!
Неделя, 14 Април 2024
14
авг
13
 

Аркади Шарков: Очакваме актуализация на бюджета на НЗОК през септември-октомври

Вторник, 14 Август 2018 | 15:18:49
13

Актуализация на бюджета на НЗОК ще има през септември или октомври. Това прогнозира пред БНР анализаторът Аркади Шарков. По думите му, това ще се случи заради преразхода в бюджета за лекарства, който се очаква към края на годината да бъде около 130 млн

Актуализация на бюджета на НЗОК ще има през септември или октомври. Това прогнозира пред БНР анализаторът Аркади Шарков. По думите му, това ще се случи заради преразхода в бюджета за лекарства, който се очаква към края на годината да бъде около 130 млн. лв.

Шарков посочи и още две причини за актуализация на бюджета: дълговете на Касата към чужди фондове и дълговете на държавните и общинските болници, които „трябва да бъдат измъквани“.

„Интересното в случая е, че най-вероятно финансиране и дофинансиране ще бъде извършено с помощта на Министерството на финансите, или през централния държавен бюджет, макар че преди 10 дни Надзорът одобри разплащания с част от тях, което е фискално безотговорно, при положение че се опитват да въведат единен финансов инструмент за контрол над тези разходи на държавни и общински дружества, който явно до момента все още не е навлязъл сериозно. И именно заради това виждаме такива изпълнения, които са направени тихомълком, точно малко преди летните почивки, именно за да не се вдигне толкова шум от страна на хората, които милеят за държавния бюджет“, коментира той, вероятно визирайки отпуснатите от Надзорния съвет на НЗОК увеличени лимити за четири болници за месеците юли и август.

Според Шарков много от държавните и общинските болници са във фактически фалит. Те обаче винаги биват „под една или друга форма измъквани“, заяви той, като даде пример с лечебните заведения във Враца и Ловеч.

По отношение на проблемите със средствата за лекарства пък анализаторът отбеляза, че темата е щекотлива, защото засяга лечението на много значимо заболяване. „И когато нямаш наложена нужната реформа в сектора на лекарствената политика, нямаш избор освен политическия да не платиш, но тогава следват много повече негативни аспекти и хората излизат на улицата под една или друга форма“, отчете той.

„Да се надяваме новият управител и политиците да са решили, че е време вече да се направи реформа“, каза Аркади Шарков и подчерта, че причината за ежегодното увеличаване на преразхода в бюджета на НЗОК е именно липсата на реформа.

Част от реформата трябва да е прозрачността в системата, смята той. „Говорейки за прозрачност, на първо място можем да говорим за РЗОК, които събират информацията за заболеваемостта и съответно би следвало да я изпращат към НЗОК. Но ако отворите един техен сайт, рядко ще видите детайлно какво се случва в системата. Трябва да се подават допълнителни заявления по ЗДОИ и отново тогава е въпрос на добра воля от тяхна страна да осигурят тази информация, защото има много начини да я откажат. Прозрачността трябва да бъде наложена централно през електронна система, която е националната здравна информационна система, чиито проект вече върви може би 18 месеца. По това, което е описано в системата на структурните фондове, следва да завърши в края на тази година, но информацията от МЗ беше, че в края на 2019 г. ще бъде готова. А именно тази система е ключова, когато говорим за прозрачност на информацията на данните в тази система“, коментира Шарков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jyuK

Гост 15.08.2018 14:25:49

Чекай си ...да ти падне тавана на главата, щото си кух като гъдулка. Земи се стои некъде да не ти четем тъпите пасквили

Гост 15.08.2018 11:11:38

РЗОК, които събират информацията за заболеваемостта и съответно би следвало да я изпращат към НЗОК Алооо момчето с табелка анализатор. Защо не си се ограмотил, че НЗОК събира данни за заболеваемостта с ежемесечните XML отчети на изпълнителите били те ПИМП,СИМП или БП в които електронни отчети има диагнози, кодове и всичко това се налива в информационната система на НЗОК и там всеки ако иска може да види колко инфаркти, карциноми и диабети има регистрирани от прегледите за месеца , включително новорегистрирани пациенти. Кaк може да анализираш нещо за което си неграмотен как работи ? Чукча писател анализатор , а не читател както се казва във вица....

Годт 15.08.2018 19:11:00

Да бе. Как пък не! В тези отчети няма нищо реално. Всичко е стъкмистика. И някои си затварят ичите, само да оитекат парчки към дохторите. Истински резил!

