!
Вторник, 16 Април 2024
11
ян
8
 

Антон Вълев: Предстоят фалити на аптеки заради високите цени на тока

На фармацевтите трябва да бъде разрешено генерично заместване, призова той

Вторник, 11 Януари 2022 | 13:47:56
8

Предстоят фалити на аптеки заради високите цени на тока. За това предупреди председателят на Националната аптечна камара (НАК) маг. фарм. Антон Вълев пред БНР. Той поясни, че тъй като цените на лекарствата са държавно регулирани и имат таван, драстично

Предстоят фалити на аптеки заради високите цени на тока. За това предупреди председателят на Националната аптечна камара (НАК) маг. фарм. Антон Вълев пред БНР. Той поясни, че тъй като цените на лекарствата са държавно регулирани и имат таван, драстично увеличените разходи за енергия не могат да се калкулират.

„Ако сме един свободен бизнес, какъвто аптечният бранш не сме, ние бихме могли да калкулираме повишението на цената в цената на крайния продукт. При лекарствата не можем да го направим, а това означава, че трябва да свием нещо. Какво ще свием? Ще започнем да свиваме заплатите и в един момент някои от нас ще окапят“, обрисува ситуацията Антон Вълев. Той сподели впечатленията си, че на практика никой не издава рецепти за пациенти с COVID.

„Режимът е така направен, че почти никой не иска да се занимава с това. Продължава една резистентност при лекарите да се виждат с пациентите. Така че, странно е как лекар може да изпише лекарство за пациент, когото не е виждал“, допълни Вълев.

Той бе категоричен, че не може всеки пациент да бъде лекуван по един протокол и да има три лекарства, които се предлагат на всички.

Председателят на НАК засегна и темата за недостига на лекарства.

Периодично, в края на една календарна година и в началото на следващата, имаме недостиг на определени лекарства, което в повечето случаи се дължи на неадекватно планиране от страна на медицинските представителства на фирмите, изрази мнение той.

Споделяйки наблюдения от практиката си, Антон Вълев обясни, че в много случаи пациентите се фокусират точно върху една опаковка и решават, че това е само и единственото лекарство и няма нищо друго, което да го замени.

„На помощ трябва да дойдат фармацевтите, най-вече законодателството, което да легализира открай време исканата от нас ситуация, в която при наличие на генеричен заместител фармацевтът да може да отпусне това лекарство, което ще свърши работа, а не конкретното търговско наименование, което и изписано от лекаря“, каза фармацевтът.

Той призова да спрем да се кланяме на конкретни търговски марки. По думите му, има лобистки текст в една от наредбите, който сега възпрепятства този процес.

На пазара има достатъчно генерични заместители, категоричен бе фармацевтът.

Той коментира и недостига на препарата пулмикорт, като изрази мнение, че заради пандемията е започнало масово изписване и за възрастни, извън индикацията за деца и недоносени бебета, което е довело до липси. Антон Вълев призна, че и към момента има дефицит на антикоагуланти, тъй като основните количества се насочват към болниците, и за свободния пазар остават твърде малко.

Свръхпредписването на антибиотици вече отминава - това, по думите му, е било „един период на истерия“, който вече е преодолян.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QVcN

6666 16.01.2022 21:10:36

АПТЕКАРИТЕ СТАНАХА МИЛИОНЕРИ, А НЯКОИ ДАЖЕ И МИЛИАРДЕРИ!!!! КАКВО СА СЕ РАЗРЕВАЛИ? НИЩО НЕ ГИ СЪБАРЯ! ПРЕВЗЕХА ВЕЧЕ И МЗ, НАЗНАЧИХА СИ И ЗДРАВЕН МИНИСТЪР - СЕРБЕЗОВИЦА! ДЪРЖАТ В РЪЦЕТЕ СИ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА!

ПОЗИЦИЯ 13.01.2022 08:58:14

АПТЕКАРИТЕ НЕ СА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ, А СА ПРОСТИ ПРОДАВАЧИ И ТРЯБВА СТРИКТНО, ТОЧНО И БЕЗ СВОЕВОЛИЯ ДА ИЗПЪЛНЯВАТ ЛЕКАРСКИТЕ ПРЕДПИСАНИЯ, КОИТО НЕ СЛУЧАЙНО СЕ ИЗПИСВАТ В РЕЦЕПТАТА В ЗАПОВЕДНА ФОРМА - Rp/Вземи!/, D/Дай!/, S/Означи!/. АПТЕКИТЕ ПРЕСТЪПНО СА ПРЕВЪРНАТИ В АМБУЛАТОРИИ, КЪДЕТО ПРЕСТЪПНО ДОКТОРУВАТ ВСЯКАКВИ НЕГРАМОТНИЦИ, ДАЖЕ ХВАНАТИ ОТ УЛИЦАТА! В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ ЗА ТОВА СЕ ОТНЕМАТ ЛИЦЕНЗИ И СЛЕДВАТ ЗАТВАРЯНЕ И ЗАТВОР ЗА УМИШЛЕНО УВРЕЖДАНЕ ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА. В БУЛГАРИСТАН АПТЕКАРИТЕ СА СЕ БЕЗНАКАЗАНО РАЗБЕСНЕЛИ/ ПРЕВЗЕХА ДОРИ МЗ/, САМОНАБЕДИХА СЕ ЗА "МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ" ПО-ВЕЛИКИ И ОТ ДОКТОРИТЕ, А ИМПОТЕНТНИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ НЕ СМЕЕ ДА ГЪКНЕ!

гост 11.01.2022 16:21:17

Да пази господ!

гост 11.01.2022 15:23:32

Да питам каква е разликата между 24-те Мегформина които НЗОК плаща /освен в цената , като най-скъпия е преобладаващ и има разбира достатъчно печалба и за конгреси и за ексдкурзии/? Ти май не правиш разлика между аналози с едно и също активно вещество /и като количество и форма/ и различно активно вещество - което по същество е различно вещесдтво. Тук е вярното - лекаря трябва да прецени кое лекарство/молекула де предпише , а когато държавата плаща - да може от всички продукти съдържащи тази молекула да се избира най-евтиното , защото щом са на пазара с разрешение от ИАЛ , разлика няма.

Отговарящ 11.01.2022 15:41:35

Сам отговаряш на въпроса си. Да има разбира достатъчно печалба и за конгреси и за екскурзии на тези, които го предписват! Цялата работа е аз ти давам, ти ми връщаш.

чукча 11.01.2022 14:25:07

Че тез да не пекат и варят илачите, та да харчат ток толкова!? Консумацията им е като при лекарските практики и лечебни заведения - за осветление, компютри и отопление.

Der Spiegel : "Прeмиeрът cъc злaтнитe кюлчeтa в нoщнoтo шкaфчe” 11.01.2022 20:35:36

Може да копаят биткойни, успоредно, знаеш ли? ХА ХА ХА ХА

Лекар 11.01.2022 14:20:22

Защо аптекарите искат винаги да си пробутат техните “генерици” от които получават най-голяма печалба? Лекарят е този който преценява точно какъв медикамент трябва да получи пациента му, защото извършва клинично наблюдение на същия и установява ефекта на медикамента върху пациента с обективни методи.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...