Вторник, 26 Януари 2021
29
апр
6
 

Ананиев: Гарантирани са средномесечните разходи на лечебните заведения

Сряда, 29 Април 2020 | 15:47:07 Надежда Ненова
6

Всички лечебни заведения за болнична помощ, включително и МБАЛ „Д-р Киро Попов”-Карлово, ще получат 85 на сто от очакваните месечни постъпления, независимо от отчетената дейност. Изпълнителите, които са изработили пълния или по-висок размер

Всички лечебни заведения за болнична помощ, включително и МБАЛ „Д-р Киро Попов”-Карлово, ще получат 85 на сто от очакваните месечни постъпления, независимо от отчетената дейност. Изпълнителите, които са изработили пълния или по-висок размер от тази база, ще получат изцяло плащания за извършената дейност. Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутатите от БСП Веска Ненчева и д-р Десислав Тасков относно заплащането. Според народните представители обаче това нямало да е достатъчно.  

„След едномесечна работа в режим на извънредни условия медицинският и немедицински персонал в МБАЛ „Д- р Киро Попов“-Карлово доказа всеотдайността и професионализма, с които реагира на изискванията на Националния оперативен щаб и разпорежданията на Министерство на здравеопазването. Това постави другите съществуващи отделения в болницата в труден режим на работа - без пациенти и липса на определеното финансиране по клиничните пътеки. Смятаме, че предлаганото изплащане на 85% от заработеното през януари 2020 г. няма да компенсира напълно лекарските заплати, предвид разходите направени във връзка с извънредното положение“, казват.

Министър Ананиев уточнява, че при прием на пациенти с признаци на коронавирус в МБАЛ-Карлово, болницата ще има право на финансиране на допълнителни трудови възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус, настанени за болнично лечение.

„Допълнително Ви информирам, че със заповед на министъра на здравеопазването се предвижда поетапно да бъдат възобновени приемът и провеждането на плановата лечебна и оперативна дейност в лечебните заведения за болнична помощ, при спазване на определени в заповедта условия. Това ще даде възможност за увеличаване, на обема на извършваната от лечебното заведение дейност и съответно размера на получаваните за отчетената дейност средства от НЗОК“, пише в отговора си министърът.

Той подчертава, че с приетата от НЗОК и съгласувана с БЛС и БЗС Методика за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК при неблагоприятни условия, както и чрез промяната на НРД, се гарантира осигуряването на възнагражденията на всички медицински специалисти, независимо от ограничената дейност заради епидемичната криза.

„С приетата Методика се гарантират средномесечните разходи на лечебните заведения и съгласно НРД за медицинските дейности, ръководителите на лечебните заведения следва да осигурят заплащането на медицинския и помощния персонал, назначен в съответните лечебни заведения за болнична помощ. Заплащане по одобрената Методика ще се извършва за месеците, през който на територията на страната със заповед на министъра на здравеопазването, са въведени противоепидемични мерки“, казва Ананиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
L6bh

Гост 29.04.2020 16:34:48

Кога ще прекратите проверките от страна на РЗОК/НЗОК в това извънредно положение!?? Лечебните заведения нямаме достатъчно персонал, който да бъде отделен за прищевките на проверяващите!

Гост 29.04.2020 19:37:38

Никой не ви проверява. Стига си лъгал. Контрольорите от касата сега не работят изобщо. Те и преди толкова са ви проверявали.

Гост 30.04.2020 00:06:24

А, проверяват, проверяват! Някои не спят!

Гост 29.04.2020 16:02:37

Защо са намалени наполовина заплатите в СофияМед,бе муньо.Както и в други големи софийски болници,които не са намалявали дейността си.

БГ 29.04.2020 18:56:01

Стига глупости ! Ти мислиш ли, че заплатата на синчето му в Сити клиник (25 000 лв. по медийни публикации) е намалена ?!

Гост 29.04.2020 19:14:35

Я питай редовите ординарци какво получиха вчера.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Миндов: Имаме всичко, нямаме само ваксини и желаещи за ваксиниране
26.01.2021 10:06:01

Д-р Миндов: Имаме всичко, нямаме само ваксини и желаещи за ваксиниране

Имаме хората, имаме кабинетите, но ни трябват още две неща - ваксини и желаещи да се ваксинират. ...

Проф. Мурджева: Има доказателства, че преболедували COVID-19 могат да са защитени от британската мутация
26.01.2021 09:37:51

Проф. Мурджева: Има доказателства, че преболедували COVID-19 могат да са защитени от британската мутация

„Има доказателства в изследователски лаборатории, че серуми на тези пациенти, които са преб ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...