!
Неделя, 14 Април 2024
14
юни
7
 

Аркади Шарков: Дори да няма ЦОП, лечението на пациентите не трябва да спира

Вторник, 14 Юни 2022 | 18:10:36 Надежда Ненова
7

Г-н Шарков, проблем ли е разликата в пределните цени на лекарствата в болничната помощ, заплащани от НЗОК и как може да бъде решен той? Казусът с пределните цени на лекарствата за болничната помощ първо не е казус и второ бе р

Г-н Шарков, проблем ли е разликата в пределните цени на лекарствата в болничната помощ, заплащани от НЗОК и как може да бъде решен той?

Казусът с пределните цени на лекарствата за болничната помощ първо не е казус и второ бе решен още през 2020 г., когато в чл. 45, ал. 29 от Закона за здравното осигуряване беше добавен текст, гласящ „За всеки от лекарствените продукти, прилагани в болничната медицинска помощ, които се заплащат от НЗОК извън стойността на оказваните медицински услуги, НЗОК заплаща най-ниската стойност от всички договорени стойности в рамковите споразумения, сключени от министъра на здравеопазването в качеството му на Централен орган за покупки в сектор "Здравеопазване", и стойността, на която лекарственият продукт е доставен на изпълнителите на болнична медицинска помощ, независимо дали те са възложители по Закона за обществените поръчки.“  Накратко казано – НЗОК заплаща лекарствата на най-ниската стойност, достигната в централизирания търг.

Тук идва и втората страна на въпроса – централизираната обществена поръчка (ЦОП) се провежда на всеки две години – от една страна това затваря процеса за новоодобрени терапии, каквито са голяма част от спорните 25 продукта, които влязоха за реимбурсация след средата на миналата година, а от друга миналата година търгът беше обжалван, което и спря изпълнението на действието му. Най-важното обаче е, че лечението на пациентите не е прекъснато, дългосрочно минусът може да бъде за фиска, въпреки че действа механизма предвидимост и устойчивост. Има различни решения, например, за да не бъде база за обжалване от страна на търговците на едро – търгът трябва да се проведе с достатъчно ясни и широкообхватни правила, така че да позволи на повече пазарни играчи да предоставят продуктите си.

Има един казус, който касае навлизането на генерични и биоподобни терапии, а именно това, че ако не влязат навреме, трябва да чакат 2 години, за да се обяви нова процедура, което създава предпоставки за загуби на компаниите и изтегляне от пазара. Важно е също да се каже, че всяка конкуренция на ниво молекула сваля цената, това е допълнителен стимул към отговорните институции да направят търга гъвкав и с възможност да бъде отварян, когато конкурентен продукт навлезе на пазара, така че цената да бъде ниска както за обществения фонд, така и за изпълнителите на медицинска помощ и не на последно място – за да има българския пациент алтернативи.

Проблем с ЦОП обаче има. Болниците трябва сами да закупуват лекарствата си, което естествено се отразява и на цената им.

Късното обявяване на ЦОП миналата година, обжалването, а също и политическите промени във ведомството доведоха до това да се намираме в ситуация на цугцванг. Има нужда от решение и то е в посока подобряване на условията за провеждане на ЦОП, както и гъвкавост по отношение на нуждите на лечебните заведения, за да може всички по редицата да бъдат спокойни, а пациентът да започне терапията си възможно най-скоро.

Докато върви обжалването на ЦОП, спира неговото изпълнение. В момента, в който се възобнови, тези 25 продукта, които в момента се заплащат на пределни цени, автоматично ще понижат стойността си до тази, достигната в търга.

Соченето с пръст, претоплянето на стари манджи и изкуственото завихряне на скандали не е в полза нито на лечебните заведения, нито на притежателите на разрешително за употреба, а най-малко в полза на пациента. Реално отговорността за казуса трябва да падне върху управлението на Министерство на здравеопазването по време на служебното правителство – когато той бе заченат. С оглед по-бързото решаване на казуса би следвало и ЦОП да бъде възстановен в най-кратки срокове, за да се реши и проблемът с разликата в цените. Предстоят ни тежки месеци, а може би и години на инфлация – лечението, стабилността на болничната система и лекарствоснабдяването на населението трябва да бъдат приоритет, а не проблем.  

Пределната цена обаче е проблем за компаниите, доста от които изтеглят свои лекарствени продукти…

Така е. Заради ценовата ерозия, до която водят рестриктивните регулаторни механизми на институциите, много от компаниите са принудени да изтеглят своите продукти от пазара. В България цените на лекарствените продукти са най-ниските в Европейския съюз.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6DsU

Гост 14.06.2022 22:02:16

Дървен философ.

Гост 14.06.2022 22:01:32

Куха лейка.

Гост 14.06.2022 18:53:50

Евала пич, готов си за шеф на НЗОК !

Гост 14.06.2022 21:51:51

Класи ще над измисления Салчев. Дано Естел и Лорербият шута на орденоносеца.

Гост 15.06.2022 09:55:20

Никой не може да разбере кой от коя страна на ботуша е

Гост 14.06.2022 20:10:21

Исках, но нямах желание

Гост 14.06.2022 18:22:51

И да, и не. Най-ниски са листнатите цени, но не и онези в тайните договори на фирмите с НЗОК


Всичко за коронавируса
Още новини
ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал
14.04.2024 13:53:58

ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) започва спешна проверка за кражба на ...

Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...