!
Четвъртък, 07 Декември 2023
10
апр
7
 

Андрей Марков: Реформа трябва да има и това е очевидно

Медицинските изделия да бъдат оценявани в НСЦРЛП, предлагат от пациентска организация "Заедно с теб"

Понеделник, 10 Април 2023 | 11:25:24
7

Без промяна в здравноосигурителния модел не можем да очакваме по-добро здравеопазване. Около този извод се обединиха в разговор пред БНТ председателят на Пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева, зам.-председателят на Българска

Без промяна в здравноосигурителния модел не можем да очакваме по-добро здравеопазване. Около този извод се обединиха в разговор пред БНТ председателят на Пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева, зам.-председателят на Българската болнична асоциация (ББА) Андрей Марков и здравният икономист Аркади Шарков, съветник на министъра на здравеопазването.

Нереформираната здравна система е основна причина за недоволството на пациентите и неудовлетвореността на лекарите,

категорична бе Пенка Георгиева. По думите й дори и здравната вноска у нас да се увеличи, защото нейният размер действително не е висок и не покрива реалните потребности, нищо няма да се промени, ако не се въведе втори стълб на здравно осигуряване, или не се помисли за втора Здравна каса или за въвеждането на допълнително здравно застраховане. Георгиева подчерта, че след експертни консултации, които пациентската организация е провела, се е стигнало до извода, че тези промени са не само необходими, но и неотложни. За съжаление, отбеляза тя, нестабилната политическа обстановка у нас не благоприятства подобни промени, от което губят всички.

За бързи промени в здравноосигурителния модел се обяви и Андрей Марков. Той посочи, че

въвеждането на втори и трети стълб на здравното осигуряване, както и навлизането на здравното застраховане

реално са стъпки, без които подобряване на ситуацията в здравеопазването не може да се очаква.

„Българите са най-многобройните чуждестранни пациенти в Турция, която е най-предпочитаната страна за медицински услуги от нашите граждани. Така се оказва, че те носят пари в тяхната здравна система, която е по-добре регулирана“, подчерта той.

Андрей Марков засегна и темата за сътрудничеството и съвместната работа между отделните лечебни заведения у нас. Той посочи, че това е един „изкуствен въпрос“, защото партньорство между частни и държавни лечебни заведения винаги е имало, сработването и координацията с всички партньори винаги са били на ниво, но единственото, което липсва, е добрата регулация с повече осигурителни стълбове и застраховане. Според него ако такава има, ще бъдат защитени и правата на пациентите, те няма да бъдат дискриминирани, а ще имат наистина по-добър достъп да медицински услуги.

Аркади Шарков обясни, че инфлацията в момента действително се отразява на цените на здравните услуги, които изостават от реалните, а при сега действащия модел цените на клиничните пътеки могат да се променят един път в годината, а цените на лекарствата са строго регулирани . Той подчерта, че

изсветляването на доплащанията в здравната система ще направи функционирането й по-прозрачно,

а въвеждането на инструменти като ваучери за здравни услуги може също да има положителен ефект. Икономистът посочи още, че идеята 10% от акцизите върху алкохола и тютюневите изделия да се насочват за нуждите на здравеопазването също заслужава внимание. По думите му, тези мерки от една страна биха довели до подобряване на качеството на живот на гражданите, а от друга – до по-високо качество на икономическия продукт, който здравната система произвежда.

Пенка Георгиева обясни, че пациентските организации подкрепят изцяло идеята за реформи, като обърна внимание на още един аспект – агресията срещу медици. Според нея причините за нея също се коренят в лошото функциониране на здравната система и липсата на реформи в нея.

Тя изрази готовността на пациентските организации да съдействат с идеи и предложения, едно от които засяга например цените на медицинските изделия.

„Ще предложим медицинските изделия да преминат към Националния съвет по цени и реимбурсиране (НСЦРЛП),

там да преминат през оценка на здравните технологии (ОЗТ) и да получат цена на сходен принцип, по който се определят цените на лекарствата“, каза тя.

„От 2000 г. насам изоставаме, реформата, която започна тогава спря, имаше някакво раздвижване през 2015 – 2016 г., но и то спря. Трябва реформа и е видно, че всички сме съгласни с това“, заключи зам.-председателят на ББА.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
d61h

д-р Хаус 16.04.2023 13:31:02

АНДРЕЙ МАРКОВ Е ЛОБИСТ НА ЧАСТНА БОЛНИЦА И ИЗВЕСТЕН МЕРЗАВЕЦ! ДОКОГА ТАКИВА ЯЗОВЦИ ЩЕ ДАВАТ АКЪЛ И МНЕНИЕ, ВИЕ ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ЗА НЕЗАВИСИМИ ЕКСПЕРТИ И КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ?

Гост 10.04.2023 21:28:34

Кух рехабилитатор

Крилца и кълки 10.04.2023 21:03:09

Въоръжените глупендери да си отговорят на въпроса защо българите предпочитат да се лекуват в чужбина, при това платено?

Гост 11.04.2023 09:35:08

Ватницитге да си отговорят защо предпочитат да дават пари, ама в чужбина при най-евтиния лекарски труд заплатен тук частно. А иначе това ,че се лекувате масово в чужбина е просто блъф. стига пози. Прошляците не искате да давате пари никъде нито на турския лекар, нито на британския. ТАМ ПРОСТО НЕ МОЖЕТЕ ДА НЕ ПЛАЩАТЕ, както в кочинката ви . Затова излизате с гордото ,но невярно твърдение ,че ходите там. Предпочитате да давате пари за парцуцата , махорката, коли и и ку рви ,не за лекари и лечение. Жалки същества.

Гост 10.04.2023 23:32:40

Прав им път и успешно лечение!

Гост 10.04.2023 20:13:33

Прав си, овце сме. На заколение...

Гост 10.04.2023 14:24:14

АЯхахах късно е за реформи по точно нови имитации за реформи. Комунетата си искат безплатното ползване на доктора и вече 33 години го получават от фалшивите десни партии и разбира се от комунистическия бълвоч социалисти. Репертоарът с фалшивите реформи боядисани повърхностно с баданарката ви се изчерпа. Здравеоипазването в момента ви се дължи ЕДИНСТВЕНО на едно овче съсловие ,което няма волята да каже НЕ на комунистите и пролетариата плюскач на безплатни и поевтинени блага. След биологичния свършек на овцете и тяхното мълчание ще има само едно глобално мълчание-космическо. Почвайте да се молите и да четете трудовете "Билкотерапия за начинаещи" и "Как да си оперирам възпалените тонзили сам с инструкции от Google" . Амин.


Всичко за коронавируса
Още новини
МУ – Варна отново начело сред медицинските университети в класацията на UniRank
07.12.2023 09:18:02

МУ – Варна отново начело сред медицинските университети в класацията на UniRank

За поредна година МУ – Варна е лидер сред медицинските университети в България и в топ 10 н ...

10,7% положителни проби, двама починали
07.12.2023 08:46:35

10,7% положителни проби, двама починали

198 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 1848 теста, което прави 10,71% ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...