Неделя, 28 Ноември 2021
20
септ
5
 

Ананиев: Гарантирам, че няма да връщаме пари по проекта ПУЛСС

Петък, 20 Септември 2019 | 11:48:34
5

„Предстои да бъде сключен договор с избрания по реда на Закона за обществените поръчки изпълнител, който ще проведе обученията на служителите от центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения.“ Това посочи здравният министър Кир

„Предстои да бъде сключен договор с избрания по реда на Закона за обществените поръчки изпълнител, който ще проведе обученията на служителите от центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения.“ Това посочи здравният министър Кирил Ананиев в отговор на парламентарен въпрос на депутатите от БСП еорги Йорданов, Анелия Клисарова и Илиян Тимчев относно изпълнението на проекта „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния" (ПУЛСС).

 „В изпълнение на проект ПУЛСС в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ е доставено и въведено в експлоатация специализирано оборудване и обзавеждане. За да бъдат реализирани допълнителни ползи за системата на спешната медицинска помощ, проектът беше изменен, като пред Управляващия орган на ОП „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020  успешно бяха защитени допълнителни дейности, каквито са създаването на онлайн-система за дистанционно обучение чрез разработване на специализиран софтуер за теоретично и практическо обучение, закупуване на високотехнологично оборудване и създаване на диагностично-терапевтични протоколи и алгоритми", каза още здравния министър.

По думите му крайният срок за изпълнение на проект ПУЛСС е 31 декември т.г., но с цел успешното изпълнение на всички дейности, между Министерство на здравеопазването и Управляващия орган тече процес на подписване на анекс към договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, с който срокът ще бъде удължен до края на 2020 г. Това щяло да гарантира успешното провеждане на обученията на служителите от системата на спешната медицинска помощ.

От парламентарната трибуна министър Ананиев посочи, че забавянията са следствие от обжалвания на обществените поръчки, но беше категоричен, че въпреки това проектът ще бъде изпълнен.

„Графикът на дейностите по проекта се изпълнява текущо, като вече е изготвен анализът на нуждата от обучение на служителите от системата на спешната помощ, създадени са методика и програми за обучението на всички категории персонал от спешните центрове и отделения, разработени са методики за първоначална и периодична оценка на професионалните компетентности в системата на спешната помощ. След сключването на Допълнително споразумение, касаещо удължаване срока за изпълнение на дейностите, графикът на проекта ще бъде актуализиран, спрямо новия краен срок", заяви още министърът.

По отношение на осъществяването на логистиката за обученията по ПУЛСС министър Ананиев посочи, че поради отказ от страна на класирания на първо място участник в проведената обществена поръчка с предмет „Осигуряване на логистика (пътни, нощувки, хранене, кафе паузи за обучаващите)", министерството вече е обявило нова поръчка в условията на спешност.

„Ако този проект да бъде загубен и ще търпи ли министерството неустойки по изпълнение на този договор, защото работещите в системата дори не са чули, че ще има такъв обучителен курс?“, попита в реплика д-р Тимчев.

„Нямам спомен от периода, в който съм в Министерството, да съм върнал пари нито в бюджета, нито в Европейската комисия Така че може да бъдете сигурен, че и тези пари няма да ги върна и че проектът ще бъде изпълнен. В началото на мандата ми всички проекти в министерството бяха замразени, сега всичките си изпълнява и ако не бяха обжалванията, след три месеца щяхме да имаме електронна карта и електронна рецепта и електронно направление. За съжаление обжалванията удължава срока за изпълнение на проектите, но така или иначе те ще бъдат изпълнени“, отвърна министърът.

Припомняме, че общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100 % безвъзмездна финансова помощ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AX6R

Гост 23.09.2019 12:06:47

Концепцията за нов здравен модел е абсолютно неприемлива за съсловието и вредна за обществото

Гост 22.09.2019 07:57:01

Това обучение се състоеше в еденье,пиенье и чукане на дащни колежки.Някои караха курса по няколко пъти.

Гост 20.09.2019 23:11:11

То,че парите няма да върнете е повече от ясно, но обучението май няма как да стане!

Гост 20.09.2019 21:14:40

то явно гаранцията е като на сестрите заплатите

Гост 20.09.2019 17:58:13

Страхотен виц, в който само Семерджиев намаза с 50 бона за обучение на зъботехниците.Спешните има да чакат писмо от умрял


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно
28.11.2021 10:57:53 Невена Попова

Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно

Д-р Ивелина Петрова е завършила медицина в МУ - Плевен. Специализира хирургия и онкологична х ...

5% са положителните случаи, 47 са починали (Обновена)
28.11.2021 10:11:37

5% са положителните случаи, 47 са починали (Обновена)

1218 са новите случаи на коронавирус у нас. Общият брой на тестовете, направени през последното д ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...