!
Неделя, 14 Април 2024
04
окт
6
 

Аркади Шарков: Около 30 млн. лв. трябва да отидат за здраве от акциза на цигари и алкохол

Сряда, 04 Октомври 2023 | 17:35:19 Надежда Ненова
6

Преди дни зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски заяви, че в бюджета на Здравното ведомство не постъпват заложените по закон целеви средства от акцизите за цигари и алкохол. Защо това е така, има ли намерение Министерството на фи

Преди дни зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски заяви, че в бюджета на Здравното ведомство не постъпват заложените по закон целеви средства от акцизите за цигари и алкохол. Защо това е така, има ли намерение Министерството на финансите да превежда такива средства и какви са другите възможни източници на пари за профилактика – по тези въпроси разговаряме със здравния икономист и съветник в Министерството на здравеопазването Аркади Шарков.

Г-н Шарков, има ли данни колко са средствата, които постъпват от акциз на тютюневите изделия и алкохол годишно в Държавния бюджет? Каква част от тези средства трябва да постъпва в МЗ по закон? 

По закон 1% от приходите от акцизи за тютюневи изделия и алкохол следва да постъпват в бюджета на Министерство на здравеопазването, чрез трансфер от централния бюджет. Съотнесено към очакваните постъпления за 2023 г. това означава около 30 млн. лв., които могат да спомогнат в борбата с хроничните заболявания, свързани с употребата на тези стоки. 

Преди дни зам.-министърът на здравеопазването доц. Околийски каза, че в Министерството не постъпва и стотинка. Каква е причината за това?

На първо място е нужно да се уточни, че няма яснота дали и по какъв начин постъпват те в бюджета. Второто е, че Министерството на финансите използва аргумент, че в този си член Законът за здравето противоречи на Закона за публичните финанси. За да има прозрачност, е нужно да се проведе междуведомствен публичен разговор по темата, целящ изясняване на процеса. 

От ЕКИП имахте предложение 10% от акциза да отиват за профилактика на социално-значими заболявания. Идеята е от години, но не може да бъде реализирана, въпреки привидното съгласие от всички политически сили. Според Вас на какво се дължи този отказ?

Министерство на финансите има свои аргументи защо не иска да заделя целево от приходите от косвени данъци, един от тях е, че ще се създаде прецедент, с който много други министерства ще поискат същото. Накрая може да се окаже, че не може да управлява процесите по тяхното разходване. Но на първо място е ключово да се създаде механизъм и програма за тяхното разпределение, за да има аргумент за искането на средствата. 

Откъде могат да дойдат други средства за профилактични и скринингови програми, ако Министерството на финансите продължи да не превежда дължимия процент от акцизни стоки на МЗ?

Частично тази функция е поета от НЗОК, чрез бюджетите за ПИМП и СИМП. Отделно министерството на здравеопазването разполага със скромни бюджети в посока политиките за профилактика и превенция, които могат да бъдат разширени, ако бюджетът за 2024 бъде одобрен във вида, в който е изпратен към Министерството на финансите.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VJ5r

Гост 06.10.2023 04:44:22

Влади Горанов нареди

Гост 05.10.2023 08:59:53

Не само те, а и други административни структури на МЗ, в които ръководството компрометира имиджа на държавния служител.

Гост 05.10.2023 07:57:02

НЦОЗА трябва да бъде закрит от следващия министър на здравеопазването.

МЗ 04.10.2023 19:10:12

Мястото на скрининговите програми е в НЦОЗА, а не в МЗ. Чудя се какво точно работят над 220 човека в НЦОЗА???? Преди 2 години заплатите им станаха двойни.

Гост 05.10.2023 09:36:25

НЦЗОЗА е идеологическа централа на комунягите ,където правят КУХИ И РЕТРОГРАДНИ ПРОГРАМИ И СТРАТЕГИИ за здравеопазването залагащи на безплатния или не заплащания труд на лекаря в България по стар колхозно-съветски модел .че лекарят е длъжен . Освен кухите и преписани дисертации цъфтящи там. Гнило ретроградно пристанище за комуняги и книжни плъхове .Нищо общо с европейките институции и европейските практики.

EU 04.10.2023 18:22:44

В ЕК има достатъчно средства за профилактични програми, но представителите на МЗ в Брюксел и експертите в МЗ не искат да се напънат. Заплатите на някой чиновници в МЗ многократно надвишават тези на депутатите и защо да се напъват. Красноречив е примера с Европейския план за рака и много други.


Всичко за коронавируса
Още новини
ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал
14.04.2024 13:53:58

ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) започва спешна проверка за кражба на ...

Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...