!
Четвъртък, 18 Юли 2024
10
дек
5
 

Преструктурирането и доизграждането на „Лозенец” ще стане с помощта на евросредства

Ананиев: Над 30 млн. лв. са просрочията на бъдещата детска болница

Проф. Любомир Спасов най-вероятно няма да остане директор на лечебното заведение

Понеделник, 10 Декември 2018 | 09:51:40
5

За да стане „Лозенец” пълноценно функционираща детска болница, капацитетът й трябва да се увеличи повече от два пъти. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев пред bTV. „Тази болница има някъде около 220 легла. За

За да стане „Лозенец” пълноценно функционираща детска болница, капацитетът й трябва да се увеличи повече от два пъти. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев пред bTV. „Тази болница има някъде около 220 легла. За да бъде многопрофлина детска болница, тя трябва да има поне някъде около 550 легла, двойно повече. Ние предвиждаме да изградим още един корпус с топла връзка между болница „Лозенец“ и новата сграда с оглед осигуряване на пълния капацитет на тази болница”, обясни той.

Министърът уточни, че за целта ще бъдат превлечени и европейски средства. Ангажимент за това е поел еврокомисарят по здравеопазване Витянис Андрюкайтис.

Запитан колко ще струва всичко, Ананиев отговори: „Според мен като вземем базата, която съществува сега, за новия корпус и топлата връзка, разбира се със съответното оборудване, ще трябват някъде между 35-40 милиона лева. Изграждането на една самостоятелна болница, сега ако започнем наново да изграждаме, ще струва някъде около 150 милиона лева”.

Във връзка с начина, по който ще стане преструктурирането на лечебното заведение, здравният министър поясни: „Болница „Лозенец“ като многопрофилна детска болница ще бъде наистина предназначена за лечение само на деца. Това обаче не означава, че ще закрием останалите отделения, които не са свързани с лечението на деца. Болница „Лозенец“ ще бъде преобразувана чрез вливане в новата многофункционална детска болница. Тези отделения, които не са пряко свързани с лечението на деца, ще бъдат прелокирани към другите университетски болници в София, които са специализирани в даденото лечение за възрастни хора”.

Той добави още, че предвид този факт Медицинският факултет към СУ няма да бъде закриван. „Той ще продължи да си функционира. Както няма проблеми за студентите – както тези, които се учат сега, така и бъдещи поколения, които ще се учат. Трябва веднага да кажа на преподавателите и на работещите в болница „Лозенец“, че те ще запазят своите академични длъжности. Действащата акредитация на болница „Лозенец“ ще остане и за в бъдеще до изтичане на съответния период на акредитация. В същото време за всеки един от работещите в тази болница, ще бъде направен анализ на работното място, на съответната клиника или отделение и ще се вземе решение къде ще бъдат пренасочени тези екипи. Разбира се като им се гарантира работата. Ние няма да оставим нито един”, категоричен беше Кирил Ананиев.

Министърът уточни, че медиците сами ще изберат къде да работят – тези, които искат да останат да работят в новата детска болница, ще останат там, а другите ще решат къде да отидат. „Ние няма да налагаме на сила отиването на работа в друга клиника или в друга болница на хората, които работят”, допълни той.

По информация на Здравното министерство, от около 500 души медицински персонал на лечебното заведение 110-120 души работят в детските отделения. „Т.е. разликата до 500 ще бъде прелокирана в други университетски болници. Но това, което може би хората ги притеснява и не го знаят е, че един лекар, който в момента работи в Правителствена болница, той може да осъществява своите функции и в други лечебни заведения на територията на София. В същото време лечебното заведение може да бъде на база за обучение на студенти и на други висши учебни заведения. Т.е. няма никаква пречка да се направи това преструктуриране без да накърним интересите на работещите в тази болница”, коментира Ананиев.

Той информира още, че учебната и клиничната база в болница „Лозенец” се запазва и студентите ще продължат да се обучават там.

Според министъра, настоящият директор на лечебното заведение проф. Любомир Спасов едва ли ще запази поста си, но ще остане декан на Медицинския факултет към Софийския университет.

Кирил Ананиев съобщи още, че финансовото състояние на болницата не е добро, тъй като има просрочени задължения в размер на 33 милиона лева и поети ангажименти над 60 милиона лева. „В същото време работещите в болницата не бяха получавали месец-месец и половина заплати. Правителството взе необходимите мерки, за да разплати дължимите заплати. А освен това са прехвърляни средства от разходи за персонал, за издръжка, капиталови разходи. Има доста неща, които ще констатира Агенцията за държавна финансова инспекция”, коментира той.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8Ggz

Гост 10.12.2018 20:05:56

Киро Склерозата дори не може да намери думи с които да замаже лъжите и конфабулациите си . Алооо казва се дислокиране, а не прелокиране . А да не говорим ,че това са армейски термини и не може да са в устата на простите счетоводители спекуланти опитващ и се да баламосат публиката. Но какво пък, да му пожелаем скорошнио прелокиране на Малашевци или в Бакърната проклета зловредна пионка. Анатемаaaaaa.

Гост 10.12.2018 13:38:38

Тези измислени цифри му ги е диктувала Жени.

Онаниев 10.12.2018 11:39:17

Счетоводителя Скруч дори не знае колко е 220 х 2 - за него е 550. Леглата в Лозенец са 180 глупако - дори това не си си направил труда да разбереш.

Гост 10.12.2018 10:57:39

Другата причина са неуспешните трансплантации.

Гост 10.12.2018 10:43:47

Най-накрая лъсна истинските причини за разформироване на Правителствената болница. Дългове. Познайте кой ги е направил. Да, политическата класа комунета, които 30 години се лекуваха там безплатно, безлимитно и на часа -паралелното здравеопазване на мутрокомунистите така както и при Тощо правещкия селяндур техен духовен пример. При това отричаха това да е правителствена болница. Сега маските падаха и някой трябва да плаща дефектите на Семашко и перверзиите на управляващите . Не ,че са се загрижили за детското здравеопазване...


Всичко за коронавируса
Още новини
Пловдивските лекари, обвинени в източване на НЗОК, окончателно остават в ареста
18.07.2024 18:18:32

Пловдивските лекари, обвинени в източване на НЗОК, окончателно остават в ареста

Пловдивският окръжен съд отхвърли искането за по-лека мярка на двамата лекари, задържани миналата ...

В СБАЛАГ „Майчин дом“ оперираха 5-годишно дете с рядък тумор на яйчника
18.07.2024 17:54:39

В СБАЛАГ „Майчин дом“ оперираха 5-годишно дете с рядък тумор на яйчника

Акушер-гинеколози от „Майчин дом“ оперираха ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...