!
Петък, 01 Декември 2023
09
дек
28
 

Ананиев за лекарствата: Извършва се манипулация в защита на частни корпоративни интереси

Мотивите на президента за ветото са несериозни, смята здравният министър

Събота, 09 Декември 2017 | 18:32:11
28

„Искам да се обърна към всички български граждани и хора, които имат нужда от лечение от тежки заболявания. В момента се извършва една огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват определени частни корпоративни интереси, използвайки е

„Искам да се обърна към всички български граждани и хора, които имат нужда от лечение от тежки заболявания. В момента се извършва една огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват определени частни корпоративни интереси, използвайки една много чувствителна тема като здравето на българина, в това число на нашите деца.” Това заяви на извънреден брифинг в здравното ведомство министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Повод за брифинга бе ветото на § 6 от Закона за бюджета на НЗОК, наложено вчера от президента.

Министър Ананиев увери, че българският Позитивен лекарствен списък е с една от най-широките гами лекарства и с доказан терапевтичен ефект. „Няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните прилагани в Европа и света медикаменти”, категоричен беше той.

„През седмицата чухме обвинения и много обиди, наричаха ни по най-различен начин. Вглеждайки се в кадрите по телевизиите, забелязах значителна част от малкото хора, които ги виждаме непрекъснато по разни протести, независимо от темата, която се коментира”, каза още министъра, като допълни, че това показва характера на протеста срещу мораториума. Ананиев се спря и на коментарите през седмицата от страна на болнични директори и специалисти от сектора по темата с лекарствата, които по думите му са доказали тезата на МЗ за нуждата от мораториума.

Министърът разказа и за посещението си в Брюксел от тази седмица, като информира, че една от основните теми по време на срещата на здравните министри е била тъкмо лекарствата. По думите му, сериозно притеснение на всички тях е натискът на фармаиндустрията за бързо включване на новите молекули в реимбурсацията на фондовете, за да могат възможно най-бързо да възстановят инвестициите си.

„Те се притесняват, че някои от тях не са минали през периода на изследване, не е доказан терапевтичният им ефект, а се бърза да се вкарат в лечението на гражданите”, каза Ананиев, като припомни, че при прилагането на нови лекарства има случаи на сериозни увреждания на пациентите, а дори и такива с фатален край.

От думите му стана ясно още, че по време на нашето председателство на ЕС една от основните теми ще бъде темата за лекарствата. „Там ще бъдат казани много неща и ще разберете много повече за мотивите ни”, обеща той.

Министърът припомни, че у нас 30% от бюджета на касата отива за лекарства, докато за останалите страни от ЕС този проценте средно 15-20, и информира, че останалите здравни министри останали изненадани от нашия позитивен списък и темповете, с които в него се приемат нови медикаменти. Той заяви, че страната ни е една от тези, в които най-бързо се приемат новите молекули и посочи, че трябва да се търси баланс, тъй като не винаги те носят положителен ефект върху лечението на пациентите.

В заключение министър Ананиев се обърна към президента, като заяви, че МЗ ще изготви мотивите си за ветото. „Но неговите мотиви, че ако ги няма тези нови молекули, няма да бъдат гарантирани конституционните права на гражданите и няма да бъдат равнопоставени всички граждани пред закона и пред възможността да се лекуват, или че се нарушава равенството на гражданите, според мен са най-малкото несериозни”, каза министърът и допълни: „Писал съм мотиви към вето на президент и мисля, че тези хора, които пишат мотивите на президента трябва да са по-добре запознати с материята, за която пишат”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wAez

До чиновника от СЗОК плюещ по зайци, гризачи и други горски твари, защитници на д-р Дулитъл 12.12.2017 11:55:45

Благодаря ти, другарю чиновник от касата! Не се изненадвам от положителното ти отношение към ОПЛ! Те не знаеш, а и не искаш да знаеш, че 95% от ОПЛ са с х 1 специалност , а над 30% са с 2 и повече специалности, ВСД квалификации и пр. В подсъзнанието ти на роден преди 1989 г реформите в здравеопазването са просто неясен , но бленуван образ от това което са ти щамповали в главата партийните секретари на БКП - че медицината е нещо безплатно или много евтино и на корем и завръщане в миналото на добрия Бай Тошо. Тоест ти си просто един делир на едни комунистически носталгици. Това разбираш и нищо друго не покрива соцстандарта ти. И управляващите паракомунистически партии и политическите примати в тях следват този делир водещ до нищото. Е, все повече ще ти свърши рано пиеската...И не за друго ,а защото това което ползвате като еднократен консуматив-лекарското съсловие скоро тотално ще изчезне , а нов медицински персонал отникъде няма да си намерите.....дори и ОПЛ!

