Петък, 19 Август 2022
08
ян
5
 

Лимитите доведоха до дълговете на болниците, категоричен д-р Дечев

Андрей Марков: Финансирането на системата е изначално объркано

Касата е напълно одържавена, убеден Иван Димитров

Понеделник, 08 Януари 2018 | 13:08:39
5

Финансирането на системата е объркано и се нуждаем от бърза и рязка промяна, така че всичко да е ясно, за да не казваме „краде се“. Това мнение изрази пред телевизия BiT председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков

Финансирането на системата е объркано и се нуждаем от бърза и рязка промяна, така че всичко да е ясно, за да не казваме „краде се“. Това мнение изрази пред телевизия BiT председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков в дискусия заедно с директора на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев и председателя на Федерация Български пациентски форум Иван Димитров на тема „Кой краде най-много от здравето на българите“.

По думите му е факт, че кражбите са огромни, но е трудно да се каже кой е най-големият крадец в държавата, защото съревнованието е доста сериозно.

Марков беше категоричен, че проблемите в сектора са създадени заради изначално объркания модел на финансиране и в този смисъл не може да се говори за конкретни виновни физически лица. Според него е нужно да се разширят възможностите за финансиране на системата и да се въведат опции за допълнително задължително здравно осигуряване. „Във Франция, Германия и други държави 20-30% от възможностите на системата да бъде финансирана са от застрахователните компании“, даде пример той.

Марков подчерта, че трябва да има ясно дефиниране на основния пакет медицински дейности, а за всичко останало да се търси начин за подсигуряване чрез допълнителни фондове. Крайното решение за промяна на финансирането на системата трябва да е политическо, убеден е той.

Директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечев беше категоричен, че трябва да се направи ясно разграничаване между медицината и здравеопазването. По думите му, когато управлението в сектора куца, се създават предпоставки да има кражби. В тази връзка той изтъкна, че създадените контролни органи на практика в последните години видимо бездействат и в резултат се създават условия за определени участници в сферата да получават приходи срещу неизвършената медицинска дейност. Такива лица обаче в никакъв случай не са лекарите, медицинските сестри или санитарите, а хора на ръководни позиции и други, смята той.  

Според д-р Дечев срещу обема и вида медицински дейности, които държава подсигурява, трябва да стои адекватно финансиране. „В момента има огромен дисбаланс между това, което искаме да получим като медицинска дейност и парите, с които трябва да го платим, тоест парите са много по-малко от дейностите, които искаме да извършим“, коментира той.
Д-р Дечев посочи, че в момента общите дългове на държавните и общинските лечебни заведения у нас надхвърлят 500 милиона лева и те са факт заради налаганите лимити. „На държавните болници е било забранено да отчитат дейности, които те са извършили на пациенти, само и само да не се формира дейност, която е надлимитна. Тогава вече питаме – кой от кого краде – хората в белите престилки или някой от тях краде“, заяви д-р Дечев.

Решение на проблема според него би било или намаление на пакета дейности, който се определя от министъра на здравеопазването, или увеличение на здравната вноска. Той посочи още, че е нужно кадрово подпомагане на НЗОК, както и ефективни дейности на всички контролни институции.

Председателят на Федерация Български пациентски форум Иван Димитров заяви от своя страна, че заради налаганите лимити българските пациенти се налага да търсят лечение в чужбина, за което в крайна сметка отново плаща българската държава. В тази връзка той изтъкна, че България дължи вече близо 400 милиона лева за терапия на българи зад граница.

По думите му най-некоректният платец и всъщност най-големият крадец от здравето на народа е правителството. „Не говорим само конкретно за това правителство, а за всички правителства от години насам, защото заплащат 4% по-малко от вноските за хората, за които отговарят“, посочи той. Димитров изчисли, че всяка година държава спестява 400 млн. лв. от здравето на нацията.

Според представителя на пациентите в момента държавните институции изправят заболяване срещу заболяване, гилдия срещу гилдия и лекари срещу пациенти, а касата е напълно одържавена, което трябва да се промени.

В коментар за факта, че държавата не плаща пълния размер на вноските за лицата, които осигурява, д-р Дечев заяви, че неплащането на пълния размер на вноските е законово регламентирано. „Т.е. в закона е записано, че държавата внася определен процент и той наистина е два пъти по-малък от този, който внасяме всички ние. От друга страна, най-голямото ощетяване, а не кражба, защото кражба има тогава, когато се прави нещо противозаконово, най-голямото ощетяване на правата ни като потребители на системата, беше в периода, в който над 2 млрд. лв. бяха иззети и пренасочени“, заяви той. „Тези пари бяха законови събрани за здраве и бяха пренасочени“, припомни д-р Дечев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WpDd

СУДЖУЦИТЕ 11.01.2018 18:48:04

'"Сто милиона лева допълнително ще отпусне Министерският съвет за увеличение на заплатите в МВР, стана ясно след срещата на синдикатите в системата и премиера Бойко Борисов." 11-01-2018 г "Министерството на отбраната ще ремонтира 15 МиГ-29 за 81 млн. лв." "Правителството одобри прехвърлянето на 601 617 133 евро към бюджета на Министерство на енергетиката, с които НЕК да плати задълженията си към руската "Росатом""

W%mh 09.01.2018 01:16:39

Ще посмеят ли да вземат мерки за Свети Наум???

Вън политическата измет! 08.01.2018 19:19:52

Как кой краде, бре? Мръсните политици, те крадат! Точно тия гадове си назначават хранени хора за управители и членове на управителни съвети в държавните болници. Същите тия си назначават шефове на общинските болници. Същите тия си правят частни болници и избиват инвестициите си за не повече от 36 месеца. Същите тия напълниха МЗ, РЗИ, ИАМО и НЗОК с паразити и калинки. И всичко това на гърба на българския лекар и мизерното заплащане на труда му!

верно си е 08.01.2018 21:47:50

терикатчета са и се разцепват от пари и имоти а хората учат по 10-15 години да работят като роби цял живот жалка картинка

Гост 11.01.2018 18:21:46

Факт - няма по тъпо съсловие в България и света!


Всичко за коронавируса
Още новини
ECDC: 57 медици в Европейския регион са заразени с маймунска шарка
19.08.2022 09:31:04

ECDC: 57 медици в Европейския регион са заразени с маймунска шарка

Петдесет и седем медици са заразени с маймунска шарка в страните от Европейския регион на СЗО, но ...

17,5% положителни проби, 10 починали
19.08.2022 08:42:50

17,5% положителни проби, 10 починали

1087 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 6205 теста, което прави 17,5 ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...