайки в детайли, сенатор Джонсън обяснява, че разследването ще се насочи основно върху причините за появата на коронавирус в Китай и ще търси отговор на въпроса дали усилията на Пекин и СЗО са били достатъчни, за да ограничат по-нататъшното му разпространение.

"Къде започна всичко? Имало ли е предаване на инфекция от животно на човек? Или изтичане от лаборатория в Китай, където, например, разработването на лекарства за други видове коронавируси би могло да е процес, свързан с добри цели? Трябва също да проучим каква е ролята на СЗО в укриването на информация за появата на вируса", казва председателят на сенатската комисия.

Според него е много важно в бъдеще да се проучат причините за липсата на доставки на лични предпазни средства и лекарства за борба с вируса в САЩ, както и липсата на производство на редица лекарства, необходими за борба с инфекцията в САЩ.

Изданието цитира и един от участниците в разследването, сенаторът Рик Скот, според когото "не можем да се доверим на комунистически Китай, научихме също, че не можем да се доверим на СЗО, защото те ни излъгаха".

„Politico“ коментира още, че не е ясно доколко действията на президента Доналд Тръмп ще бъдат разследвани от ръководения от републиканците панел, след като сенатор Джонсън и други републиканци насочват усилията и гнева си главно върху Китай и СЗО. Сенаторът допълва, че е възложил на друг свой колега - сенаторът Рик Скот да ръководи разследването на СЗО. Световната организация тези дни получи много сериозни упреци в САЩ за закъснялата и недостатъчна информация за появата на вируса. Рой Скот веднага направи коментари по темата и категорично заяви, че ще направи задълбочено разследване върху намеренията и плановете на СЗО да предоставят информация, както и да се изясни кога организацията е знаела начина на предаване на вируса и в кой момент е станала скептично настроена към данните, изпращани от Китай, които показва, че разпространението на вируса вече е овладяно.

"Нека създадем нова организация, ако това е важно за нас, защото тази очевидно не работи", заяви Рой Скот по адрес на СЗО. Вече стана известно, че републиканци в американския сенат са предложили да се прекрати финансирането за СЗО и генералният директор д-р Тедрос Адханом Гебрейсус да подаде оставка. Някои от най-приближените сътрудници на президента Донлад Тръмп също обмислят създаването на алтернатива на СЗО, пише изданието. Към момента се знае, че в първото си публично изявление по повод на тези заплахи д-р Гебрейсус е изразил убеждение, че САЩ няма да прекратят финансирането на СЗО.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ab%6

Гост 15.04.2020 17:06:58

Смъртните случаи са от вируса , причиняващ заболяването "China Corona Virus disease 2019" /съкратено Covid-19 или една от измишльотините на СЗО/ за един ден са вероятно реално много повече от публикувянету данни за 26 047 летални изходи. Варварските племена от туземци с техните управници в нецивилизованата комунистическа държава Китай, трябва да си платят за това.

Гост 15.04.2020 15:07:50

Най-после открихте топлата вода! Дано само не е късно за целия нормален Свят.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
18,5 млрд. лв. са разходите ни за социална защита през 2018 г.
11.08.2020 17:14:55

18,5 млрд. лв. са разходите ни за социална защита през 2018 г.

19 903,6 млн. лв. са отчетените в Европейска система за интегрирана статистика на социалната ...

РЗОК-Плевен е отчела 51% по-малко плащания от началото на годината
11.08.2020 16:51:33

РЗОК-Плевен е отчела 51% по-малко плащания от началото на годината

51% спад на плащанията от началото на годината е регистрирала РЗОК-Плевен, съобщи БТА. Причината ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...