????? 11.12.2017 22:51:31

Писна ми да говоря с малоумници. Абе, на такива като теб, кога им извадиха малкото мозък. Преди да следваш медицина, или когато стана ОПЛ? Естествено, че профилактични преглед е годишен, никой не го оспорва. Но като подхвана темата, я кажи, колко от тези които отчитащ са реално извършени. И защо не кажеш "великане на медицината" какво велико извършваш по т.н. профилактика. Копи-пейст ли? А понеже заговори за ЕКГ, кажи ми колко от тях са реални? А? Как ги правиш мушморочко сладък?

yiyi 11.12.2017 14:13:18

Държавните болници са в основата на всичко

Лекар 10.12.2017 19:54:37

Ананиев сега остава да платиш най сетне надлимитната дейност и да махнеш лимитите. Тогава наистина ще си велик

Болничен лекар 10.12.2017 19:52:14

Всички които се упражняват на краснопис по надолу са писачи на фармамафията. Смело напред г-н Министър ние сме зад теб без Венци Грозев - продажника

Лекар 10.12.2017 19:49:33

Браво г-н Министър, за първи път от прехода насам някой министър на здравеопазването се изказва по този начин. Фармамафията няма насищане. Тя иска целия бюджет на касата. Другите дейности ряпа да ядат. Един файтон хора / т.н. пациентски организации мощно подкрепяни финансово от фармамафията се упражняват по сутрешните блокове от известно време насам. По 20000 лв е едно участие. Само реклами на лекарства по телевизиите текат.

Гост 10.12.2017 09:14:45

Този е един от ШАЙКАТА на КОЙ. Така че изреченото от него го пропускам.

Някой 09.12.2017 22:54:05

Кофти е да си министър на нещо от което нищо не разбираш и да рецитираш това което подчинените са ти казали, без да знаеш дали е истина. Така рискуваш да се издъниш много яко, без дори да разбереш как се е случило.

Някой 09.12.2017 22:56:51

Освен това по този начин се излагаш стабилно, когато някой който що годе има понятие от нещата, те законтри директно в телевизионен ефир.

Гост 09.12.2017 22:41:31

Значи проф. Е. Друмева, не е запозната с мотивите , за които е помагала, да се напишат. Мале, г-н Ананиев вие сериозно ли? А §12 т.5 с което между две четения се вкарава нов текст от Дариткова за да ви дададт на вас правото на наредба за дейностите? И то ли е конституционно? Закон променя друг закон с едно четене чл. 88 на конституцията да не би да сте го отменили. А заобикалянето на договорното начало с чл. 3 и чл. 4 на ЗБНЗОК и то ли е конституционно. Обадете се на Емилия Друмева, тя ще ви обясни по подробно. Може да сте писали какво то си искате, вие сте комунистически динозавър, останал по случайност.

Dr_Doolittle 09.12.2017 20:48:05

Не ни дреме какви са ви мотивите на теб Киро Бюджетаря или на Радев съветския льотчик. ПЪРВО ТРЯБВА ДА ПЛАТИТЕ ТРУДА НА ЛЕКАРИТЕ, КАТО ПРЕДИ ТОВА ГО ОСТОЙНОСТИТЕ РЕАЛНО и след това ще раздавате лекарства на населението (ако има пари). Имате и друг вариант- да осигурите всичките 3.8 милиарда за лекарства , нооооо всички медицински прегледи да се заплащат изцяло от пациента. Тоест НЗОК само за лекарствоосигурявне, останалото на свободния пазар като на свободна професия. Айде решавайте, щото още 4 ма доктори с куфари днес летят за нормалната Европа, утре следващите 4ма....

