!
Вторник, 16 Април 2024
16
ян
14
 

Арестуваните миналата година служители на РЗОК Пловдив се връщат в Касата

Сряда, 16 Януари 2019 | 13:11:26
14

Арестуваните миналата година служители на РЗОК Пловдив Иван Деспотов и Влади Манев са на свобода и дори правят опити да се върнат на работа в Здравната каса. Това съобщава Marica.bg. Изминаха 8 месеца от зрелищния им арест, при който в колата и

Арестуваните миналата година служители на РЗОК Пловдив Иван Деспотов и Влади Манев са на свобода и дори правят опити да се върнат на работа в Здравната каса. Това съобщава Marica.bg.

Изминаха 8 месеца от зрелищния им арест, при който в колата им бяха намерени близо 47 000 лева от, според тогавашната информация, престъпна дейност. За това време обаче обвинения на двамата не са повдигнати. Така определеният от закона максимален срок за престой на задържани без обвинение изтече.

В хода на разследването бе изнесена информация, че Деспотов и Манев са източили над 1 млн. лева от Здравната каса чрез дублиране на рецепти за скъпоструващи лекарства за хепатит С и цироза, изписвани на един и същ пациент. Още при задържането им бе установено, че част от банкнотите, намерени в колата, с която двамата се придвижвали, са със същите серийни номера като на купюрите, преведени от обслужващата РЗОК Пловдив банка към аптеката фантом „Изгрев фарма“. Именно тя е била използвана за източване на Касата, твърдеше се тогава.

Като обвиняеми освен двамата държавни служители бяха привлечени още собственикът на аптеката Николай Александров и Йотинов, на чието име има регистрирани няколко кухи фирми. Александров и Йотинов обаче направиха самопризнания пред съда и бяха освободени под гаранция още през лятото.

За повдигнатите обвинения Наказателният кодекс предвижда затвор от 10 до 20 години за документното престъпление и от 3 до 15 за взимане и даване на подкуп в особено големи размери.

Според Marica.bg има голяма вероятност Деспотов и Манев да се върнат на работа в РЗОК, тъй като за изминалите 8 месеца двамата не са уволнени дисциплинарно. По настояване от Пловдив централата все пак е отстранила временно от длъжностите им Деспотов и Манев. Те са съответно началник на дирекция и шеф на сектор. Тази административна мярка обаче няма тежест при промяна на фактическите обстоятелства, каквото е освобождаването на двамата от ареста и пускането им под гаранция.

В РЗОК Пловдив работят служители, които са свидетелствали срещу двамата началници и сега могат да бъдат поставени под натиск от тях. Така, ако се върнат на работа, Деспотов и Манев биха могли да повлияят на хода на процеса чрез заличаване на доказателства или промяна в показанията на ключови свидетели, коментира сайтът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dK1C

Elf 22.01.2019 08:36:00

Ako iskash da kradesh ot Kasata -Ubiez plashtai 50 na 50 na chengetata/GERB/ i No-Problemo.Zakon!

Гост 17.01.2019 20:20:26

Бравос на тези служители! И без това каЦата е пробита и трябва да си ептен смотаняк, за да не си осигуриш старините докато си на работа в каЦАТА. Ама трябва да си началник, голям , малък, трябва да си началник в каЦата, за да нареждаш, регулираш и контролираш паричните потоци към твоя джоб и да се отчиташ на по големия началник

Гост 17.01.2019 19:35:58

Необходими са само 30 дни, управителят д-р Дечев да посети всички подопечни регионалнни каси и да се увери лично с какъв потенциал от ръководни кадри разполага......малииййй.......

