Четвъртък, 26 Ноември 2020
11
дек
7
 

Нова информационна система ще проследява пътя на медикаментите

Ананиев: Няма да има липса на качествени лекарства за българските пациенти

Президентът е подведен за ветото

Понеделник, 11 Декември 2017 | 10:57:46
7

Общи мотиви, които нямат никаква доказателствена сила – по  този начин определи аргументите за наложеното вето на президента Румен Радев върху мораториума над новите лекарства здравният министър Кирил Ананиев. В интервю за bTV той по

Общи мотиви, които нямат никаква доказателствена сила – по  този начин определи аргументите за наложеното вето на президента Румен Радев върху мораториума над новите лекарства здравният министър Кирил Ананиев.

В интервю за bTV той подчерта, че Позитивният лекарствен списък в България е с най-широката гама лекарства, която осигурява всички лечения на българските граждани с най-ефективните медикаменти, прилагани в цяла Европа. Ананиев изтъкна, че във всяка една страна се прилагат ограничителни мерки за стабилизиране на здравноосигурителните фондове и именно това се цели през следващата година и у нас. В тази връзка той припомни големия преразход за лекарства през тази година, които се очаква да надхвърли 100 милиона лева. „Сериозно неразплатена надлимитна дейност, недостатъчно финансиране на извънболничната помощ, която да спре потока от пациенти към болниците“, изброи още той, като допълни, че целта е тези проблеми да бъдат изчистени с бюджета за 2018 г.

Здравният министър поясни, че 32 нови молекули са предложени да влязат в позитивния списък догодина. За 29 от тях имаме най-добрите лекарства, които се прилагат в Европа. Тоест, няма да има липса на качествени лекарства и добро лечение на българските граждани, категоричен бе той.  Здравният министър разясни още, че общият разход за заплащането на новите молекули и тези, които са вече поети от касата през 2017 г., би бил 60 милиона лева.

Според Кирил Ананиев президентът Радев е подведен за наложеното вето. „Президентът е подведен, защото срещу всички тези нови молекули има високоефективни нови лекарства, които се прилагат в Европа. Само три молекули нямаме в момента, но те са свързани с много  редки болести и за тях ще намерим решение през бюджета на Министерство на здравеопазването", категоричен беше Ананиев, като отново подчерта, че български гражданин няма да остане без лечение.

Запитан дали зад реакциите срещу наложения мораториум прозират лобистки интереси, Ананиев заяви, че лобистки интереси във фармацията започват от влизането на лекарството в България, през включването му в Позитивния лекарствен списък, през насочването му в конкретни аптеки и болници, до стигането му до пациентите. "Определено има такива съмнения и хората, които работят в бранша, знаят, че има такива процеси“, заяви още той на въпрос дали има медици, които са стимулирани да изписват конкретни медикаменти.

Той посочи още, че има лекари, които участват в реекспорта на медикаменти.

Здравният министър съобщи, че ще бъде предложена промяна в Закона за лекарствата, с която да бъде създадена информационна система, преследваща пътя на лекарствата от влизането им у нас, през търговците на едро и дребно и болничната аптека. Така ще се даде възможност да се провери броят на медикаментите, които са влезели в аптеката, тези, които са реимбурсирани от касата, както и какви количества са излезли от страната и дали те са свързани с недостига на медикаменти на регионално и национално ниво. Към момента само от една акция срещу такава схема са установени 80 млн. лв. загуби, съобщи още Ананиев.

Той увери, че с предложените текстове ще се регламентират ясни правила и отговорности за участниците в тези процеси, както и завишаване на санкциите при установени нарушения.

Ананиев коментира и проверките на болниците, обявени наскоро от здравно министерство, МВР и прокуратурата, като уточни, че на 20-ти декември ще са готови резултатите от тях и при установено ощетяване ще се търси отговорност.

По повод идеята на БСП болниците да бъдат извадени от търговския закон, здравният министър коментира, че това няма да доведе до стопяване на дълговете им и подчерта, че ситуацията няма да се промени, докато няма промяна в модела на финансирането на лечебните заведения. Той допълни, че в момента се провежда финансов преглед на всички държавни болници. Ще има оздравяване, стабилизиране, преструктуриране на болничния сектор, заяви той, като отново посочи, че е възможно да има закриване на лечебни заведения.

Ананиев защити и нуждата от Националната здравна карта, която да определи каква е нуждата от лечебни заведения в различните региони. 

За протестите в „Пирогов“ той припомни, че има назначена проверка в болницата, която все още не е приключила. Ананиев отбеляза, че директорът на лечебното заведение предприема структурни промени, които могат да предизвикват недоволство.

Запитан дали на него лично му се е налагало да плаща допълнително за здравеопазване, той отговори, че му се е случвало веднъж. „Когато изписваха малката ми внучка, ми поискаха допълнително плащане за нещата, които са направени допълнително, за да бъдат сигурни, че ще я изпишат здрава“, разказа здравният министър, като коментира, че това не е редно, защото клиничната пътека ясно показва какъв е алгоритъмът. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
79nT

Кой? 11.12.2017 12:54:07

Троловете пак налазиха сайтовете. Никой не харесва мораториума, дори и управляващите. Лесно е да се критикува, дайте му решение на човека като сте специалисти то тематиката. Иначе сте празнодумци упражняващи се в политическа риторика.

Гост 12.12.2017 07:35:13

Решението е: 1. Свиване на безобразно раздутия пакет 2. Въвеждане на доплащането за дейности извън него...И още може да се изброи, но това като начало. Но това няма да стане, защото директно означава да си загубят топлите местенца настоящите избранници на народа

Гост 11.12.2017 17:15:15

"Специалистите" като Ананиев мързелуваха петилетки наред в министерства и Надзорния на касата. Как пък досега той не разбра, че има проблеми в сектора и да предложи начини за решението им?

Гост 11.12.2017 11:47:02

Да заявиш, че президента не си разбира мотивите за приложените правомощия е ражносилно на институционална война, която не може да си позволи нито един министър, освен ако няма карт бланш от МС. Още повече това говори за безотговорност и неблагодарност, липса на какъвто и да е политически усет и във всяка страна би довело до оставката на министъра, който и да е той. Кирил Ананиев се оказа не само неподготвен и неблагодарен а и политически труп, който все повече ще вони!

Финансист 11.12.2017 11:37:22

Счетоводителя на здравеопазването пак показа, че не е никакъв бюджетар - как ще компенсираш през бюджета на МЗ след като държавния бюджет вече е гласуван бе, дедо?

Дедо 11.12.2017 11:29:25

Дядо Скруч пак се осра.

Гост 11.12.2017 11:21:46

Да заявиш, че президента не си разбира мотивите за приложените правомощия е ражносилно на институционална война, която не може да си позволи нито един министър, освен ако няма карт бланш от МС. Още повече това говори за безотговорност и неблагодарност, липса на какъвто и да е политически усет и във всяка страна би довело до оставката на министъра, който и да е той. Кирил Ананиев се оказа не само неподготвен и неблагодарен а и политически труп, който все повече ще вони!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Акад. Стоянов: В лечебните заведения трябва да се въведе психологически одит
25.11.2020 18:00:12 Невена Попова

Акад. Стоянов: В лечебните заведения трябва да се въведе психологически одит

Д-р Дроздстой Стоянов е завършил медицина в МУ-София, специализирал е в Университета в Питсбъ ...

Почина д-р Йосиф Изамски
25.11.2020 17:42:31

Почина д-р Йосиф Изамски

Д-р Йосиф Изамски от град Раковски е поредният медик, починал от COVID-19, съобщиха местни медии. ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...