До всички зайци, гризачи и други горски твари, защитници на д-р Дулитъл, 11.12.2017 23:35:52

Благодаря на всички ОПЛ. Включихте се успешно в един експеримент. И той е да покаже, каква е вашата търпимост към противното мнение, и културата ви най-вече. Не, че се изненадвам от резултата и посредствеността ви, но да не знаете какво работите и за какво ви се плаща. Научете си задълженията! Прочетете си договорите които сте сключили! А пък за крайно нелогичните, умствени съждения, на някои от вас, не ми се говори. Нямам дъска, за съжаление, за да ви го нарисувам. И последно: Четете!Четете! До кога ще я карате така, яваш ,яваш. Ама, вие така сте си свикнали. Толкова сте чели и когато сте следвали медицина. За жалост, такива посредственици, които едвам са запретнали тройка по милост, сега се бият в гърдите и крещят, като Ганьо - абеййй, ЛЕКАР СЪМ БЕ. ДЛЪЖНИ СТЕ МИ. На такива, като вас ще кажа- никой не ви е длъжен. Като не ви харесва-Европа голяма. Пък дано, някой от предходните писачи ОПЛ, да си освободи практиката, за да мога да я взема аз. И НЕКА ДА МИ Е МЪКА. АМА МНОГО МЪКА. Спирам с писането, защото експеримента приключи а простотията ви взе да става заразна. Бяхте, взети под внимание, претеглени и оценени!!!!

