!
Понеделник, 17 Юни 2024
19
септ
 

Антон Трендафилов: Очакваме флаш терапията в лъчелечението до няколко години

Лъчетерапията е комплексна специалност, медицинските физици сме част от нея

Вторник, 19 Септември 2023 | 15:37:44 Невена Попова


Антон Трендафилов се дипломира като инженер физик в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” през 2004 г. През следващите две години придобива и магистърска степен по медицинска физика. През 2016 г. придобива специалност медицинска

Антон Трендафилов се дипломира като инженер физик в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” през 2004 г. През следващите две години придобива и магистърска степен по медицинска физика. През 2016 г. придобива специалност медицинска радиологична физика към МУ - София. От 2019 г. е сертифициран като един от малкото в България експерти в областта на медицинската физика в лъчелечение.

Своята професионална кариера като медицински физик започва в КОЦ – Стара Загора през 2005 г. От 2015 г. е работил последователно в КОЦ Пловдив, Уни Хоспитал Панагюрище, Аджибадем Сити Клиник София. 

В момента заема длъжността на завеждащ дозиметрична лаборатория към Отделението по лъчелечение и радиохирургия към УМБАЛ “Софиямед”.

По време на своята специализация посещава редица курсове за повишаване на квалификацията в Швейцария, Дания, Португалия, Турция и Унгария.

Притежава сертификати за преминато обучение за администриране на Eclipse, Aria, OSMS, Calypso и TrueBeam от Varian Medical System International AG. Участвал е в пускането в експлоатация на линеен ускорител Clinac и TrueBeam STX. Като кфалифициран есперт медицински физик участва в клинични конференции и обучението на специализанти и млади специалисти.

Член е на Гилдията на лъчетерапевтите в България, Българската асоциация по радиология, Българското дружество по биомедицинска физика и инженерство и Европейската асоциация по лъчелечение (ESTRO).

 Г-н Трендафилов, случвало ли Ви се е да се обръщат към Вас с „д-р“?

Често се случва да ни бъркат с доктори. Въпреки че физиците са пряко ангажирани с лечението на пациенти и участват в него активно, нашата професия все още не е популярна сред обществото и повечето хора дори не знаят за нашето съществуване. Може би заради това често ни бъркат с доктори, а понякога и с инженерите, които поддържат апаратурата.

Чувствате ли се приобщен и съпричастен към лекарската професия?

Да. Лъчелечението е сложна и комплексна специалност, затова е необходим цял екип от специалисти, които да работят заедно. Медицинските физици в лъчелечението се грижат апаратурата за лъчелечение да отговаря на най-строгите спецификации така, че облъчването да бъде максимално точно и прецизно и, също така изготвят индивидуални дозиметрични планове за облъчване на всеки един пациент.

Последните години донесоха много промени в технологиите и това се отнася и за образните методи на изследване, и за лъчетерапевтичните методи. Как се развива медицинската физика, кои са най-актуалните направления в нея?

Действително, последните години имаше много промени в технологиите. В България това се усети доста осезаемо, както в диагностиката, така и в лъчетерапията. Това се дължи и на факта, че имаше период от време в който страната ни беше технологично изостанала в тези сфери. Но смея да твърдя, че ние с доста бързи темпове успяхме да преодолеем това изоставане, защото имахме възможността да инсталираме доста нова апаратура, а разполагахме и с обучени кадри, които да работят с нея.

Това направи специалността по-атрактивна и в момента имаме доста млади физици, които желаят да работят в сферата. Естествено, навлизането на новите технологии доста разшири нашите възможности, както в диагностиката, така и в лъчелечението. Стана възможно по-ранното диагностициране на рака, навлизането на по-прецизни и модерни техники като радиохирургия и хипер арк. Имаме възможност да следим в реално време позицията на пациента, а също и движението на туморите в реално време докато трае облъчването. Всичко това ни води до много по-добри резултати, по-висока преживяемост, като в същото време имаме възможността да предпазваме повече околните органи, което повишава качеството на живот на нашите пациенти след лъчетерапията.

Сега вече разполагаме и с допълнителна помощ от силни инструменти като високата автоматизация на някои от процесите, свързани с подготовката за лъчетерапията, а също и с навлизането на изкуствения интелект. Всичко това ни помага да намалим възможността от човешки грешки, а също така допълнително да повишим точността на облъчване.

Какви са очакванията Ви за близкото бъдеще – какви новости се очаква да навлязат в практиката?

Както вече споменах, в областта на лъчелечението все повече навлизат автоматизирани процеси, а също така и изкуствен интелект. Очаквам за в бъдеще това да става все по-масова практика. За мен обаче най-интересна е така наречената флаш терапия. Това е метод на облъчване при, който за много кратко време - от порядъка на няколко секунди, е възможно да се достави доза на облъчване много по-висока отколкото сега даваме за дни.

Този метод, според мен ще промени драстично цялата област на лъчелечението.

Засега обаче това е все още експериментален метод така, че, за съжаление, няма да видим флаш терапия клинично поне няколко години още.

А добрият стар рентген? Има ли той още място в образната диагностика?

Да, естествено. Никой метод, както за диагностика, така и за лъчелечение щом може да допринесе за подобряване на лечението на пациента не е за подценяване. Добрият стар рентген има все още място дори и в лъчелечението. Той все още е незаменим в лечението на кожни тумори например.

И няколко думи за професията „медицински физик“. Колко са тези специалисти у нас, имат ли ясен статут и професионална организация, как е организирана следдипломната им квалификация?

Статутът на професията „медицински физик“ е ясно дефинирана от нормативната уредба на страната. Ние като специалисти сме ангажирани във всички отделения в медицината, където се работи с йонизиращи лъчения, а именно рентгенова диагностика, нуклеарна медицина и лъчелечение.

Медицинските физици имаме професионална организация - Българско дружество по биомедицинска Физика и инженерство, то създадено още през 1971 г. Всички медицински физици трябва, също както и лекарите, да имат следдипломна квалификация поне в едно от трите направления - диагностика, нуклеарна медицина или лъчелечение.

Поради разрастването на специалността през последните години и привличането на много млади специалисти броят на местата за специализация става малко недостатъчен според мен, и някои от младите колеги изпитват затруднения да си намерят специализантска позиция. В нашата болница аз и мед.физик Рада Затова имаме право да водим специализация и се надяваме, че догодина ще имаме възможност да зачислим няколко колеги за специализация по медицинска радиологична физика.

Работите в една от най-големите болници в България. Какви са възможностите на образната диагностика и лъчетерапията в нея от гледната точка на медицинския физик?

Съвсем нормално работата в голяма болница дава по-добри възможности и ние сме щастливи, че в нашата болница на един етаж освен нашето Отделение по лъчелечение и радиохирургия имаме и отделение по образна диагностика, и Отделение по нуклеарна медицина, което разполага с последно поколение пет-скенер. Това ни дава възможност, както за добра диагностика преди провеждането на лъчелечение, така и за проследяване на резултатите след него.

Оборудвани сме с възможно най-модерната техните за лъчелечение и радиохирургия в момента не само в България, но и в света, което само може да ни кара да се чувстваме привилегировани.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TcL3


Всичко за коронавируса
Още новини
Още месец без износ на инсулини
17.06.2024 09:51:49

Още месец без износ на инсулини

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини ...

Провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна
17.06.2024 09:16:33

Провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От 17 до 21 юни 2024 г. в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областнит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...