Вторник, 27 Октомври 2020
14
авг
13
 

Аркади Шарков: Очакваме актуализация на бюджета на НЗОК през септември-октомври

Вторник, 14 Август 2018 | 15:18:49
13

Актуализация на бюджета на НЗОК ще има през септември или октомври. Това прогнозира пред БНР анализаторът Аркади Шарков. По думите му, това ще се случи заради преразхода в бюджета за лекарства, който се очаква към края на годината да бъде около 130 млн

Актуализация на бюджета на НЗОК ще има през септември или октомври. Това прогнозира пред БНР анализаторът Аркади Шарков. По думите му, това ще се случи заради преразхода в бюджета за лекарства, който се очаква към края на годината да бъде около 130 млн. лв.

Шарков посочи и още две причини за актуализация на бюджета: дълговете на Касата към чужди фондове и дълговете на държавните и общинските болници, които „трябва да бъдат измъквани“.

„Интересното в случая е, че най-вероятно финансиране и дофинансиране ще бъде извършено с помощта на Министерството на финансите, или през централния държавен бюджет, макар че преди 10 дни Надзорът одобри разплащания с част от тях, което е фискално безотговорно, при положение че се опитват да въведат единен финансов инструмент за контрол над тези разходи на държавни и общински дружества, който явно до момента все още не е навлязъл сериозно. И именно заради това виждаме такива изпълнения, които са направени тихомълком, точно малко преди летните почивки, именно за да не се вдигне толкова шум от страна на хората, които милеят за държавния бюджет“, коментира той, вероятно визирайки отпуснатите от Надзорния съвет на НЗОК увеличени лимити за четири болници за месеците юли и август.

Според Шарков много от държавните и общинските болници са във фактически фалит. Те обаче винаги биват „под една или друга форма измъквани“, заяви той, като даде пример с лечебните заведения във Враца и Ловеч.

По отношение на проблемите със средствата за лекарства пък анализаторът отбеляза, че темата е щекотлива, защото засяга лечението на много значимо заболяване. „И когато нямаш наложена нужната реформа в сектора на лекарствената политика, нямаш избор освен политическия да не платиш, но тогава следват много повече негативни аспекти и хората излизат на улицата под една или друга форма“, отчете той.

„Да се надяваме новият управител и политиците да са решили, че е време вече да се направи реформа“, каза Аркади Шарков и подчерта, че причината за ежегодното увеличаване на преразхода в бюджета на НЗОК е именно липсата на реформа.

Част от реформата трябва да е прозрачността в системата, смята той. „Говорейки за прозрачност, на първо място можем да говорим за РЗОК, които събират информацията за заболеваемостта и съответно би следвало да я изпращат към НЗОК. Но ако отворите един техен сайт, рядко ще видите детайлно какво се случва в системата. Трябва да се подават допълнителни заявления по ЗДОИ и отново тогава е въпрос на добра воля от тяхна страна да осигурят тази информация, защото има много начини да я откажат. Прозрачността трябва да бъде наложена централно през електронна система, която е националната здравна информационна система, чиито проект вече върви може би 18 месеца. По това, което е описано в системата на структурните фондове, следва да завърши в края на тази година, но информацията от МЗ беше, че в края на 2019 г. ще бъде готова. А именно тази система е ключова, когато говорим за прозрачност на информацията на данните в тази система“, коментира Шарков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
e4TS

Гост 15.08.2018 14:25:49

Чекай си ...да ти падне тавана на главата, щото си кух като гъдулка. Земи се стои некъде да не ти четем тъпите пасквили

Гост 15.08.2018 11:11:38

'РЗОК, които събират информацията за заболеваемостта и съответно би следвало да я изпращат към НЗОК' Алооо момчето с табелка' анализатор'. Защо не си се ограмотил, че НЗОК събира данни за заболеваемостта с ежемесечните XML отчети на изпълнителите били те ПИМП,СИМП или БП в които електронни отчети има диагнози, кодове и всичко това се 'налива' в информационната система на НЗОК и там всеки ако иска може да види колко инфаркти, карциноми и диабети има регистрирани от прегледите за месеца , включително новорегистрирани пациенти. Кaк може да анализираш нещо за което си неграмотен как работи ? Чукча писател анализатор , а не читател както се казва във вица....

Годт 15.08.2018 19:11:00

Да бе. Как пък не! В тези отчети няма нищо реално. Всичко е стъкмистика. И някои си затварят ичите, само да оитекат парчки към дохторите. Истински резил!