до Dr_Doolittle 10.12.2017 09:29:54

Колега, няма да падна на нивото ти на ОПЛ от ВМА. Също така, не смятам да стигам до твоя главозамайстващ „резултат“ за толкова кратко време, да напишеш, толкова глупости. Смятам да ти отговоря по същество, което ти явно не си на ниво да сториш. Започвам въпрос по въпрос 1.лекарски преглед за 9-10 лева ли смяташ за платен? Първо фактите : Дейност на ОПЛ по програма "Детско здравеопазване"-профилактичен преглед на лице от 0 до 1 година-10.50лв.; профилактичен преглед на лица от 1 до 2 години-9.50лв., профилактичен преглед за лица от 2 до 7 години-9.50лв., профилактичен преглед за лица от 7 до 18 години-9.50лв., Дейност на ОПЛ по програма "Майчино здравеопазване"-7.00лв., Профилактични прегледи на лица над 18 години-12.00лв. Дейност на ОПЛ по диспансерно наблюдение: прегледи по диспансерно наблюдение на ЗОЛ с едно заболяване-9.50лв., прегледи на ОПЛ по диспансерно наблюдение на ЗОЛ с две заболявания-11.40лв. и прегледи по диспансерно наблюдение на ЗОЛ с повече от две заболявания-13.30лв. Да, колкото и да ти е чудно, смятам, че дейността която наричаш „преглед“ е доста добре заплатена. Какво имам предвид? Колко искаш да ти бъде заплатено за предварително вкарани в програмата ти, обективно състояния и анамнеза, и които автоматично се появяват, когато зададеш съответния пациент? Колко смяташ, че е редно да се заплати за едно копи-пейст? Предполагам, че като мечо Пух, ще кажеш-колкото повече, толкова повече. Е да, ама не. Точно при такива „прегледи“, пациентка разбира, че от години е имала проблеми с „простатата си“. Абсурди като този има още, но не смятам да ги изброявам. Ще кажеш, че това е техническа грешка. Това е редовното оправдание. Техниката е сгрешила, или грешно копи-пейст? Винаги едно и също оправдание. Не случайно, отпадна минималното изискване за времетраене на преглед при ОПЛ. А какво да кажем за регистрирани от ОПЛ прегледи за профилактика и диспансер в часовете между 23-24 часа? Истината, която прозира зад това е, че „прегледите“ са толкова качествено описани, колкото и са направени. За такова качество на услугата и тези суми са доста. С2-3 диагнози на диспансерен пациент ? Факти: Дейност на ОПЛ по диспансерно наблюдение: прегледи по диспансерно наблюдение на ЗОЛ с едно заболяване-9.50лв., прегледи на ОПЛ по диспансерно наблюдение на ЗОЛ с две заболявания-11.40лв. и прегледи по диспансерно наблюдение на ЗОЛ с повече от две заболявания-13.30лв. Отговор: Предвидено заплащане за брой заболявания, говори само за себе си. Продължавам да твърдя, че откакто се появи тази възможност за заплащане, която ОПЛ-та си я поискаха, всички пациенти изведнъж много тежко се разболяха. До преди една-две години пациент с една диагноза, сега, в повечето случаи, вече се води с три диагнози. Естествено, че след като има възможност, защо да не се вземат повечко пари. 2. за 1000 души осигурени пациенти са 1000 лева капитация ,а не 4000 лв.? Факти: Капитационно плащане при ОПЛ-лица от 0 до 18 години-1.37лв., лица от 18 до 65 години-1.05лв. и лица над 65 години-1.47лв. Отговор: Не е нужно да разбираш от висша математика, сравнявайки горните суми да твърдиш, че при 1000 пациента, капитационното заплащане е 1000лв. Но какво са плюс, минус 300-400 лв. за ОПЛ? А за сумата до 4000лв. се има в предвид и останалите пратени „прегледи“ –профилактика и диспансер. 3. ОПЛ е 6 часа на кабинет и 2 часа има домашни посещения. И ходи на тях когато се налага. Германският лекар работи регламентирано 7 часа дневно 35 часа седмично. Отговор: Домашните посещения на ОПЛ са мит. Вие колко пациенти посетихте на домашните им адреси този месец? Ааааа, да! Вие давате консултация по телефона. Все едно да се лекуваш в интернет с Гугъл. Вие сте д-р Дулитъл, но доколкото си спомням, този герой лекуваше животни, а вие имате записани при вас живи хора. А в колко идвате сутрин на работа? Вие, а не сестрата ви? 9.00-10,00ч.? А, да! Трафик. Няма къде да паркирате джипа си. А през това време, медицинската ви сестра се вихри над пациентите в практикуване на медицинско изкуство. 4. Не смяташ повикваният събота и неделя и по празниците , но галфон като теб някъде като чантаджия на държавна ясла няма как да го разбере. Отговор: Напротив. Броя и тях. За тях искате от пациентите допълнително пари. За бензин за колата, за нарушаване на спокойствието ви. Смятам, че е справедливо и доходоностно. Смятам, че наистина е ужасно пациент да те повика на адрес в събота и неделя и по празниците. Смятам го, за по ужастно, дори от това да си миньор. Какво знаят тези лигльовци миньорите.? Искали по-високо заплащане за вредните условия под земята. Знаят ли те, д-р Дулитъл и други ОПЛ-та, каква мъка търпят, когато пациентите ги викат в събота и неделя и по празниците? На въпрос 5, нямам никакво намерение да отговарям. Отново пълни спекулации. На въпрос 6. Къде и в кой филм си гледал лекар с касов апарат някъде по света. Комунистическите боклуци сини и червени направиха доктора ЕТ без обаче да му позволяват да взима нормално заплащан като на свободна професия , а само безплатен труд за келавия пролетариат. За данъци сме едри капиталистически фирми, ама за доходи сме безплатни работници от битовия комунистически комбинат. Отговор: Драги ми д-р Дулитъл, прав си, че няма филм за ОПЛ. И се съмнявам, че има нужда да се прави такъв. Но съм гледал достатъчно филми за лекари, работещи в болнични лечебни заведения. Да, в тези филми не съм видял касови апарати, и няма как да е иначе. Болниците все пак имат регистратура за тази дейност. Поредната долна лъжа или некомпетентност от ваша страна е, че някой на сила ви е спуснал, да упражнявате свободна професия, да бъдете ЕТ или ЕООД. Тази форма, ако не сте наясно сте си я избрали лично вие. Никой не ви я е спуснал отгоре. И след като сте търговски субект, Търговският закон е еднакъв за всички субекти визирани в него. Задължението за наличие на касов апарат и отразяването в него на всички получени от „търговеца“ суми в брой, задължително се въвеждат в него. Няма изключения, и не би трябвало и да има. След като си търговец, д-р Дулитъл, се научи, че в математиката, освен действие събиране, съществува и изваждане.

