!
Събота, 13 Април 2024
07
апр
6
 

Анализ на МЗ: Най-честият проблем в Спешна помощ е неправилното провеждане на триажа

Четвъртък, 07 Април 2022 | 12:30:38
6

Не линейките са проблем, проблемът са екипите в Спешна помощ. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев в подкаста на БНР „В центъра на системата“. Той съобщи, че откакто е в Министерството, вече четвърти месец

Не линейките са проблем, проблемът са екипите в Спешна помощ. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев в подкаста на БНР „В центъра на системата“.

Той съобщи, че откакто е в Министерството, вече четвърти месец, там са постъпили много малко сигнали, касаещи организацията на Спешната помощ в ЦСМП. „Сигналите, които постъпват, касаят най-вече забавянето на линейките. От МЗ направихме анализ на дейността на Спешната помощ. Данните сочат също, че при повикванията колите са пристигали средно за 8 минути от времето на повикването, което отговаря на стандартите. Трябва да се наблегне на набавянето на необходимия брой екипи, за да няма забавяния“, каза още д-р Грибнев.

Основното, което е правено през последните 10 години, е да се увеличат с малко парите, с идеята, но това само е отлагало решаването на проблемите. Сега е време за качествена реформа, не само за финансиране, но и за увеличаване на екипите чрез обучени парамедици“, заяви председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев.

„През последните две години ситуацията е изкривена заради пандемията. Екипите бяха подложени на неимоверен натиск и напрежение. Те бяха на първа линия постоянно. Но те се справиха въпреки всичко. Пандемията беше тест за това къде нещата се пропукват, къде са слабостите и грешките. И това е, че все още няма връзка в реално време между екипите на Спешна помощ и лечебните заведения, за да се знае къде има свободни легла. Това бави колегите. Триажът е една работеща мярка“, каза спешният медик д-р Десислава Кателиева.

„Ние сме вече уморени от реформи. Иска ни се да има приемственост. Защото нормативната база я имаме и просто трябва да се работи по нея. Големият проблем в Спешната помощ е кадровия дефицит. Трябва да се направят някои нормативни промени, за да може да се задържи интересът на лекарите, сестрите и парамедиците към Спешната помощ“, допълни д-р Кателиева.

По отношение на резултатите от проверките на МЗ д-р Грибнев заяви, че от проверените центрове най-често се установяват проблеми с неправилното провеждане на телекомуникационния триаж - тоест това е първичното обаждане по телефона, когато диспечерът трябва да разпредели сигнала. „Следващият проблем е изпълнението на медицински триаж и ретриаж. И след това установихме пропуски и при постъпването на пациента в спешното отделение. Предстои и нова мащабна проверка от страна на ИАМН и НЦОЗА относно повикванията, чиято цел е да се анализира цялостно ситуацията. До месец ще приключи обработката на част от 400-те хиляди повиквания към спешната помощ за последните година – две“, допълни той.

„Статистическите обработки на повикванията от миналата година сочат, че линейките са викани за оказване на спешна помощ еднакво често за най-тежките случаи и за случаи, които изобщо не попадат в графата „спешност“. Така че ще се окаже, че Спешна помощ е натоварена с не толкова спешни случаи“, каза още зам.-министърът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4Jqs

гост 03.05.2022 09:19:09

С интерес чакаме анализа.Може да откриете и топлата вода.От много време се знае,че действително спешните състояния отнесени към всички потърсили мед.помощ са 5-8%.Помислете за неотложна помощ!

surg 13.04.2022 11:12:03

тия дето не знаят какво точно работят така и не разбраха че т.н триаж е ВИСОКО специализирана дейност на изграден с години специалист с огромна отговорност, а не дейност за лелка или 23 г пикла по телефона.....или не регистратурата

Спешен медик 07.04.2022 15:28:36

Оплаквания с код зелено: Минимална спешност-стабилен пациент, обслужване до 120 мин., нямат място в Спешната помощ!Въвеждане на санкции при повиквания с код зелено!

Гост 07.04.2022 13:58:17

Проблемът се решава много лесно. Който вика спешната за сополи- плаща 100 лв. Агресорите глоба 5000 лв. Айде да видим къде е политическата воля за промяна.

Surg 20.04.2022 16:41:22

Точно така е в културния свят

Знахар 07.04.2022 12:47:09

Пълни глупости писани и говорени от хора далеч от спешността !


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли
12.04.2024 17:31:56

ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли

Няма доказателства, че клас лекарства за диабет и отслабване, сред които изключително популярните ...

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия
12.04.2024 17:12:31 Надежда Ненова

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия

Няма да има селективно договаряне на НЗОК с болници, каквото беше записано в отхвърления от парла ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...