Сряда, 17 Август 2022
17
май
2
 

Анжела Мизова: Трябва да има действаща система за лекарствените наличности в складовете

Вторник, 17 Май 2022 | 16:45:13 Невена Попова
2

COVID пандемията изсветли много от проблемите във фармацевтичния сектор, а дигитализацията дава инструменти за решаването им и изводът е, че те трябва да се използват пълноценно. Това заяви по време на дискусията „Дигитално здраве“ Анжела М

COVID пандемията изсветли много от проблемите във фармацевтичния сектор, а дигитализацията дава инструменти за решаването им и изводът е, че те трябва да се използват пълноценно. Това заяви по време на дискусията „Дигитално здраве“ Анжела Мизова, зам.-председател на Българския фармацевтичен съюз. Тя обясни, че по време на пандемията е бил наблюдаван затруднен достъп до някои лекарства, изразяващ се в недостиг, липса, „временна неналичност“, според някои определения, но е станало ясно, че едни аптеки са получавали заявените количества, а на други е било отказвано по неясни критерии.

„Ако имахме действаща система за информация на аптеките за стоковите наличности при търговците на едро, процесът нямаше да може да бъде непрозрачен, всяка аптека щеше да е наясно с моментното състояние в складовете и нямаше да има неревнопоставеност“, каза тя.

Анжела Мизова подчерта още, че има много съществени регионални и локални разлики в достъпа до лекарства и фармацевтична грижа.

„Има села и дори отдалечени градове без аптека, и други, които работят с ограничено работно време или не предоставят целия спектър фармацевтични услуги – не приемат рецепти за лекарства, реимбурсирани от НЗОК, не изготвят екстемпорални лекарства, не работят с рецепти за упойващи вещества“, обясни тя. По думите й дигиталната свързаност не само би улеснила лекари, фармацевти и пациенти, но също така би спомогнала за изготвянето на анализи, прогнози и вземане на адекватни и обосновани управленски решения.

Анжела Мизова припомни, че България е една от трите страни в Европа, в които не е разрешено генерично заместване, а това е един утвърден подход, който улеснява достъпа на пациенти до еднакви по ефект, но много по-евтини лекарства, което не е без значение за тях.

„Имали сме случаи пациент сам да намалява дозировката спрямо предписаната му от лекаря, защото не може да се справи финансово, а в същото време има в наличност много по-евтин генеричен препарат“, каза тя.

Според нея една добре функциониращата дигитализирана система ще спомогне за избягване на неточностите и дублиране на предписания, тъй като има пациенти, които посещават няколко лекари, които на практика нямат достъп до документирана информация за назначенията на пациенти от други прегледи.

„На аптеката у нас все още се гледа не като на здравно заведение, каквато тя е, а като на търговски обект. Не са остойностени и услугите, които са част от фармацевтичната грижа – не само отпускането на лекарството, но и даването на информация за начина на прием, нежеланите реакции, рисковете от едновременна употреба с други лекарства и т.н.“, добави зам.-председателката на БФС.

Системата за верификация на лекарствата у нас се развива добре, тя доказа своята полезност, подчерта председателката на БОВЛ Илиана Паунова. По думите й към края на месец март 53% от отпуснатите опаковки в аптеките у нас са с дезактивиран код, при 65% средно за ЕС, като този дял непрекъснато се увеличава. Една от задачите в бъдеще трябва да е насочена към свързването й със системата за реимбурсиране на лекарства в НЗОК, а така също и към още по-голямо намаляване дела на опаковките, за които се появява сигнал за нередност по веригата на снабдяване, посочи Паунова.    Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@HM*

антиуснабфс 17.05.2022 22:46:09

Като погледнеш надписа Блъгарска организация по верификация и подминаваш публикацията

Гост 17.05.2022 18:07:00

Доста добричка женица


Всичко за коронавируса
Още новини
Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори
16.08.2022 18:27:21

Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори

„Тази година трябва да бъдат подписани новите национални рамкови договори за медицински и з ...

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра
16.08.2022 17:17:14

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра

Откриха напълно обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра, съобщи БТА. Ремонтните дейности са ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...