?????????????????????????????/ 11.12.2017 18:14:33

Тъпанар теиз профилактични и прегледи са един път годишно за лица от 7 годишна възраст нагоре и не са всеки ден А ВЕДНЪЖ ГОШИШНО НА ОСИГУРЕНО ЛИЦЕ, а пациенти се преглеждат всеки ден по 20-30 за които никой не плаща , най много 2.90 ако не са в освободени както да 80-85 % от наслелнието. Так че си безпросветен или нагъл тип да представящ така нещата. И то ако пациентът дойте на профилактичен преглед ,зашото има ЕКГ,изследвания ит .н и не си ги пишем както говедата си мислят. 2. Диспансерните диагнози се препотвърждават от специалист и не се пишат по 2-3 както си представят говедата че биха правили ако бяха на мястот на лекаря. 3 то наистина в кой западен или азиатски или африкански филм за общопрактикуващ лекар си виждал касов апарат и в коя държава освен в твоята кочина има доктори с касов апарат и регистрирани като търговци При това търговци със спуснати от държавата цени под себестойността на труда? Не си струва дори да ти пише човек , толкова си безпросветно тъп и злобен извън всяка логика, просот злобен. А най-смешното е ,че на никой от лекарите не му пука какво мислиш и просто са ти теглили една майна и са минали на нещо по-нормално четиво. ХА-ХА_ХА-ХА. Просто ще си плащате и туй то

Гост 11.12.2017 18:25:19

Тоя чантаджия как изкара от 1000 пациенти 4000 лева ,че не разбрах. Излиза ,че за всеки пациент например за някой на 68 години брои СУМАРНО -> 0 до 18 години-1.37лв., лица от 18 до 65 години-1.05лв. и лица над 65 години-1.47лв. ТОЕСТ 1.37+1.05+ 1.47 = 3.89. -> само така може да получи 4000 лева за 1000 здравно-осигурени .ГРАНДИОЗЕН ОЛИГОФРЕН. Не разбира ,че според възрастта е тази разценка, не е сумарна. Ама пък му харесвам аритметиката. Сега ще чакаме НЗОК да я въведе по този модел Ха-ха-ха. Боже какви прости хора коментират тук

До коментиращия д-р Дулитъл 10.12.2017 22:31:29

Четейки малокалибрените ти ментални напъни прозират следните заключения: 1.Ти си нереализиран във всички сфери на родното здравеопазване и си пропаднал до дъното- станал си проверяващ в отдел контрол на касата. Нещо като Лъчо -мозъка. 2. Щом е толкова добре и ок да си караш джипа и да си клатиш по 6ч. краката , защо НИКОЙ лекар от други сектори или от странство не напира да стане GP за една капа с пари? 3. В коя страна за 1.30 лева на месец получаваш пакет от 180 дейности, изпълняване 365/24? 4. Д-р Дулитъл на е лекар от ВМА, не е дори и от голям град. 5. Ако твоят лекар не те преглежда и не ходи по домашни, защото е от ВМА, смени го - сега е периода....но ти не искаш, защото си си го избрал сам- защото ти това обслужване и ниво на компетентност заслужаваш. 6. Консултации по телефона от ОПЛ НЕ се дават. Те не са дейност, включена в наредба 2, не се заплащат от НЗОК и следователно не следва да се извършват по договор! Ако някой лекар вдигне телефона- бъдете благодарни- той дарява времето си и интелктуалния си труд за теб! 7. Спри да ревеш за системата Семашко- миналото НИКОГА няма да се върне или повтори- колкото и да ти се иска. 8. Задай си въпроса- кой и защо няма интерес от силна и работеща първична ИМП? Кой в национален ефир преди дни призоваваше за шънтиране на ОПЛ и ....директно от дома- в болницата? Кой и защо и чии интереси обслужва тази политика? 9. Кой е с най- малък бюджет? Алчните и мързеливи GP-та.... с тях и без тях в момента изразходват....колко сматаш? Точно 5.4% от ЗОП! Къде са останалите 94.6%? 10. Защо сме на 1 място в Европа по смъртност / на 2 в света след Лесото/, на 1 място по брой хоспитализации и на последно място по % отделяни средства от БВП за здраве? 11. Д-р Дулитъл ти казва- тези които не желаят и не заплащат достойно лекарския труд /от ОПЛ до кардиохирурга/ обричат всички в БГ без добри финанси на смърт, казват им в лицето- че не заслужават да живеят и са обречени. Но такива като теб не са в тази категория. 12. И са научи- в медицината 2+2 не прави 4!

