!
Събота, 27 Юли 2024
13
апр
2
 

Аркади Шарков: В парламента основната тема би трябвало да е намаляването на доплащането

Четвъртък, 13 Април 2023 | 17:36:18 Надежда Ненова
2

„На първо място трябва да стане ясно какви са очакванията за приходи от здравни вноски, както и трансфери от държавата, за групите, които тя осигурява. Само след обстоен отчет от страна на Министерството на финансите може да се правят прогнози за

„На първо място трябва да стане ясно какви са очакванията за приходи от здравни вноски, както и трансфери от държавата, за групите, които тя осигурява. Само след обстоен отчет от страна на Министерството на финансите може да се правят прогнози за бъдещите политики.“ Това каза пред Zdrave.net здравният икономист и съветник на здравния министър Аркади Шарков в отговор на въпрос какви са очакванията му от политиците в новия парламент по отношение на приемането на бюджета и здравните реформи, които е нужно да се направят.

По думите му при равни други условия се очаква инфлацията да намалява своя темп, но без да стига до предпандемичните нива поне до края на годината.

„Това естествено не означава, че цените ще паднат. Важно е да се каже, че разходите за материали, консумативи, медицински изделия, вероятно и лекарства ще продължат да нарастват. Ето защо народните избраници трябва да помислят върху идеите за намаляване на ДДС в сферата, за да осигурят устойчивост както за лечебните  заведения, така и за пациентите. Ключов момент ще бъдат и преговорите между съсловните организации и НЗОК по отношение на повишението на цените, както и по отношение на поетапното повишаване на потребителската такса за личните лекари“, каза още Шарков.

„Покачването на здравната вноска ще продължи да бъде избягвана тема в пленарната зала, тъй като не е политически изгодна. Регламентирането на доплащането също ще остане в сферата на необятното. Най-изгодната политика към момента продължава да бъде подпомагането на бюджета чрез косвени данъци като акцизите, друг е въпросът дали Министерството на финансите ще се съгласи на подобен подход“, допълни той.

Сред най-спешните проблеми в здравния сектор, които парламентът трябва да реши, Шарков посочи измененията в Закона за лекарствата в хуманната медицина и решаването на кадровата криза при медиците.  

„Скоро се очаква финалната версия на ЗИД на ЗЛПХМ от страна на Министерство на здравеопазването, която ще изчисти определени диспропорции, свързани с наличността на лекарства на територията на страната. Отделно, ако народните представители мислят за младите, както се заричат в изказванията си, то би следвало да помислят за стимули, свързани с оставането и специализирането в България. Кадровата политика изостава спрямо партийно интересните и краткосрочно изпълними обещания, на които сме били свидетели. Не на последно място – темата за намаляването на доплащането в условията на криза следва да бъде основна, особено с оглед на идните несигурни години.

За съжаление, наблюдаваме в по-голяма степен егоцентрично насочени махленски дебати в парламента, отколкото такива по ключови сектори, какъвто е здравеопазването“, категоричен беше Шарков.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WpDn

Гост 18.04.2023 14:42:37

Отказът от доплащане е просто пролетарския манталитет НЕ ИСКАМЕ ДА ПЛАЩАМЕ" Ето затова няма да имате лекари и занапред и нямате НИКАКЪВ механизъм те да не ви бягат в чужбина ,а останалите тук да не ги намирате . А между другото няма как да имате по-евтино здравеопазване от нивата на ,които гнусната класа комунета плаща на лекарите . Технически не може да има по-безплатно от това безплатно. Смърт на комунизма !

Гост 14.04.2023 06:45:26

Доплащането в лечебните заведения само ще се увеличава. Няма как при този задълбочаващ се дефицит на медицински специалисти и при нарастване на цените на медицинските изделия, апаратура и консумативи, няма как доплащане то да намалява.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...