Четвъртък, 04 Март 2021
20
ян
 

Андрей Ковачев: Сертификатът за ваксинация няма да е дискриминационен спрямо нежелаещите да се ваксинират

Сряда, 20 Януари 2021 | 13:31:03


Сертификатът за ваксинация няма да бъде форма на дискриминация спрямо нежелаещите да се ваксинират срещу COVID-19. Това заяви пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев, зам.-председател на Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент. Той

Сертификатът за ваксинация няма да бъде форма на дискриминация спрямо нежелаещите да се ваксинират срещу COVID-19. Това заяви пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев, зам.-председател на Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент. Той бе категоричен, че и за в бъдеще няма да има никакви ограничения при пътуванията, така както и към момента няма забрана за това.

Евродепутатът обясни, че когато над 70% от населението има имунитет и разполага със сертификат за ваксиниране, то съответното имунизирано лице няма да има нужда да прави тест за COVID-19 и няма да бъде подлагано на карантина.

„Но това не означава дискриминация спрямо другите. Те също могат свободно да пътуват. Няма да има ограничения за тях. Единственото е, че те трябва сами да решат дали да направят PCR тест или антигенен тест и ще останат под карантина, ако тази страна изисква карантина“, поясни Андрей Ковачев.

По думите му, две са условията, за да се изпълни планът на ЕК до лятото на тази година да бъдат ваксинирани 70% от хората в ЕС, а до март -  най-малко 80%  от медицинските работници и възрастните хора над 80 години. „Първо, фармацевтичните компании трябва да изпълнят своите договори. Второто условие е страните членки да имат капацитета да ваксинират все повече и по-бързо, доброволно, тези хора, които искат да бъдат ваксинирани“, каза Андрей Ковачев.

Той увери, че Европейската комисия е изключително взискателна към фармацевтичните компании производителки на ваксините и провежда непрекъснати срещи с тях, като държи всяка нова информация да й бъде предоставяна незабавно и да има пълна прозрачност и яснота за качествата им и темповете на доставка.

Производителите на ваксини в момента изпитват затруднения, особено Pfizer/BioNTech, които са уведомили за проблем, който ще продължи няколко седмици, но се очаква закъснението да бъде преодоляно след като заработи новият завод на компанията близо до град Марбург, Германия, допълни евродепутатът.

Също така, Европейската комисия настоява поне част от PCR тестовете да се подлагат на детайлни изследвания за мутации на коронавируса, каза Андрей Ковачев.

„До края на февруари ще имаме окончателно яснота, или по-точно ще се потвърди първоначалната хипотеза, че хората, които са ваксинирани, които имат имунитет от заболяването, не представляват заплаха за околните и те не предават вируса“, обясни евродепутатът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kbKf


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица
03.03.2021 11:50:02

AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица

Компанията AstrаZeneca разпространи своя позиция, в която представя изводи от  съобщени данн ...

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера
03.03.2021 11:30:02

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаванет ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...