До коментиращия д-р Дулитъл 11.12.2017 22:44:29

Другарю, от тълпата черени потници сигурен съм ,че сред критикарите тук - плямпаджии няма хора със социално значима професия в която се носи отговорност за живота на много хора. Сигурен съм ,че няма коментиращи злобари от вас които да са летци, авио и жп диспечери, авиомеханици, оператори на ядрени централи,капитани на кораби, машинисти, командири на взводове реално участвали във военни действия, архитекти на мостове и сгради, огнеборци и естествено лекари. Всички тези професии от които зависи животът пряко на други хора .Затова лесно коментирате с вашата ниско отговорна професия от типа ‘шефа ми каза да взема това и да го занеса ей там’ или ‘да напиша ей това’ или ‘да кажа ей онова’ или ‘да свърша работа каквато шефа каза’. Лошо е, че не сте станали работещи лекари. Защото сега щяхме да имаме особено ценни колеги от които да се учим , а населението щеше да има абсолютно безплатна, безсребърна, денонощна квалифицирана здравна помощ и то от безгрешни хора, които няма да имат семейство и почивка, щото ще са 24 часа себеотрицателно в служба на народа без при това и най-малката грешка да допуснат , камо ли да искат заплащане.Май обаче ставате само за това което сте (вие си знаете). Най-много да станете журналисти-говорители в някои телевизии с жълт оттенък. Сигурен съм,че не сте взимали по сложни решения от това кухнята дали да е в цвят резеда или охра. Щото ако ви донесат бебе за преглед едва дишащо ще се наакате преди него и ще си забравите и граматиката и анатомията . А ние всеки ден се срещаме с такива случаи. И се справяме трудно, а смъртността в България е 20 пъти по-висока от тази в ЕС при 20 пъти по-ниско финансиране на здравеопазването. Много се радвам за всеки лекар , който напуска тази страна ,защото скоро ще бъдете принудени да се лекувате сами безгрешно и уверено както уверено сега давате мъдри заключения. Поне дали разбрахте защо лекарския труд е най-високоплатения труд от масовите професии в света? Защото квалификацията и отговорностите са максимално възнаградени за да бъдат реалност в практиката. Само твоите червеногъзи управници не плащат лекарския труд защото всъщност ти казват директно в лицето ,че си един отпадък , който не заслужава висока отговорност и квалификация... R.I.P.

До долния комуняга 11.12.2017 17:47:37

Абе галфон престанах да те чета в момента в който коментираш 24 часов труд за ОПЛ. АБЕ ГОВЕДО ТИ 24 ЧАСА НА ДЕН ЛИ РАБОТИШ ? Боклук комунистически. Абсолютно не ми дреме на патката ти какво мислиш. Просто нищо от щенията ти няма да станат дори да си съдереш задника. Пиши си , младите лекари бягащи през глава в чужбина ще те накажат с липсата им .Дори смъртен акт няма да намерите кой да ви напише, помни ми думата.

