!
Сряда, 24 Юли 2024
19
септ
2
 

Американски учени напредват със създаването на универсална ваксина срещу грип

Вторник, 19 Септември 2023 | 17:26:35
2

В Клиничния център на Националния институт по здравеопазване NIH в Бетезда, щата Мериленд, тече подготовка за старт на фаза 1 на клинично изпитване на нов кандидат за универсална ваксина срещу грип, съобщиха от водещата научна институция на САЩ.

В Клиничния център на Националния институт по здравеопазване NIH в Бетезда, щата Мериленд, тече подготовка за старт на фаза 1 на клинично изпитване на нов кандидат за универсална ваксина срещу грип, съобщиха от водещата научна институция на САЩ.

Изпитването е спонсорирано от Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID), част от NIH, и ще оцени изследваната ваксина за безопасност и нейната способност да предизвика имунен отговор.

Наличните в момента ваксини срещу сезонен грип са ефективни за предотвратяване на специфични щамове на грип. Всяка година ваксините се преоценяват и променят, за да съответстват най-добре на щамовете на грипа, за които се прогнозира, че ще бъдат най-доминиращите през предстоящия грипен сезон, припомнят специалистите.

Повечето ваксини срещу сезонен грип са предназначени да обучат имунната система да се защитава срещу три или четири различни често срещани щама на грип, но една „универсална“ ваксина срещу грип може би някой ден ще осигури защита срещу много повече, подчертават те.

„Една идеална универсална ваксина срещу грип може да се прилага по-рядко от веднъж годишно и да предпазва от множество щамове на грипния вирус. С всеки нов кандидат за универсална противогрипна ваксина и клинично изпитване, ние правим още една стъпка по-близо до тази цел”, коментира изпълняващият длъжността директор на NIAID Хю Оучинклос.

Изследваният кандидат за ваксина FluMos-v2 е проектиран от изследователи от Центъра за изследване на ваксини (VRC) на NIAID. Това е адаптация на по-ранен кандидат за универсална противогрипна ваксина – FluMos-v1, с която започна първо тестване при хора през 2021 г. и все още е в процес на изпитвания.

FluMos-v2 е предназначен да индуцира антитела срещу много различни щамове на грипен вирус чрез показване на част от протеина хемаглутинин (НА) на грипния вирус в повтарящи се модели върху самосглобяващи се скелета от наночастици. Излагането на тези безвредни фрагменти от вирусни протеини подготвя имунната система да разпознае и да се бори с действителния вирус.

При тестовете върху животни, експерименталната ваксина води до силни отговори на антитела. Докато кандидатът за ваксина FluMos-v1 показва НА от четири щама на грипен вирус, FluMos-v2 показва НА от шест: четири грипни вируса от линия А и два грипни вируса от линия В. Изследователите очакват, че това допълнително ще разшири имунитета на ваксинираните, осигурявайки защита срещу по-голямо разнообразие от грипни вируси.

Очаква се новото клинично изпитване да включва 24 здрави доброволци на възраст 18-50 години, които ще получат две интрамускулни инжекции от кандидата за ваксина FluMos-v2. Те ще се прилагат през 16 седмици.

Първоначално участниците ще бъдат включени в групата с по-ниска доза (60 mcg на ваксинация). Ако не бъдат идентифицирани опасения за безопасността, след като поне трима участници са получили тази доза, записването ще започне в групата с по-висока доза (180 mcg на ваксинация). Изследователският екип планира да включи 12 участници във всяка от групите – с по-ниска и с по-висока дозировка.

В продължение на 40 седмици след първата им ваксинация, участниците ще имат редовни последващи контролни телефонни обаждания и прегледи, за да се проследи отговора им към експерименталната ваксина. При посещения ще им бъдат вземани кръвни проби за измерване на нивата на имунния отговор към кандидата за ваксина.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HrRu

Host 21.09.2023 00:21:16

Ей, Каспър.. Путин е виновен!

ghost 20.09.2023 16:51:17

а съвеЦките учени?


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ-Пловдив
24.07.2024 17:40:34

Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ-Пловдив

Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ – Пловдив, съобщи Plovdiv24.bg. Той е назначен с ...

Проф. Кантарджиев:
24.07.2024 17:32:41

Проф. Кантарджиев: "Флирт" прилича на коронавирусите от преди пандемията

Сега на Балканите върлува подвариант на "Омикрон", наречен „Флирт”, който е доста по- ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...