Четвъртък, 04 Март 2021
25
ян
3
 

Ангелов: Не можем да освободим мерките с лека ръка

По думите на здравния министър у нас може да се ваксинират от 50 хил. до 100 хил. души на ден

Понеделник, 25 Януари 2021 | 15:42:00
3

Организацията, която сме създали, дава възможност на ден у нас да бъдат ваксинирани от 50 хиляди до 100 хиляди души. Това заяви в Стара Загора здравният министър проф. Костадин Ангелов. По думите му организация е създадена, но

Организацията, която сме създали, дава възможност на ден у нас да бъдат ваксинирани от 50 хиляди до 100 хиляди души. Това заяви в Стара Загора здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По думите му организация е създадена, но тя зависи от темпа на доставянето на ваксините в страната. "Те идват, бъдете сигурни, че нашите решения не се опират на мечти, а на реални доставки на ваксини, които са планове, които ще се случат. Вероятност да останат българските граждани без ваксини не съществува. Предвидените количества, които трябва да получим са абсолютно достатъчно", увери здравният министър. При получаване на достатъчно дози в имунизационната кампания ще бъдат включени личните лекари, лечебните заведения и мобилните ваксинационни групи.

Той посочи, че осигурените и получени ваксини у нас са направени до една, а вторите дози се пазят в РЗИ-та. За пореден път проф. Ангелов защити решението на страната ни да запази вторите дози от ваксините, за да се завърши пълният курс на имунизация. Здравният министър беше категоричен, че предвидените за страната ни количества ваксини, съгласно споразумението с Европейската комисия, са напълно достатъчни за ваксинирането на българските граждани. „Всички ваксини, които до момента получихме, са поставени, като вторите дози се съхранят във фризерите на отговорните здравни инспекции, т.е. България постъпи изключително консервативно, но далновидно. Ако не беше така, днес разговорът щеше да бъде за безотговорно поведение и липса на дози за 17 000 български граждани“, коментира още Ангелов.

Той коментира и разхлабването на мерките. "Радва ме липсата на разговори за забавени линейки, за препълнени болници. Това е минало, но е минало заради усилията на всички и не можем с лека ръка да го забравим и да освободим мерките изведнъж, така че да се върнем в изходна позиция", посочи проф. Ангелов, цитиран от БНР. 

Министър Ангелов припомни, че от началото на февруари 37,5% от учениците в системата на средното образования ще се върнат в училище, като това са общо близо 200 хиляди български деца. Ще бъдат разхлабени мерките в сферата на спорта и културата, като важни за държавата области.

Той обясни, че му предстоят срещи с представители на ресторантьорите, но подчерта, че е рано за ново разхлабване на мерките. "Ако нивата на заболеваемост и смъртност остават стабилни, чак тогава може да говорим за ново разхлабване на мерките", уточни здравният министър. 

В Стара Загора проф. Ангелов откри пребазираната Клиника по нефрология и хемодиализа в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ с 12 новооткрити поста. Миналата година министерството отпусна 580 хил. лв. – капиталови разходи, необходими на лечебното заведение за ремонта и преустройството. Отделението вече разполага с 12 новооткрити поста, от които ще могат да се възползват 32-ма души, провеждащи диализното си лечение в университетската болница. Осигурени са и средства на болницата за закупуването на 8 диализни апарата, уточнват от пресцентъра на МЗ. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FDSk

Гост 25.01.2021 18:06:21

Костадинке, хайде поне докато има, както твърдите пандемия, да спрете малко с лентичките и другите пиар акции. Ама пусто его, пък и нали и шефа ви само това прави. Сред три месеца няма вече камери, мисирки и подмазвачи. Ще ти остане само презрението на колегите.

колега 25.01.2021 20:39:33

Не ще остане само завистта че някой като колегата като д-р Ангелов му стиска и го прави в тази жестока пандемия. Управлява добре системата. А такива като тебе освен да хейтят зад клавиатурата друго не могат.

Лекар 25.01.2021 23:49:31

И как точно любимият ти д-р управлява добре епидемията? Можеш ли да ни дадеш един пример? Любимият ти доктор се държи като робот и гледа света през розови очила.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица
03.03.2021 11:50:02

AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица

Компанията AstrаZeneca разпространи своя позиция, в която представя изводи от  съобщени данн ...

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера
03.03.2021 11:30:02

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаванет ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...