Понеделник, 27 Май 2024
24
юни
1
 

Анета Драганова: В пандемията се скъса връзката пациент – лекар

Чрез социологическо проучване ще търсим причините за проблема с достъпа до терапия

Четвъртък, 24 Юни 2021 | 09:49:17 Елена Цветкова
1

Анета Драганова е председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания (АПАЗ/APAD). Тази организация е приемник на АПРА – Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит, като вече защитава интересите на по-широка група пациенти &

Анета Драганова е председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания (АПАЗ/APAD). Тази организация е приемник на АПРА – Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит, като вече защитава интересите на по-широка група пациенти – страдащи от анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев), ревматоиден артрит, псориатичен артрит, псориазис и др. Разговаряме с Анета Драганова за целите на социологическо проучване сред пациенти и лекари, поръчано от АПАЗ.

Г-жо Драганова, каква информация искате да съберете чрез инициираното от АПАЗ социологическо проучване?

В социологическото изследване ще се анкетират пациенти с анкилозиращ спондилит, ревматоиден артрит, псориатичен артрит и псориазис, както и лекари ревматолози. Искаме да разберем каква е причината за загубената връзка между лекари и пациенти. През 2017 г. правихме подобно проучване. Тогава търсехме какво ограничава достъпа до лечение и причините за забавянето на диагнозите. В настоящото изследване също искаме да разберем до каква степен нашите пациенти имат достъп до лечение и какви са причините да не посещават своите лекари? В предишнато проучване като основни причини хората посочваха невъзможността да пътуват от град в град за хоспитализация и за получаването на протоколи за терапия. Затруднява ги необходимостта да си пускат болничен, ако работят, а други живеят само на социалната си пенсия и нямат достатъчно средства да пътуват в друг град.

Сега основният проблем, който започнахме да наблюдаваме силно изразен по време на пандемията, е загубената връзка пациент - лекар.  Имахме непрекъснато обаждания от пациенти, които не знаеха как да се свържат със своите лекари, и поради тази причина не се бяха лекували адекватно. Много от тях получиха обострания на заболяванията си.

С какво може да помогне социологическото проучване?

Когато причините за загубата на връзка между лекари и пациенти се докажат чрез социологически методи, ще имаме правото официално да поискаме от институциите да променят достъпа. Това означава пациентите да бъдат проследявани от лекари в своя регион, в доболничната помощ. В момента голям процент от пациентите се проследяват в болничната помощ, защото такива са определените от Здравната каса правила. В пандемия като настоящата, когато болниците бяха затворени за планов прием, а само за спешен, нашите пациенти нямаха достъп до медицинска помощ.

Ще направим също съпоставка между отговорите на пациенти и лекари на едни и същи въпроси, за да разберем къде точно се къса връзката между тях и по какви причини.

Как може след това пациентската организация да съдейства за подобряване достъпа до лечение и възвръщане връзката пациент - лекар?

Освен с настояване пред здравните институции да променят голяма част от регламентите си за посещаването на лекар, ние като пациентска организация можем също да помогнем на хората, като им даваме надеждна информация и ги насочваме към специалисти. Защото не всичко е свързано с административни изисквания. АПАЗ има изградена интернет платформа „Университет за пациенти“, в която предоставяме информация за заболяванията, написана от лекари. Същевременно пациентите може да се свързват с нас чрез телефонна връзка, чрез нашата фейсбук страница АПАЗ и на лични съобщения през месинджър, както и на сайта на Асоциацията - https://apad.bg .   

Какво успяхте да промените към по-добро за пациентите след първото социологическо проучване 2017 г.?

 Дотогава в страната имаше само три експертни лекарски комисии, които издаваха протоколи за терапия на ревматоидни заболявания. След изследването успяхме да издействаме да се създадат още три такива комисии. Постигнахме и протокол 1С – терапията да се одобрява не от Националната здравноосигурителна каса, а от Районната здравна каса.

Сега има ли нужда от още комисии?

Сега идеята е нашите пациенти да не посещават експертни лекарски комисии, а да получават терапия на ниво доболнична помощ в съответното населено място. Това означава да си ги лекуват техните ревматолози, те да им пишат и издават протоколите 1D, те да им пишат процедурите.       Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sY*7

Гост 24.06.2021 14:16:55

ХАХА РЕВМАТОЛОЗИ В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА. Тази лелна е с температура. Освен София, Пловдив и Варна къде има ендокриолози бе? И те и не работят с жалките талони на НЗОК за жълти стотинки


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...