Вторник, 21 Май 2024
26
ноем
13
 

Аркади Шарков: Много се спекулира, че когато един медикамент е евтин, той е неефикасен

Икономисти предлагат промени в Закона за обществените поръчки и здравното законодателство, които да улеснят навлизането на биоподобните терапии

Вторник, 26 Ноември 2019 | 11:41:46
13

Биоподобните лекарства са абсолютно конкурентноспособни, защото те съдържат едно и също активно вещество, както оригиналното лекарство и това трябва добре да се разбере от пациентите, за да нямат те излишни съмнения и притеснения. Това заяви  здра

Биоподобните лекарства са абсолютно конкурентноспособни, защото те съдържат едно и също активно вещество, както оригиналното лекарство и това трябва добре да се разбере от пациентите, за да нямат те излишни съмнения и притеснения. Това заяви  здравният икономист Аркади Шарков в интервю за Агенция Фокус по повод представения наскоро доклад на тема „Достъп до здраве“ от група икономисти на ЕКИП.

„Идеята на биоподния аналог е от една страна да създаде алтернативи за лечението, от друга – да създаде аналог и от трета, съответно, която е и най-важната страна, касаеща нашия анализ: да повиши достъпа до лечение за пациентите и съответно да намали цената му“, обясни експертът.

Не всички оригинални лекарства имат биоподобни аналози, в по-голямата степен това са продукти, чийто патент е изтекъл, тъй като биологичните лекарства са по-иновативни от химичните молекули и касаят различен тип по-редки заболявания, ако нещата се разглеждат в този аспект, това са по-нови молекули, припомни той  и уточни, че към момента има 16 такива, на които вече са произведени и се произвеждат частично аналозиу припомни той. .

Коментирайки темата за необходимостта от по-адекватна информираност на обществото и на пациентите в частност по въпроса за биоподобните лекарства, Аркади Шарков подчерта, че в крайна сметка

пациентът трябва да остави решението в ръцете на лекарите

и те трябва да преценят дали този медикамент е достатъчно подходящ. По неговите думи, от една страна информацията трябва да дойде от институциите – МЗ, НЗОК, ИАЛ, за да се разбере каква е разликата между двата медикамента.     

„В последните години сме

свидетели на спекулации, че щом един медикамент е по-евтин, следователно той е по-неефикасен, а това не е вярно.

„Що се касае до болничната помощ, защото не всички лекарства са в извънболничната помощ, тоест не за всички се изписват рецепти и отиваш да ги взимаш от аптеката, някои са в болничната помощ. Тогава вече става въпрос за болнични търгове. И тук нещо много важно, което трябва да уточним и което сме казали в анализа, от една страна Законът за обществените поръчки следва да бъде изменен така, че да не позволява лоши практики. Към момента сме свидетели само за последната година на

няколко болници, които са си позволили да извършат лоши практики

като предпочетат по-скъпия пред по-евтиния аналог на даден медикамент и да го закупят по една или друга причина“, обясни икономистът и изрази мнение, че този избор може да се дължи на различни причини:

„Заради финансова облага, заради облага от това да бъдат изпратени техните лекари на определена дестинация за обучение. Причините са много. Тоест спекулата за това какви са конкретните причини би могло да я разискваме и в много по-дългосрочен план. Въпросът е, че се прави. За да не се прави подобен тип злоупотреба, която ощетява не само пациентите, понеже намалява достъпа вследствие на повишена цена,

но ощетява и публичния фонд, и нас като данъкоплатци.

Следва да има изменение в Закона за обществените поръчки така, че подобен тип злоупотреби да не се позволяват както и няколко наредби, които са подзаконови актове“.

 Обобщавайки предложенията на ЕКИП, Аркади Шарков обясни, че становището им ще бъде изпратено към институциите и в него са синтезирани много конкретни

предложения за изменения в цялото здравно законодателство

- не само в Закона за обществените поръчки, но и в Закона за лекарствата, в Закона за здравното осигуряване, както и няколко подзаконови актове – наредби.

Стимулите за лекарите, изписващи биоподобни лекарства също трябва да станат част от новите мерки и това е практика в 30 европейски страни,

допълни Аркади Шарков и обясни, че този въпрос също е намерил място в разработените от ЕКИП предложения за законодателни промени.      

„Ако лекарят предписва терапия, която е разходоефективна, на своя пациент и съответно спестява пари на бюджета и създава достъп на повече пациенти до даден тип лечение, той следва да бъде стимулиран финансово“, каза икономистът.

