Четвъртък, 21 Януари 2021
15
апр
2
 

Американски сенатори започват разследване срещу Китай и СЗО за кризата с коронавируса

Сряда, 15 Април 2020 | 14:43:28
2

Комитетът по вътрешна сигурност и правителствени въпроси на Сената на САЩ започва разследване за появата на коронавируса и разпространението му, като ще се фокусира върху ролята на Китай и Световната здравна организация (СЗО) в целия процес от началото

Комитетът по вътрешна сигурност и правителствени въпроси на Сената на САЩ започва разследване за появата на коронавируса и разпространението му, като ще се фокусира върху ролята на Китай и Световната здравна организация (СЗО) в целия процес от началото на кризата до сега, съобщи politico.com, позовавайки са на казаното от председателя на комитета Рон Джонсън в интервю за изданието. По думите на сенатора той и колегите му имат намерение да проучат изцяло обстоятелствата около мерките, предприети като реакция на епидемията както в САЩ, така и в чужбина.

Навлизайки в детайли, сенатор Джонсън обяснява, че разследването ще се насочи основно върху причините за появата на коронавирус в Китай и ще търси отговор на въпроса дали усилията на Пекин и СЗО са били достатъчни, за да ограничат по-нататъшното му разпространение.

"Къде започна всичко? Имало ли е предаване на инфекция от животно на човек? Или изтичане от лаборатория в Китай, където, например, разработването на лекарства за други видове коронавируси би могло да е процес, свързан с добри цели? Трябва също да проучим каква е ролята на СЗО в укриването на информация за появата на вируса", казва председателят на сенатската комисия.

Според него е много важно в бъдеще да се проучат причините за липсата на доставки на лични предпазни средства и лекарства за борба с вируса в САЩ, както и липсата на производство на редица лекарства, необходими за борба с инфекцията в САЩ.

Изданието цитира и един от участниците в разследването, сенаторът Рик Скот, според когото "не можем да се доверим на комунистически Китай, научихме също, че не можем да се доверим на СЗО, защото те ни излъгаха".

„Politico“ коментира още, че не е ясно доколко действията на президента Доналд Тръмп ще бъдат разследвани от ръководения от републиканците панел, след като сенатор Джонсън и други републиканци насочват усилията и гнева си главно върху Китай и СЗО. Сенаторът допълва, че е възложил на друг свой колега - сенаторът Рик Скот да ръководи разследването на СЗО. Световната организация тези дни получи много сериозни упреци в САЩ за закъснялата и недостатъчна информация за появата на вируса. Рой Скот веднага направи коментари по темата и категорично заяви, че ще направи задълбочено разследване върху намеренията и плановете на СЗО да предоставят информация, както и да се изясни кога организацията е знаела начина на предаване на вируса и в кой момент е станала скептично настроена към данните, изпращани от Китай, които показва, че разпространението на вируса вече е овладяно.

"Нека създадем нова организация, ако това е важно за нас, защото тази очевидно не работи", заяви Рой Скот по адрес на СЗО. Вече стана известно, че републиканци в американския сенат са предложили да се прекрати финансирането за СЗО и генералният директор д-р Тедрос Адханом Гебрейсус да подаде оставка. Някои от най-приближените сътрудници на президента Донлад Тръмп също обмислят създаването на алтернатива на СЗО, пише изданието. Към момента се знае, че в първото си публично изявление по повод на тези заплахи д-р Гебрейсус е изразил убеждение, че САЩ няма да прекратят финансирането на СЗО.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
V3er

Гост 15.04.2020 17:06:58

Смъртните случаи са от вируса , причиняващ заболяването "China Corona Virus disease 2019" /съкратено Covid-19 или една от измишльотините на СЗО/ за един ден са вероятно реално много повече от публикувянету данни за 26 047 летални изходи. Варварските племена от туземци с техните управници в нецивилизованата комунистическа държава Китай, трябва да си платят за това.

Гост 15.04.2020 15:07:50

Най-после открихте топлата вода! Дано само не е късно за целия нормален Свят.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Приеха на първо четете управителите на болници да могат да работят и като лекари
21.01.2021 17:30:22 Надежда Ненова

Приеха на първо четете управителите на болници да могат да работят и като лекари

С 16 гласа „за“ депутатите  от парламентарната здравна комисия приеха на първо ч ...

Здравният министър: Колективен имунитет без ваксинция не се постига
21.01.2021 17:08:34 Полина Тодорова

Здравният министър: Колективен имунитет без ваксинция не се постига

Колективен имунитет без ваксинция не се постига. В това беше категоричен здравният министър проф. ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...