Понеделник, 06 Април 2020
20
февр
12
 

Проф. Асена Стоименова:

Аптеките трябва да бъдат изведени от ролята им единствено на търговски обекти

Четвъртък, 20 Февруари 2020 | 16:01:03 Надежда Ненова
12

Аптеката се възприема преди всичко като търговски обект, а един търговски обект колкото повече продава, толкова повече печели. Фармацевтите обаче имат и социална функция. Те трябва да помагат на хората да използват по-добре лекарствата и по-ефективно,

Аптеката се възприема преди всичко като търговски обект, а един търговски обект колкото повече продава, толкова повече печели. Фармацевтите обаче имат и социална функция. Те трябва да помагат на хората да използват по-добре лекарствата и по-ефективно, а в някои случаи това означава, че те ще приемат по-малко медикаменти. Това каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова по време на форума „Бъдещето на здравната система Хоризонт 2030“, който се проведе днес.  

По думите й там, където има проекти за фармацевтични грижи и консултации, протоколите се разработват съвместно с лекарите. Освен това имало данни, че лекарите, които работят с фармацевти-консултаните, по-малко страдат от синдрома на прегарянето.  

„Трябва да се направи проучване рационална ли е лекарствената употреба, защото в държавите, в които е направено такова е доказано, че пациентите с хронични заболявания приемат медикаментите си неправилно. Ако се засили ролята на фармацевтите като консултанти в това отношение, могат да се намалят разходите с 20-30% и да се освободи финансов ресурс“, каза проф. Стоименова.

Тя подчерта, че в съвременната медицина отговорни за изхода от лечението са три страни – лекарите, които диагностицират и проследяват пациентите, фармацевтите, които дават нужната консултация и коригират неправилните му нагласи и самият пациент, който трябва да осъзнае ролята си в процеса. Той трябвало да е внимателен, какво се случва с организма му, когато приема лекарството и да докладва нежелани лекарствени реакции, защото България е една от държавите в ЕС с най-ниска степен на докладване.

„Проследяването на ефекта от терапията и влагането на индикатори за рационална лекарствена употреба е свързано с извеждането на аптеките от ролята им на търговски обекти“, каза председателят на БФС.

По отношение на аптечната карта, проф. Стоименова заяви, че тя е средство за събиране на информация и за създаване на политики. „Готови сме да обсъждаме публично-частни партньорства за осигуряване на аптеки определен брой часове в населените места, в които има недостиг“, завърши тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TECc

"ФАРМАЦЕВТА" 21.02.2020 11:37:19

Госпожо,всезнаещите пациенти в България не искат съвети,купуват си лекарствата без да представят рецепта,защото такава им е културата,когато им поискаме рецепта възмутено питат "това пък защо ",по 100 пъти на ден се налага да обясняваме "защо",като не ви даваме без рецепта сме лоши,като ви даваме пак лоши.Все пак има още и пациенти заради които си заслужава да се упражнява тази професия,те търсят съвети и получават такива.За жалост обаче повечето са всезнайковци или мрънкачи,които заслужават да си получават отровите в Хипермаркетите-рай за индустрията,рай за "пациента".

Читател-пациент-клиент 21.02.2020 13:50:51

Аз също бих ви определила като мрънкачи и всезнайковци, но не но правя, а само споделям своя пациентски опит. Аз не искам да ми продавате без рецепта и смятам, че и други практики, които прилагате не са ок, но вие най-вероятно ще се оправдаете с клиентите си - например това, че продавате на блистер. Но искам ако смятате че можете да ми предложите по-добро и адекватно лечение да ми кажете, без да се налага да ви питам. Недейте винаги да смятате, че някой друг (пациент, държава, съюз) са виновни за състоянието на бизнеса ви. Опитайте се да погледнете ситуацията и от други ъгли и тогава съм сигурна, че и вие ще сте много по-доволни...клиентите ви също!

Гост 27.02.2020 10:52:43

Не виждам проблем да се продава на блистер. Това пести милиони годишно - и на пациента, и на индустрията! Или е по-добре останалите лекарства да се изхвърлят ли?

Maxy 21.02.2020 17:43:44

А плащате ли си за консултацията. Нали знаете, че безплатен обяд няма

Гост 21.02.2020 14:35:38

Истинските фармацевти се грижат за своите пациенти ,а питането е в основата на добрата комуникация и за двете страни.Не знам за кои практики пишете и в кои аптеки се сблъсквате с такива,продаването на блистер в повечето случаи е точно по желание на пациента,но обективно погледнато може да бъде и оправдано с оглед продължителността на лечението,някои опаковки съдържат неоправдано голям брой единици.Колкото до множеството ъгли.....,пак стигаме до култура,възпитание,информираност /днес например трябваше да изслушам млада жена ,която едва не се задави, докато си ядеше баничката и си искаше блистер без рецепта,не след дълго се наложи да изтърпя обидите на друга дама защото съвсем възпитано я помолих да не влиза с кучето в аптеката.Предполагам сте пътували по света или имате близки пръснати тук и там.Без рецепта нищо няма да получите,цените са еднакви по лекарско предписание и има взаимно доверие.Казано съвсем по нашенски-каквито пациентите,такива аптеките,такава държавата.Поздрави от един гаден продавач,надявам се да попаднете при добри колеги професионалисти,ако имате нужда от аптека.

Читател-пациент-клиент 21.02.2020 09:31:17

А и този коментар е продиктуван от моя личен опит, като клиент или пациент (не знам кое е правилното, че да не се обиди някой). Случаите, в които съм получила здравен съвет от фармацевт в аптека се броят на пръстите на едната ми ръка. Няма да споменавам случаите, в които съм си закупувала продукти, които "уж" се предлагат само с рецепта и не на последно място случаите, в които "фармацевта" дори не си е вдигнал погледа, за да види кой е влезнал в аптеката му, а просто ми е подал това, което съм поискала.

Хм 21.02.2020 09:21:04

Сега нещо не разбрах...Искате да приравните лекарите с продавачите ли? То по тая логика продавачът на стелки за обувки,ортопед ли трябва да се води?

Читател-пациент-клиент 21.02.2020 09:26:23

Не лекарите, а фармацевтите. Вижте новината под която коментирате и прочетете моя коментар :)

Читател-пациент-клиент 21.02.2020 08:40:47

Искрено се надявам коментарите, които има тази новина, да НЕ са написани от фармацевти. Жалко е когато "професионалистите", които искат и изискват да бъдат приемани като здравна институция, а реално са просто подавачи на продукти, имат толкова високо мнение за себе си, а се изказват като каруцари! И по-лошо - държат се като такива!

Maxy 21.02.2020 17:46:32

И все пак кучето скача според тоягата...

Гост 21.02.2020 01:10:44

Асанооо, тез глупости ги разправяй на Цеко Сифоня. Кой я пусна тая конска муха на челото на здравеопазването? Тя е част от ъндърграунда, бе, малоумници.

Гост 20.02.2020 16:19:38

Oт тези плужеци на снимката и от останалите в залата нищо добро не очаквайте.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
531 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, починали са още двама души
05.04.2020 17:34:59

531 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, починали са още двама души

531 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, съобщиха от ...

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени у нас
05.04.2020 12:10:16

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени у нас

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лаборатории ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...