В заключение той представи резултатите от сравнителни анализ на ЕКИП за три често назаначавани терапии, при които само за периода от 2015 до 2018 г. , ако са били използвани биоподобни лекарства биха били реализирани икономии от около 44 млн.лв. за сметка на увеличаване на достъпа до лечение на 126 000 пациенти.

Единствените, които биха „пострадали“ от такъв тип реформа, са компаниите, които имат широк интерес да запазят монополното си положение на пазара, какъвто е отчасти случаят досега, обобщи Аркади Шарков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
aNwH

Гост 28.11.2019 09:17:34

няколко ЧАСТНИ болници, които са си позволили да извършат лоши практики

Гост 27.11.2019 08:20:08

Скъпи Аркади, ако се предписват повечко генерици няма да има ваканцуване из Малдивите, Бали или Карибите. Ще се ходи организирано до Кремиковския манастир.

Гост 27.11.2019 10:08:24

Глупости бе, ватник. Ако имаше толкова екскурзии тук то германски и швейцарски лекари щяха да идват тук да работят за лесни екскурзии . Вместо това хиляди български лекари се изнесоха от вашата кочина, защото не могат да изкарат пари за семейства та си. Измислете по достоверни други доводи да давате платено рамо на мутрофармацията

Гост 27.11.2019 13:12:23

А ти защо не си се изнесъл бе, пигмей? В Германия и Швейцария номерцата ти от селски вечеринки не хващат дикиш пред тамошните здравни фондове.

Гост 26.11.2019 17:03:29

Защо не пише платено съобщение?

Гост 26.11.2019 19:43:38

Ми защото не е платено на редакцията, а само другаря Аркади си знае . Между другото много се спекулира,че сиренето от 2.90 лв не е сирене. А требе да се руча и да си представящ, че си е сирене. Защото е биоподобно на Пармезан. Един млекар тоест палмомлекар така ми каза.

БЛС-Въоръжено Крило 26.11.2019 17:00:04

Този пишман квартален икономист какъв салам купува в магазина -от реномиран производител или биоподобен от ТПК Гочо Крайненеца Айде леко с лобизма към таблетопълначниците (които бутат парички за реклама на техните генерици ,които дори нямат вътрешен контрол, камо ли международен. Аз изписвам на пациентите това, което бих изписал на себе си при подобни оплаквания и заболявания. Вскякави чекии Пий го това-същото е да си го пие Шарко и да си купува кучешка радост -съмнявам се като гледам как е загладил вълната.

Гост 27.11.2019 10:32:29

На оружие братья !!!

ОНКОХЕМАТОЛОЗИТЕ 26.11.2019 15:55:31

СА НАЙ-НЕНАСИТНИ НА НАЙ-СКЪПИТЕ, НО НЕ ПО-ЕФЕКТИВНИ, МЕДИКАМЕНТИ......ЩО ЛИ ?!!!!?

Гост 26.11.2019 13:41:10

От всякъде личи кой му плаща на този мушмурок иска да лапа а най вече е почнал. Гнид недна.

Гост 26.11.2019 17:09:58

Определено някой като чавките му плаща да пласира нишесте и целулоза под формата на биоподобно хапче. Всеки лекар е и пациент и знае разликата в действието на отделните медикаменти, а в доста случи не е достатъчно основната съставка да е идентична ,а и други фактори като резорбция,място на резорбция и бионаличност се определят и от други компоненти на таблетката. Ако някой смята да раздава уж биоподобни медикаменти за да е евтино на властта ,без мнението на лекаря, то тогава да си наемат доброволци от партийните клубове направо да раздават генерици на простолюдието според МКБ кода и изобщо не им трябват лекари. То и пролетарската кочинка не заслужава и без това да имат лекари. Само типово лечение спуснато от главанака Тиква.

Гост 26.11.2019 19:26:08

Правилно, мутроподобни, едно е да лапаш връщане от генерици по 5-10 лв., друго си е проценти от 200 - 500 лв. Много големи тарикати станахте.

Гост 26.11.2019 19:36:34

Кое е лапането и кое е връщането бе. Ти разбра ли за какво става въпрос ? Ако е за лапане твоите мутри в Банкя лапат повече % ДДС при скъпите лекарства , но и при масови евтини боклуци наречени генерици там пак ще лапат от по-големия оборот опаковки. ЗАЩОТО НЯМА НОРМАЛНА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА с такъв висок процент ДДС върху лекарствата. Само в боковото ви гето ви вземат по 2 лева защото сте болни на всеки 10 лева които сте дали за лекарства. Тоест печелят и от вас физически и псхически болните да гласувате за комунисти боядисани като ЕНП.


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...