!
Сряда, 17 Юли 2024
08
ян
5
 

Лимитите доведоха до дълговете на болниците, категоричен д-р Дечев

Андрей Марков: Финансирането на системата е изначално объркано

Касата е напълно одържавена, убеден Иван Димитров

Понеделник, 08 Януари 2018 | 13:08:39
5

Финансирането на системата е объркано и се нуждаем от бърза и рязка промяна, така че всичко да е ясно, за да не казваме „краде се“. Това мнение изрази пред телевизия BiT председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков

Финансирането на системата е объркано и се нуждаем от бърза и рязка промяна, така че всичко да е ясно, за да не казваме „краде се“. Това мнение изрази пред телевизия BiT председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков в дискусия заедно с директора на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев и председателя на Федерация Български пациентски форум Иван Димитров на тема „Кой краде най-много от здравето на българите“.

По думите му е факт, че кражбите са огромни, но е трудно да се каже кой е най-големият крадец в държавата, защото съревнованието е доста сериозно.

Марков беше категоричен, че проблемите в сектора са създадени заради изначално объркания модел на финансиране и в този смисъл не може да се говори за конкретни виновни физически лица. Според него е нужно да се разширят възможностите за финансиране на системата и да се въведат опции за допълнително задължително здравно осигуряване. „Във Франция, Германия и други държави 20-30% от възможностите на системата да бъде финансирана са от застрахователните компании“, даде пример той.

Марков подчерта, че трябва да има ясно дефиниране на основния пакет медицински дейности, а за всичко останало да се търси начин за подсигуряване чрез допълнителни фондове. Крайното решение за промяна на финансирането на системата трябва да е политическо, убеден е той.

Директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечев беше категоричен, че трябва да се направи ясно разграничаване между медицината и здравеопазването. По думите му, когато управлението в сектора куца, се създават предпоставки да има кражби. В тази връзка той изтъкна, че създадените контролни органи на практика в последните години видимо бездействат и в резултат се създават условия за определени участници в сферата да получават приходи срещу неизвършената медицинска дейност. Такива лица обаче в никакъв случай не са лекарите, медицинските сестри или санитарите, а хора на ръководни позиции и други, смята той.  

Според д-р Дечев срещу обема и вида медицински дейности, които държава подсигурява, трябва да стои адекватно финансиране. „В момента има огромен дисбаланс между това, което искаме да получим като медицинска дейност и парите, с които трябва да го платим, тоест парите са много по-малко от дейностите, които искаме да извършим“, коментира той.
Д-р Дечев посочи, че в момента общите дългове на държавните и общинските лечебни заведения у нас надхвърлят 500 милиона лева и те са факт заради налаганите лимити. „На държавните болници е било забранено да отчитат дейности, които те са извършили на пациенти, само и само да не се формира дейност, която е надлимитна. Тогава вече питаме – кой от кого краде – хората в белите престилки или някой от тях краде“, заяви д-р Дечев.

Решение на проблема според него би било или намаление на пакета дейности, който се определя от министъра на здравеопазването, или увеличение на здравната вноска. Той посочи още, че е нужно кадрово подпомагане на НЗОК, както и ефективни дейности на всички контролни институции.

Председателят на Федерация Български пациентски форум Иван Димитров заяви от своя страна, че заради налаганите лимити българските пациенти се налага да търсят лечение в чужбина, за което в крайна сметка отново плаща българската държава. В тази връзка той изтъкна, че България дължи вече близо 400 милиона лева за терапия на българи зад граница.

По думите му най-некоректният платец и всъщност най-големият крадец от здравето на народа е правителството. „Не говорим само конкретно за това правителство, а за всички правителства от години насам, защото заплащат 4% по-малко от вноските за хората, за които отговарят“, посочи той. Димитров изчисли, че всяка година държава спестява 400 млн. лв. от здравето на нацията.

Според представителя на пациентите в момента държавните институции изправят заболяване срещу заболяване, гилдия срещу гилдия и лекари срещу пациенти, а касата е напълно одържавена, което трябва да се промени.

В коментар за факта, че държавата не плаща пълния размер на вноските за лицата, които осигурява, д-р Дечев заяви, че неплащането на пълния размер на вноските е законово регламентирано. „Т.е. в закона е записано, че държавата внася определен процент и той наистина е два пъти по-малък от този, който внасяме всички ние. От друга страна, най-голямото ощетяване, а не кражба, защото кражба има тогава, когато се прави нещо противозаконово, най-голямото ощетяване на правата ни като потребители на системата, беше в периода, в който над 2 млрд. лв. бяха иззети и пренасочени“, заяви той. „Тези пари бяха законови събрани за здраве и бяха пренасочени“, припомни д-р Дечев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@n6r

СУДЖУЦИТЕ 11.01.2018 18:48:04

"Сто милиона лева допълнително ще отпусне Министерският съвет за увеличение на заплатите в МВР, стана ясно след срещата на синдикатите в системата и премиера Бойко Борисов." 11-01-2018 г "Министерството на отбраната ще ремонтира 15 МиГ-29 за 81 млн. лв." "Правителството одобри прехвърлянето на 601 617 133 евро към бюджета на Министерство на енергетиката, с които НЕК да плати задълженията си към руската "Росатом""

W%mh 09.01.2018 01:16:39

Ще посмеят ли да вземат мерки за Свети Наум???

Вън политическата измет! 08.01.2018 19:19:52

Как кой краде, бре? Мръсните политици, те крадат! Точно тия гадове си назначават хранени хора за управители и членове на управителни съвети в държавните болници. Същите тия си назначават шефове на общинските болници. Същите тия си правят частни болници и избиват инвестициите си за не повече от 36 месеца. Същите тия напълниха МЗ, РЗИ, ИАМО и НЗОК с паразити и калинки. И всичко това на гърба на българския лекар и мизерното заплащане на труда му!

верно си е 08.01.2018 21:47:50

терикатчета са и се разцепват от пари и имоти а хората учат по 10-15 години да работят като роби цял живот жалка картинка

Гост 11.01.2018 18:21:46

Факт - няма по тъпо съсловие в България и света!


Всичко за коронавируса
Още новини
Закриват социалния дом за деца в Кърджали
17.07.2024 18:01:46

Закриват социалния дом за деца в Кърджали

От 1 август се закрива Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в гр. Кърджали и се разкрив ...

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск
17.07.2024 17:20:56 Надежда Ненова

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск

Две от четирите общински многопрофилни болници в София – Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, са увеличи ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...