До защитника на Д-р Дулитъл 11.12.2017 11:29:25

Дали правя малокалибрени напъни или не, за мен е важно да се казва истината. Но от това, което прочетох, личи, че това не се отнася до теб. Явно си се подразнил от нея. Всички знаят, че незаетите практики съществуват, защото не са атрактивни, т.е. в 3-4 села, криво, ляво ще живеят 300-500 души. От тях колко пари, според теб "разбирачо" ще се изкарат ? Така, че не ми демагогства, като комсомолски секретар, какъвто най-вероятно си бил, ами кажи истината. - Има незаети практики, защото в тях няма кинти. От години алчността на ОПЛ расте. Ако тези практики осигуряваха доход от 10-15000 щеше да си счупиш краката да ги заемеш пръв. Но за някакви 1500-2000 лв., на село, в калта при кокошките. Как пък не. Мама и тате не са плащали обучението ти, от село пак да се върнеш там. Това може да се случи, но си има цена-и за теб с тази алчност, тя е дооооста голяма. Не ми се нарича в такъв случай лекар. По ти подхожда - търговец, търгаш. До сега , освен че малко ви се плаща, не чух някой да се оплаче, че нищо не се прави за качеството и резултатите на мед. обслужване. Ревеш, че са ви сменили сума ти задължения, съгласно наредба 2. Че да не съм ги искал аз. "Доцента" ви Киров, орева орталъка, докато не получите, колкото се може повече дейности. Вземи и се поинтересувай. Ревахте и за 24часовото обслужване, да отпадне и ви разрешиха и други да ви вършат работата. Имаш ли представа, колко от вас, след 20.00 лично, а не чрез МЦ или ДКЦ, дават дежурства. Запознай се, и после ми говори за 24 часова работа. Какво ми дрънкаш за проценти, когато не разбираш от тях. Непрекъснато се повтаря като мантра: колко проценти от ПВП отива за здравеопазване в Европа, пък колко тука. Колко от ЗОП отиват за ОПЛ и колко в Европа. Ами би ли ми казал, процентното разпределение на БВП на европейските държави по отрасли и сфери. Да не би само здравеопазването да е ощетено? Другите сфери не са ли? Да не се имаш за по-велик от някой учен от БАН? ... На първо място сме по смъртност, не защото ОПЛ получават "малки" доходи, а защото вие се превърнахте в търгаши. И не ми казвай , пак поредната мантра, че в медицината 2 и 2, не прави 4. Знам го по-добре от теб. Но това по-приляга, да бъде изречено от лекар, посветил се да упражнява медицина, а не на индивид, който основната му цел в живота е да прави кинти. Болниците се пълнят, защото Вие в извънболничната, не сте си свършили работата. Защото имате само претенции, а срещу тях-нищо. Би ли ми казал, на колко оценяваш труда на ОПЛ? На 10000лв. на месец? На 100000? На 1000000? Каква е цената, за да се кротнете, и за да започнете, най-накрая да си вършите качествено и със сърце, работата за която ви се плаща? Каква е цената, за да се отнасяте с необходимото отношение и уважение към пациентите? Назовете я! Вие работите с обществен ресурс и е редно, да давате отчет за какво в основната си част го разходвате- за лично благоденствие или за подобряване на условията и качеството на услугата, която предлагате. Ако бичите частно, ги харчете за каквото искате. Но обществени пари в основната си част- да се инвестират в коли, апартаменти, вили...., не съм съгласен. Нормално е да не ви стигат. Човешкото око е ненаситно. Дори и 50000 лв. да ви се плаща на месец, пак няма да са ви достатъчни. Яхтите все пак започват от 1000000 еur нагоре. И на последно място. Всичко до тук се отнася само за ОПЛ-тата, с малки изключения от тях. И лично, не бих стъпил при доктор, не при лекар, като теб, дори и безплатно защото освен да ме изрекетираш, няма да имаш компетентността да ми помогнеш. Такива като теб и д-р Дулитъл, отдавна са се превърнали в най-обикновени пазарски търгаши, гледайки пациентите само в ръцете, възприемащи ги като потребителска сумичка.

глист 09.12.2017 22:31:55

Абе ветеринаря , ти ако чакаш на касата да ти плаща заработеното си много зле . Излез на свободния пазар , бъди от най -добрите лекари и си създай пациантела , да си търсен и да ти плащат за това че точно ти си ги прегледал и лекувал . Само тъпите и некадърни докторя ,чакат наготово да прегледат някой по Каса и после да им подхвърлят някоя стотинка . Всеки по кадърен лекар е търсен и хората си плащат за да ги лекуват . Ти какво чакаш . Само стенеш и плюеш , ревеш като малко дете на което , не му дава майка да бозае , ами порасни бе търтей мързелив .Кадърните и способните отдавна си вземат заработеното , не чакат на НЗОК . Тъпанар , като много други , впрочем.