Гост 15.08.2018 21:35:27

Глупако анализатор .Тези XML отчети са копие на амбулаторния журнал на лекарите от ПИМП и СИМП (8000) души лекари от прегледите всеки ден с дати,часове, име на пациента ,егн, адрес, анамнеза, диагноза, код по МКБ10, статус, терапия,изписани медиакаменти и издадени направления за изследвания и консултации. Пълно отражение на ежедневната лекарска дейност, глупако . Няма как да работиш нешо ,а да даваш отчет за нещо друго в софтуера. Подобни отчети идват в НЗОК и от болниците на всяко 1 до 3то число от месеца . Информационната система на НЗОК съществува, неуважаеми профани. Само вие простаците анализатори не знаете как работи обменът на данни в здравеопазването. При това поне от 2004 г е това. В ИС на НЗОК липсва просто комуникация между отделните здравни изпълнители и наличието на лична здравна смарт карта на пациента. Иначе всичко друго се обработва като информация и който иска да взима упрвленски решения с тази информация я има. Марщ от клавиатурата и акто се образовате тогава ше дойдете да коментирате. Няма да ви четем тъпотиите като на този най-горе....

Dr_Doolittle 15.08.2018 10:50:41

Трябва да си много прост възпитаник на ВИИ Карл Маркс наричащ се 'анализатор' за да не вденеш ,че преразходът в бюджета на НЗОК всяка година е СИСТЕМНО ГРЕШНО ПРАВЕНА ФИНАНСОВА РАМКА и средства планирани за здравеопазване 20 пъти под европейските стандарти и колкото и да се опитваш да правиш комунистически икономии, здравеопазването изисква РЕАЛНО ФИНАНСИРАНЕ и не се интересува от мераците на комунистическата партийна класа на Баце и Нинова да не се дават пари за този сектор . Докога с идиотски постановки и идиотски обяснения от 'анализатори' .....?

Гост 15.08.2018 19:13:18

Не е грешна рамката. Колкото им дадеш, толкова ще го стъкмят и ще го преразходят!!!

Гост 15.08.2018 21:46:23

Комуне ,рамката е комунистическа от типа ти не плащаш нищо, съответно лекарите трябва да ти работят без заплащане. И така десетилетия. Но това свършвa до 5 години тогава или плащате в брой и имате здравно обслужване или се ошумолвате както последните 60 години и духате супата като четете от д-р Гугъл как да се прегледате и как да се лекувате САМИ. Записвайте се в курсове на БЧК за самопомощ щото няма да има друго

гост 14.08.2018 16:39:03

РЗОК нямат отношение към здравната статистика и да събират данни за заболеваемост. Явно продължава объркването, че НЗОК е министерство на здравеопазването. НЗОК е разплащателна агенция, отговаряща за изпълнението на политикана на държавата в областта на задължителното здравно осигуряване. Всички други функции които й се вменяват са само приумица.

Гост 15.08.2018 10:56:46

НЗОК НЕ е държавна разплащателна агенция,, а нeзависима здравноосигурителна институция по дефиниция на учредвяване и трябва да защитава САМО интересите на вносителите. А това ,че е одържавена незаконно е съвсем друго нещо.

Гост 15.08.2018 19:12:57

Я да ходиш да се лекуваш в НЗОК като се разболееш. Като защитен вносител.

Гост 15.08.2018 21:39:23

НЗКО не е лечебно заведение, както застрахователят на колата ти не е тенекеджия бе тъпак.

Гост 15.08.2018 19:18:12

В бяла държава-да. Тук-не. А като ви чета тъпите изказвания на докторите, никакво доверие ви нямам. Само за лапачка от касата и кеш пари мислите. Само ни гледате в торбичките и в ръцете! Двойно пари взимате, като 2/3 от тях са безотчетни. Я НАП да се захване с докторите. Всички ще затънете. И тогава ще има пари за всичко, но реални разходи. Не измислени!

Гост 14.08.2018 23:14:42

Всички други функции бяха премахнати с любезното съдействие на Начева и всички, управлявали МЗ и НЗОК от 2009 г. насам!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Начев: Никой няма да бъде върнат от болница, търсете специалист навреме
27.10.2020 10:30:14

Проф. Начев: Никой няма да бъде върнат от болница, търсете специалист навреме

Мерките, които се прилагат у нас са изключително леки, за разлика от много други страни. Това зая ...

Проф. Витанов: Над 2000 случая на ден са сериозна тежест за здравната система
27.10.2020 09:28:36

Проф. Витанов: Над 2000 случая на ден са сериозна тежест за здравната система

„Няма да Ви кажа - аз казах ли Ви. Оптимистичната прогноза е 68 500 регистрирани COVID-19 с ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...