!
Събота, 20 Април 2024
27
ян
8
 

Анна Гутева: Трябва добро заплащане, за да няма недостиг на сестри

Петък, 27 Януари 2023 | 11:59:08 Невена Попова
8

Медицинска сестра Анна Гутева е завършила образованието си през 2002 г. в Медицински колеж - Велико Търново. През 2018 г. е завършила и специалност „Управление на здравни грижи“ в МУ-Плевен. От 2011 г. работи в Отделението по нефро

Медицинска сестра Анна Гутева е завършила образованието си през 2002 г. в Медицински колеж - Велико Търново. През 2018 г. е завършила и специалност „Управление на здравни грижи“ в МУ-Плевен. От 2011 г. работи в Отделението по нефрологи я хемодиализа при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

Днес разговаряме с нея за трудностите, пред които са изправени медицинските сестри във всекидневната си работа и за нуждата от промени, с които да се преодолее недостигът на тези медицински специалисти в здравеопазването.  

Госпожо Гутева, вече 12 години сте сестра в хемодиализен център, с какво Ви привлече работата в такава трудна и много специфична структура?

Хемодиализният център е първото ми и единствено работно място досега от 2011 г., тъй като до преди това съм живяла в чужбина.

Когато кандидатствах за работа, имаше едно свободно място за медицинска сестра и то беше в диализата.

Започнах в диализния център, без да имам никаква представа за естеството на работата, и искам да благодаря на сестра Красимира Доксева и сестра Снежана Янкова, които в продължение на една година ме обучаваха.

Какво Ви носи най-голямо удовлетворение днес, след като вече познавате до детайли нуждите на тези пациенти?

Най-голямото удовлетворение за мен е благодарността на хората за грижите, които полагаме за тях. На практика тези пациенти не могат да бъдат излекувани и ние се стремим да полагаме максимални грижи за тях по време на диализната сесия.

С какви трудности се сблъскват най-често тези хора и близките им?

Най-честите трудности, с които се сблъскват тези пациенти, са това, че повечето от тях са трудно подвижни и придвижването им от дома до диализния център е много трудно както за тях, така и за близките им. Често има недостиг на инвалидни колички, те трябва да водят борба с различни диети и още ред ограничения, които е трудно да се спазват.

Има ли проблеми от организационен характер, които биха могли да се решат, за да имат тези хора по-добро медицинско обслужване и грижи?

Проблемите от организационен характер основно са в това, че болните не са достатъчно добре информирани за заболяването си и усложненията, до които води.

Трябва да се повиши информираността на пациентите с цел по-доброто им адаптиране към обществото.

Недостигът на персонал също е голям проблем, много често една сестра обслужва по 13-14 пациенти сама на смяна.

Диализата се прилага не само при хората, които страдат от бъбречна недостатъчност, тя е и метод за лечение на много други заболявания – на пациенти с тежки интоксикации например, така че проблемът с недостига на персонал остава на първо място.

Има ли интерес сред сестрите към работа в хемодиализни отделения и клиники?

Интерес на сестрите има към частните диализни центрове, поради по-добрите условия на труд и по-доброто заплащане. В нашия център за последните 5 години бяха назначени няколко сестри, които се отказаха и напуснаха.

Като цяло какво според Вас трябва да се промени, за да се повиши интересът към сестринската професия и да бъде преодолян недостигът за медицински сестри в нашите лечебни заведения?

Това, което трябва да се промени, е да се осигури достойно заплащане за положения труд. Само така могат да се мотивират медицински сестри да остават да работят в нашите лечебни заведения.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DwKE

ZZZZ 28.01.2023 11:50:52

Недостига на персонал е при всички - лекари, сестри, лаборанти. И при всички заплащането е унизително, освен, ако не си някой началник/старши. Уви масово хората не са склонни на протести (всички, а не да излязат 10 човека само) а ако някой посмее да прогестира бива заплашван или уволняван директно. Никой ме ни защитава, а държавата е в играта с/у здр. работници и директорите масово са поставрни лица и с чадър. Исках да продължа да работя в здравеопазването, но за жалост няма смисъл.. не си струва, не и в България.

Гост 27.01.2023 23:25:03

Вярно роби. На кого робуват - на недоволния народ. И ако този народ не се усеща, че трябва да изметем управниците ни, скоро ще плаща като поп в частните клиники. Държавните ще се затрият без персонал поради заплащането.

Отговори на Госта 27.01.2023 13:03:28

И ако всички те послушат... с тези безценни съвети, догодина като кихнеш - колата, червения паспорт и у `чужбина да се лекуваш че ти е най близо :D

Гост 27.01.2023 13:54:28

Надява се да ме послушат и да престанат да бъдат глупави ,наивни и да си мислят ,че на някого му пука в управлението ,че няма да имате медсестри и лекари. А иначе вие така си избрахте-хитрата сврака с двата крака. Жалки плащания на медицинския персонал с ДЕСЕТИЛЕТИЯ пък след това жалене, вайкания, сълзи и сополи. А иначе аз съм лекар знам как да се лекувам и ще си слагам катетър един ден сам, като ви псувам всичките пролетарии ,че оставихте държавата без здравеопазване със системното неуважение към този труд., А вашите деца също няма да останат в кочинката и те ще ви избягат в чужбина. Да ви са яки задните части сами , възрастни и болни в държава без здравеопазване .Може сега да си пиете валидола след реалностите така описани, които идват ....

Отговори на Госта 27.01.2023 15:34:02

След 1 година по Нова, като дойде време за рекламния блок, започва да тече реклама: Елате в лидъл, докато си избирате зеленчуци, ще ви направим преглед за еди какво си, а на щанда с месата, ще има 2ри с предписани лекарства от прегледа :D Отивам до магазина, да си купя Валидола :D

Гост 27.01.2023 17:04:48

Чак преглед в LiDL едва ли, нито ък медикамнети , но работещите там ако са бивши медиицнски сестри, както дава идея колегата ,то спокойно може да ви направят някоя клизма.

Гост 27.01.2023 13:00:17

Специалност „Управление на здравни грижи“ в МУ-Плевен!?!?!?! Защо не управлявате здравните грижи??? Кога ще бъдат закрити "измислените" ФОЗ дипломи, дисертации и т.н.?

Гост 27.01.2023 12:14:01

Анче излишно е да даваш акъл на мръсниците от политическата класа .Те това го знаят , но по--лесно е да обещават на гашниците безплатни здравни грижи и никой да не плаща труда ти. За да няма разочарования насочете се към касиерки в Лидл. Хем 1700 лв заплата (която нараства още всяка година) ,хем купони за храна, хем климатизирано ,хем никой тъпанар няма да ви подритва на работно място, псува,мрънка,жали, плаши, обвинява,скача ,посяга и т.н всичко от спектъра на работното място на медиците . Само клиентите си вадят портфейлите, плащат чинно и мирно и по пътя. Никакви конфликтни точки няма в пазарната икономика. Ако искаш трябва да даваш там. А иначе вечно ще сте роби на гнилия червен (главно) електорат. Смърт на комунизма ! Изберете свободата !


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...