Петък, 22 Ноември 2019
10
дек
5
 

Преструктурирането и доизграждането на „Лозенец” ще стане с помощта на евросредства

Ананиев: Над 30 млн. лв. са просрочията на бъдещата детска болница

Проф. Любомир Спасов най-вероятно няма да остане директор на лечебното заведение

Понеделник, 10 Декември 2018 | 09:51:40
5

За да стане „Лозенец” пълноценно функционираща детска болница, капацитетът й трябва да се увеличи повече от два пъти. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев пред bTV. „Тази болница има някъде около 220 легла. За

За да стане „Лозенец” пълноценно функционираща детска болница, капацитетът й трябва да се увеличи повече от два пъти. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев пред bTV. „Тази болница има някъде около 220 легла. За да бъде многопрофлина детска болница, тя трябва да има поне някъде около 550 легла, двойно повече. Ние предвиждаме да изградим още един корпус с топла връзка между болница „Лозенец“ и новата сграда с оглед осигуряване на пълния капацитет на тази болница”, обясни той.

Министърът уточни, че за целта ще бъдат превлечени и европейски средства. Ангажимент за това е поел еврокомисарят по здравеопазване Витянис Андрюкайтис.

Запитан колко ще струва всичко, Ананиев отговори: „Според мен като вземем базата, която съществува сега, за новия корпус и топлата връзка, разбира се със съответното оборудване, ще трябват някъде между 35-40 милиона лева. Изграждането на една самостоятелна болница, сега ако започнем наново да изграждаме, ще струва някъде около 150 милиона лева”.

Във връзка с начина, по който ще стане преструктурирането на лечебното заведение, здравният министър поясни: „Болница „Лозенец“ като многопрофилна детска болница ще бъде наистина предназначена за лечение само на деца. Това обаче не означава, че ще закрием останалите отделения, които не са свързани с лечението на деца. Болница „Лозенец“ ще бъде преобразувана чрез вливане в новата многофункционална детска болница. Тези отделения, които не са пряко свързани с лечението на деца, ще бъдат прелокирани към другите университетски болници в София, които са специализирани в даденото лечение за възрастни хора”.

Той добави още, че предвид този факт Медицинският факултет към СУ няма да бъде закриван. „Той ще продължи да си функционира. Както няма проблеми за студентите – както тези, които се учат сега, така и бъдещи поколения, които ще се учат. Трябва веднага да кажа на преподавателите и на работещите в болница „Лозенец“, че те ще запазят своите академични длъжности. Действащата акредитация на болница „Лозенец“ ще остане и за в бъдеще до изтичане на съответния период на акредитация. В същото време за всеки един от работещите в тази болница, ще бъде направен анализ на работното място, на съответната клиника или отделение и ще се вземе решение къде ще бъдат пренасочени тези екипи. Разбира се като им се гарантира работата. Ние няма да оставим нито един”, категоричен беше Кирил Ананиев.

Министърът уточни, че медиците сами ще изберат къде да работят – тези, които искат да останат да работят в новата детска болница, ще останат там, а другите ще решат къде да отидат. „Ние няма да налагаме на сила отиването на работа в друга клиника или в друга болница на хората, които работят”, допълни той.

По информация на Здравното министерство, от около 500 души медицински персонал на лечебното заведение 110-120 души работят в детските отделения. „Т.е. разликата до 500 ще бъде прелокирана в други университетски болници. Но това, което може би хората ги притеснява и не го знаят е, че един лекар, който в момента работи в Правителствена болница, той може да осъществява своите функции и в други лечебни заведения на територията на София. В същото време лечебното заведение може да бъде на база за обучение на студенти и на други висши учебни заведения. Т.е. няма никаква пречка да се направи това преструктуриране без да накърним интересите на работещите в тази болница”, коментира Ананиев.

Той информира още, че учебната и клиничната база в болница „Лозенец” се запазва и студентите ще продължат да се обучават там.

Според министъра, настоящият директор на лечебното заведение проф. Любомир Спасов едва ли ще запази поста си, но ще остане декан на Медицинския факултет към Софийския университет.

Кирил Ананиев съобщи още, че финансовото състояние на болницата не е добро, тъй като има просрочени задължения в размер на 33 милиона лева и поети ангажименти над 60 милиона лева. „В същото време работещите в болницата не бяха получавали месец-месец и половина заплати. Правителството взе необходимите мерки, за да разплати дължимите заплати. А освен това са прехвърляни средства от разходи за персонал, за издръжка, капиталови разходи. Има доста неща, които ще констатира Агенцията за държавна финансова инспекция”, коментира той.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@G*T

Гост 10.12.2018 20:05:56

Киро Склерозата дори не може да намери думи с които да замаже лъжите и конфабулациите си . Алооо казва се дислокиране, а не прелокиране . А да не говорим ,че това са армейски термини и не може да са в устата на простите счетоводители спекуланти опитващ и се да баламосат публиката. Но какво пък, да му пожелаем скорошнио прелокиране на Малашевци или в Бакърната проклета зловредна пионка. Анатемаaaaaa.

Гост 10.12.2018 13:38:38

Тези измислени цифри му ги е диктувала Жени.

Онаниев 10.12.2018 11:39:17

Счетоводителя Скруч дори не знае колко е 220 х 2 - за него е 550. Леглата в Лозенец са 180 глупако - дори това не си си направил труда да разбереш.

Гост 10.12.2018 10:57:39

Другата причина са неуспешните трансплантации.

Гост 10.12.2018 10:43:47

Най-накрая лъсна истинските причини за разформироване на Правителствената болница. Дългове. Познайте кой ги е направил. Да, политическата класа комунета, които 30 години се лекуваха там безплатно, безлимитно и на часа -паралелното здравеопазване на мутрокомунистите така както и при Тощо правещкия селяндур техен духовен пример. При това отричаха това да е правителствена болница. Сега маските падаха и някой трябва да плаща дефектите на Семашко и перверзиите на управляващите . Не ,че са се загрижили за детското здравеопазване...


Още новини
Здравната комисия отхвърли и двата законопроекта за разделяне на БАПЗГ
21.11.2019 19:06:49 Надежда Ненова

Здравната комисия отхвърли и двата законопроекта за разделяне на БАПЗГ

Парламентарната здравна комисия отхвърли и двата законопроекта за разделяне на Българс ...

Д-р Георгиева: Не системата уби 3-годишният Александър, а заболяването
21.11.2019 18:53:31

Д-р Георгиева: Не системата уби 3-годишният Александър, а заболяването

Не системата уби 3-годишният Александър, а заболяването. Това каза в предаването „Лице в ли ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...