!
Вторник, 23 Април 2024
19
окт
6
 

Ананиев към БСП: Аз предпочитам консенсус, а вие - вот на недоверие

Депутатите посветиха три часа на дебат за здравеопазването

Петък, 19 Октомври 2018 | 12:32:29 Ирина Пекарева
6

„Може би сте свикнали на командно-административния подход и затова искате нещата да станат веднага. Аз съм друг човек и искам, когато тръгна към Народното събрание, зад мен да стоят всички организации“. С тези думи се обърна здравният минис

„Може би сте свикнали на командно-административния подход и затова искате нещата да станат веднага. Аз съм друг човек и искам, когато тръгна към Народното събрание, зад мен да стоят всички организации“. С тези думи се обърна здравният министър Кирил Ананиев към депутатите от БСП по време на дебатите по вота на недоверие за здравеопазване, които се проведоха днес в Народното събрание.

Разискванията по темата продължиха три часа, като за първи път от години (към всеки един от кабинетите на Борисов бе отправян вот на недоверие по тази тема) в тях участваха активно както представители на опозицията, така и депутати от управляващата коалиция.

Заедно с представянето на мотивите си, БСП в лицето на лидера на партията Корнелия Нинова изложиха и своето алтернативно виждане за промените в здравеопазването, разписано в тяхната „Визия за България“.

Управляващите бяха критикувани както за състоянието на системата в момента, така и за всички свои действия и бездействия от 2009 г. насам, когато Бойко Борисов за първи път оглави правителство.

На голяма част от нападките те отговориха с членове и алинеи от здравното законодателство, които оборват редица от твърденията на опозицията.

В края на дебата министърът заяви, че има и добри неща в мотивите на БСП. „Те са свързани с част от моята презентация, в която аз описах недостатъците на сегашния здравноосигурителен модел. Взели са буквално тезите, които съм изложил за недостатъците и дотам са добрите им предложения в мотивите. Аз ги представям, за да мобилизирам енергията на всички заинтересовани хора да подобрим нещата, а колегите от БСП ги използват, за да направят вот на недоверие. Това е голямата разлика между подхода на едната и другата страна. Аз предпочитам да правя консенсус, а не вот“, коментира още Ананиев и заяви: „Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи“.

Цялото изказване на министъра бе построено на противопоставянето „консенсус – конфронтация“, като с думите си Ананиев се постара да внуши, че той е търсещият общо съгласие по темата здравеопазване, докато БСП търси единствено противопоставяне.

„Преди 11 месеца и 9 дена, когато Народното събрание ме избра за министър на здравеопазването, аз казах, че здравеопазването няма цвят и обещах през цялото време да работя в консенсус, с разбиране, в добра комуникация с всички парламентарно представени партии и с тези извън парламента“, посочи той.

„Първото обвинение, че не съм изпълнил своето обещание, беше един от мотивите на г-жа Нинова, че с никого не съм се срещал, с никого не съм обсъждал предложенията. Това не е вярно. Някои смятат, че дебатите започват от кръглата маса. И това не е вярно. В продължение на 2 седмици преди нея аз проведох работни разговори с всички заинтересовани институции – съсловните, пациентските, фармацевтичните организации, синдикати, работодатели, асоциации и сдружения на всички видове болници“, каза още министърът.

Той информира, че във всички тези разговори само две организации категорично са се противопоставиха на неговите предложения за промяна в здравноосигурителния модел: пациентските и синдикатите. „Всички останали организации казаха, че това е едно добро начало, което трябва да продължим, да продължи дебатът, а след това решихме да направим работни групи, които до 26 ноември да изработят конкретни предложения или за подобряване на един от двата модела, или за определяне на трети, който да е по-добър от двата модела“, продължи Ананиев.

От думите му стана ясно, че избистрянето на модела от работните групи в МЗ ще приключи с втора кръгла маса, на която ще бъдат представени резултатите от работата им. „И когато всички представители кажат – това ще бъде, тогава имам основания да тръгна към правителството“, обеща той.

Ананиев посочи още, че в презентацията си от кръглата маса той е дал отговор на редица въпроси, поставени по време на дебата като „болни“. Сред тях са изработването на Национална здравна информационна система, централизираният търг за лекарства и медицински изделия, големият проект на спешната помощ. „Захванал съм се и ще ги доведа до край. Ако имам възможност да бъда в момента, когато променим модела на финансиране на здравеопазването, тези три проекта ще бъдат изпълнени. Ще ги довърша докрай, можете да бъдете сигурни“, увери здравният министър.