Гост 17.01.2019 19:23:01

Простотията в касата е пълна Министър на ЗО и управителят на фонда говорят за качествен контрол!? Какъв контрол, когато директорите на РЗОК и началници на контрола, ходят на работа единствено, за да "осъществяват" контрол, като предпазват "своите" си болници и лекари. Толерират се некадърните, простите служители, подмазвачите, интригантите и клюкарите, а малкото останали отговорни и качествени служители са подложени на голямо натоварване, напрежение, свързано с новите моменти в електроното отчитане и въвеждане на електронните фактури. За какъв качествен контрол, когато всички ръководни кадри в касата са в конфликт на интереси и податливи на корупция, за какъв контрол когато началниците ти се договарят зад гърба ти за проверки и санкции и получават възнаграждения от съответното ЛЗ, което са предпазили. 2/3 от служителите нямат хабер защо са на работа и какво работят, пенсионери, които сякаш нямат намерение никога да си тръгнат и обикалят по стаите само за да ядат и клюкарят, началници които умишлено се заобикалят само с такива удобни на тях хора или самите те са недостатъчно умни за да управляват хора. В тази система на здр. каса е пълно с глупаци, които постоянно проникват в най-неочакваните места, в най-неподходящото време, за да пречат и разрушават. Историята потвърждава, че във всеки период страните прогресират тогава, когато на власт са умни хора, които възпират активните глупаци и не им позволяват да разрушат онова, което умниците са произвели. Деструктивни последствия от действията на глупаците и хитреците в НЗОК и РЗОК е вече налице и цялата система отива на майната си.........

Гост 19.01.2019 12:27:22

Не е точно - "а малкото останали отговорни и качествени служители са подложени на голямо натоварване, напрежение"- такива служители не издържат на системния тормоз и сами напускат, а на тяхно място идват нови "послушковци", които нищо не разбират и не искат да знаят и могат.

Гост 17.01.2019 20:54:31

Така е, прав си пич! Навсякъде е така! И това не е случайно, така се краде, така се източва И докато някой пълни касата, пардон КАцАТА, все по прости служители, управлявани от нагли началници една идея по образовони от тях ще се държат като башибозуци! Засега все още КАцАТА е без дъно, поне до наесен ще е така. Граби народе, идват избори!

Аман! 16.01.2019 21:59:57

Ами нищо чудно, то беше ясно че са си плащали и по нагоре във веригата. За всички , които познават системата на здравна каса, е ясно, че тази схема с фиктивната аптека е НЕВЪЗМОЖНА без покровителство от високо ниво! Освен тези двамата са замесени и други ръководни кадри и в РЗОК и В НЗОК. Що не питате оня простак Васко Петров от НЗОК кво проверява като идва в РЗОК Пловдив? Що не питате Лъчезара Манева как така се сключва договор и се отчитат рецепти от несъществуваща аптека? Нали има Лицензии, Разрешителни за търговия на дребно, помешение за аптеката, комисия за скл. на договори с аптеки в РЗОК, има регистри на аптеки в ИАЛ, МЗ , НЗОК и т.н. ? Едва ли обаче ще ги върнат! При всички случаи са пропели и стават мнооого опасни!

Гост 16.01.2019 18:25:55

Ми като ще ги пускат да не ги задържат.Фарс!!!Пък сега и на работа да ги върнат та да си продължат далаверката.

Гост 16.01.2019 18:12:52

Защо се чудите? НЗОК е извор на корупция и кражба на лекарски труд и на пари от здравноосигурените. Голяма част от директорите на дирекции в централата и от директорите на РЗОК са оплетени в долнопробни схеми, от които патят всички. Не толкова отдавна в медиите се прочу д-р Галя Йорданова, в момента директор на дирекция в НЗОК, като собственичка на фирма за образни изследвания. И какво последва? Нищо. Стои и са на блага служба и лапка, колкото един депутат.

Гост 16.01.2019 16:44:34

Бе те други бъркат в лекарствата, пък и в болниците, ама на централно ниво....не по касите

Гост 16.01.2019 18:59:46

Галфон изобщо не си информиран защо коментираш ?

Гост 16.01.2019 15:16:33

Цялата система на здравната каса е пропита с престъпност и корупция. Дори настоящатта подуправителка е с влязло в сила решение на съда за конфликт на интереси.

НзОК 16.01.2019 15:02:43

Ало г-жа Зоя къде е?Историята помни, че хора в НЗОК ги гонеха за далеч по-малки прегрешения.Какво става тук?А и КОЙ ще ги връща тези пари, т.е. НЗОК въобще ще си ги търси ли?

Гост 16.01.2019 14:48:23

Хи-хи-хи


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...