Гост 15.08.2018 21:35:27

Глупако анализатор .Тези XML отчети са копие на амбулаторния журнал на лекарите от ПИМП и СИМП (8000) души лекари от прегледите всеки ден с дати,часове, име на пациента ,егн, адрес, анамнеза, диагноза, код по МКБ10, статус, терапия,изписани медиакаменти и издадени направления за изследвания и консултации. Пълно отражение на ежедневната лекарска дейност, глупако . Няма как да работиш нешо ,а да даваш отчет за нещо друго в софтуера. Подобни отчети идват в НЗОК и от болниците на всяко 1 до 3то число от месеца . Информационната система на НЗОК съществува, неуважаеми профани. Само вие простаците анализатори не знаете как работи обменът на данни в здравеопазването. При това поне от 2004 г е това. В ИС на НЗОК липсва просто комуникация между отделните здравни изпълнители и наличието на лична здравна смарт карта на пациента. Иначе всичко друго се обработва като информация и който иска да взима упрвленски решения с тази информация я има. Марщ от клавиатурата и акто се образовате тогава ше дойдете да коментирате. Няма да ви четем тъпотиите като на този най-горе....

Dr_Doolittle 15.08.2018 10:50:41

Трябва да си много прост възпитаник на ВИИ Карл Маркс наричащ се анализатор за да не вденеш ,че преразходът в бюджета на НЗОК всяка година е СИСТЕМНО ГРЕШНО ПРАВЕНА ФИНАНСОВА РАМКА и средства планирани за здравеопазване 20 пъти под европейските стандарти и колкото и да се опитваш да правиш комунистически икономии, здравеопазването изисква РЕАЛНО ФИНАНСИРАНЕ и не се интересува от мераците на комунистическата партийна класа на Баце и Нинова да не се дават пари за този сектор . Докога с идиотски постановки и идиотски обяснения от анализатори .....?

Гост 15.08.2018 19:13:18

Не е грешна рамката. Колкото им дадеш, толкова ще го стъкмят и ще го преразходят!!!

Гост 15.08.2018 21:46:23

Комуне ,рамката е комунистическа от типа ти не плащаш нищо, съответно лекарите трябва да ти работят без заплащане. И така десетилетия. Но това свършвa до 5 години тогава или плащате в брой и имате здравно обслужване или се ошумолвате както последните 60 години и духате супата като четете от д-р Гугъл как да се прегледате и как да се лекувате САМИ. Записвайте се в курсове на БЧК за самопомощ щото няма да има друго

гост 14.08.2018 16:39:03

РЗОК нямат отношение към здравната статистика и да събират данни за заболеваемост. Явно продължава объркването, че НЗОК е министерство на здравеопазването. НЗОК е разплащателна агенция, отговаряща за изпълнението на политикана на държавата в областта на задължителното здравно осигуряване. Всички други функции които й се вменяват са само приумица.

Гост 15.08.2018 10:56:46

НЗОК НЕ е държавна разплащателна агенция,, а нeзависима здравноосигурителна институция по дефиниция на учредвяване и трябва да защитава САМО интересите на вносителите. А това ,че е одържавена незаконно е съвсем друго нещо.

Гост 15.08.2018 19:12:57

Я да ходиш да се лекуваш в НЗОК като се разболееш. Като защитен вносител.

Гост 15.08.2018 21:39:23

НЗКО не е лечебно заведение, както застрахователят на колата ти не е тенекеджия бе тъпак.

Гост 15.08.2018 19:18:12

В бяла държава-да. Тук-не. А като ви чета тъпите изказвания на докторите, никакво доверие ви нямам. Само за лапачка от касата и кеш пари мислите. Само ни гледате в торбичките и в ръцете! Двойно пари взимате, като 2/3 от тях са безотчетни. Я НАП да се захване с докторите. Всички ще затънете. И тогава ще има пари за всичко, но реални разходи. Не измислени!

Гост 14.08.2018 23:14:42

Всички други функции бяха премахнати с любезното съдействие на Начева и всички, управлявали МЗ и НЗОК от 2009 г. насам!


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии
13.04.2024 11:18:57

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии

Клинично изпитване на ранен етап е приключило с обещаващи резултати за ваксина срещу хламидия, съ ...

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)
13.04.2024 09:50:27

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)

През последното денонощие в България не са доказани нови случаи на коронавирусна инфекция. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...