Той заяви още, че в момента се прави реално остойностяване на клиничните пътеки, като паралелно с това се работи и по проблема за диагностично свързаните групи.

„По отношение на контрола има редица предвидени мерки – тройния контрол, създаване на нов орган, който ще регистрира и контролира цялата медицинска дейност и т.н., и т.н.“, изреди още Кирил Ананиев и завърши с думите: „Нека забравим това, което се случи днес. Това не беше най-доброто – да водим дебат по вот на недоверие. Нека продължим заедно. След приключването на втората кръгла маса ще говоря с всички политически сили, за да бъдете убедени. Да, не сте виждали такъв подход, но може би и такъв трябва да видите.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%jWB

БЛС-Въоръжено Крило 19.10.2018 22:35:58

Иронията е че КирО Ананиев Ментето е бил заместник министър на финансите в правителството на Станишев и си е едно чисто комуне от ВИИ Карл Маркс, а навремето млад,млад още на 25 години монтиран в Министерство на Финансите на НРБ ,като преди това бил изпратен да специализира на Запад, когато нас не ни пускаха цялото семейство да ходим на екскурзия в капиталистическа Гърция. Тоест проверен комунистически другар за когото е било сигурно, че няма да избяга и да предаде комунистическата икономика и строй. Сигурно е имал и други оперативни задачи на Запад докато е следвал м, но това е друга тема за агентурата И сега отбора А на БКП уж го апострофира, докато другия отбор Б на БКП - ГЕРБ уж прави реформи .Егати поредния грандиозен грозен комунистически спектакъл на Болшой Театр Целта на комунягите в Парламента е обща - запазване на семашковската безплатна здравна система, чрез имитации на реформи, пушеци,дим, илюминации и имитации на уж реакция на другата компартия.. Пфу.

Dr_Doolittle 19.10.2018 22:57:27

Абсолютно вярно. Да добавим ,че Киро Спекулата е бил зам. министър на финансите и при Костов и при другарА цар и при кой ли не. Това само показва измамата на прехода в който уж преход към Европа всъщност продължаваха да ни управляват всякакви боядисани комунисти от псевдодемократи като другаря Костов също възпитаник на ВИИ Карл Маркс , който съзнателно не направи лустрация и никакви съществени реформи, та до другаря цар колаборирал с комунистите за срам на всички монархисти. И те така до другаря Тиква на вси правителства метреса.... Момчето за всякакви соц поръчки сега е със семашковското поръчение да хвърли всичко с умишлено тъпи и гнили идеи в хаос от здравеопазването до застрахователния сектор. През това време Семашко ще бъде на смъртно легло на апаратна вентилация ,ама поддържан докато на политическата класа комуняги още им служи за ловене на гнидави пролетарии чакащи пак на безплатното и пускащи пак бюлетини за поредната бодра червена смяна във властта било тя и със сини знамена

Гост 19.10.2018 23:45:13

Любимият му подход е вместо директно да се конфронтира, като реже изцяло определени харчове, поискани от различните ведомства, да им отпуска някаква приемлива сума. На принципа за всекиго по нещо. С парите на данъкоплатците това не е сложно действие. "Интересен" факт е членството на Ананиев в Надзорния съвет на държавната ББР. Банката, която след разгрома на КТБ е като грижовна майка за Пеевски и фирмите, свързвани с неговото име, пише "Фрогнюз". От ББР депутатът от ДПС получава безпроблемно многомилионни кредити, някои от които са обезпечени по странен и недопустим от закона начин. Време е здравеопазването да се парцелира и основни дялoве да се прехвърлят на #КОЙто трябва.

Гост 19.10.2018 13:00:32

С всички организации щели да се консултират, само народът си не искат да питат, как иска да бъде лекуван. Предлагам референдум с въпрос за връщане на стария модел Семашко. Само че като им знам "достоверните" резултати силно ме съмнява че има смисъл.

Elf 19.10.2018 12:53:23

Xexe-Kiro Komunista se napravi s klisheta na Antikomunist.Xaxaxaaa.Ja podushi kak ti mirishe chatala !?Na komunisticheski por !

Доктора 19.10.2018 18:13:32

В десятката!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър
22.04.2024 17:20:21 Невена Попова

Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър

Почти на финала сме, подготвяме последната документация около преместването на Държавната психиат ...

Законите, които парламентът не прие
22.04.2024 16:36:43 Надежда Ненова

Законите, които парламентът не прие

За една година работа 49-ия парламент прие два бюджета на НЗОК и МЗ, одобри Националната здравна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...