?????????????????????????????/ 11.12.2017 17:54:31

Хей червен глист, колко пъти ти отиде на частен преглед и си плати за да излезе докторът на частна практика ? Нула пъти , нали ще се буташ като гнидав глист пред кабинетите за безплатни прегледи .Еми ето затова няма частен здравен сектор където пращате лекаря. И не ни дреме , ти какво искаш . ОПЛ са частни здравни заведения , направили реверанс да работят и с НЗОК за да е достъпно здравното обслужване, но вие пролетарските глисти се качихте на главата на доктора. И затва ще си плащате всичко. Или няма да имате нищо ,едно от двете Както ние си плащаме стоки и услуги по свободни цени така ще плащате трудът на лекаря или ЧАО. ТИ ГЛИСТ КАКВО ПРОИЗВЕЖДАЩ КАТО СТОКИ И УСЛУГИ И ПРЕДОСТАВЯЩ БЕЗПЛАТНО НА ЛЕКАРЯ? МОЛЯ , НЕ ЧУХ КАКВО ?

Някой 09.12.2017 23:02:27

Абе "глист" не с всяка специалност можеш да излезеш на свободния пазар, а ми кажи как анестезиолог ще излезе на свободния пазар. Ще реанимираш пациентите по домовете ли ?

До долния глист 11.12.2017 18:00:01

Тъпанар, следващият път когато те свалят от операционната маса за]ото няма анестезиолог,викай лелинчо ти или колега от тъпата ти нискоквалифицирана професия да те анестезира и плочкаджията да те оперира .Толкова сте тъпи мислейки ,че днес сте здрави ,че не се замисляте ,че утре ще сте едни полу-трупове и ей така ще си мрете както си го пожелавате

глист 10.12.2017 11:05:50

Като си тъп ще си анестезиолог и ще бичиш на хирурга ангария . Смени си специалноста . Нека да няма кьорав анестезиолог по болниците , пък тогава се върни пак . Не е лесно , ама ако нещо не ти изнася прави друго не си крепостен селянин . Аз имах една специалност , но се ориентирах в друга . Щото първата видях чи само ще лапам хурката за без пари . това е . Хората си сменят и държавата дето се вика . Само ревете и стенете как е много зле . Ама не е . Зле е за инертните и тези дето си кибичат и чакат някой друг да ги оправи , е оправят ги . Седи си анестезиолог , ходи на две места да не можеш да се наспиш като хората и си брой стотинките .Направи нещо бе галфон .

Лекар 09.12.2017 20:17:04

Тоя комунистически артефакт се насра много бързо. Айде, пътя...

Гост 09.12.2017 20:01:59

Значи проф. Е. Друмева, не е запозната с мотивите , за които е помагала, да се напишат. Мале, г-н Ананиев вие сериозно ли? А §12 т.5 с което между две четения се вкарава нов текст от Дариткова за да ви дададт на вас правото на наредба за дейностите? И то ли е конституционно? Закон променя друг закон с едно четене чл. 88 на конституцията да не би да сте го отменили. А заобикалянето на договорното начало с чл. 3 и чл. 4 на ЗБНЗОК и то ли е конституционно. Обадете се на Емилия Друмева, тя ще ви обясни по подробно. Може да сте писали какво то си искате, вие сте комунистически динозавър, останал по случайност.

Гост 09.12.2017 19:56:02

Вие, сериозно ли, г-н Министър?

Д-Р РАДЕВ 09.12.2017 19:29:37

Несериозно е ти да си здравен министър.


Всичко за коронавируса
Още новини
Ръководството на НЗОК подава оставка
01.12.2023 14:39:58

Ръководството на НЗОК подава оставка

Проф. Момчил Мавров ще подаде оставка като подуправител на НЗОК заедно с управителя Станимир Миха ...

Свилена Димитрова: Всички лечебни заведения трябва да бъдат проверявани равнопоставено
01.12.2023 13:50:12

Свилена Димитрова: Всички лечебни заведения трябва да бъдат проверявани равнопоставено

Контролът върху лечебните заведения трябва да бъде толкова, колкото е необходим, така че да се да ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...