!
Събота, 27 Юли 2024
08
март
7
 

Аркади Шарков: Повишението на цените на пътеките трябва да е с повече от 30%

Вторник, 08 Март 2022 | 16:33:28 Надежда Ненова
7

Здравният икономист Аркади Шарков коментира пред Zdrave.net отражението на войната в Украйна и наложените на Русия санкции върху здравеопазването у нас.   Г-н Шарков, направихте прогноза, че наложените заради войната

Здравният икономист Аркади Шарков коментира пред Zdrave.net отражението на войната в Украйна и наложените на Русия санкции върху здравеопазването у нас.  

Г-н Шарков, направихте прогноза, че наложените заради войната в Украйна санкции срещу Русия ще повлияят негативно на здравния сектор в ЕС. Каква е причината за това Ви мнение?

Всяка война води със себе си опасността от неконтролируеми икономически процеси както за участниците, така и за наблюдателите на конфликта. Към момента те се изявяват в повишаване на цените на определени стоки в Европейския съюз, както и диспропорционално засягат всяка една държава-членка. България не е изключение в това число, а инфлацията сигурно ще достигне двуцифрено число още през следващия месец.

Основното поскъпване се наблюдава в цените на природния газ на европейските борси, където в понеделник те достигнаха рекордни нива за пръв път в историята от 3700 долара за 1000 м3. Паралелно с това и „Брент“ петрола се повиши до историческите $129 на барел. Енергийната зависимост на Европа от Русия е голяма - през 2019 г. около 41% от вноса за газ и 27% от петрол са от Русия. Не трябва да забравяме и зависимостта на Европейския съюз и света от пшеницата. Русия и Украйна заедно представляват 25% от световния износ на пшеница, а само Украйна - 13% от износа на царевица. Тази сутрин цените на фючърсите за пшеница достигнаха рекордните $1300 за тон. Повишение се наблюдава също така и в цените на слънчогледовите семена, от които се прави олио. Вносът на ЕС от Украйна на олио е 88%. Паралелно с поскъпването на енергията и храните се вижда и рязък скок на цените на промишлените стоки като метали и торове.

Цялото поскъпване, в паралел с инфлационната спирала, която е налице от края на миналата година, ще доведе до повишаване на цените в сектор здравеопазване както по отношение на цените на тока за лечебните заведения, така и по отношение на медицинските изделия и консумативи. Основното перо, което ще бъде „ударено“, са заплатите. Преговорите за повишение от 30% на цените на клиничните пътеки трябва да бъдат ревизирани нагоре спрямо новосъздалата се обстановка. Също така трябва да се обмисли официализация на доплащанията, за да може медицинските специалисти да бъдат компенсирани справедливо, проблемът с това обаче ще бъде социалното напрежение, което вероятно ще се повиши.

Да очакваме ли проблеми и с лекарствата и медицинските изделия?

Големи проблеми с износа на лекарства към Русия все още не се наблюдават, тъй като европейските асоциации съумяват да го задържат извън търговските санкции, но не се знае докога. Това обаче не важи за Украйна, където военните действия заплашват голяма част от доставките на базови медикаменти за пациентите. Тъй като общото инфлационно ниво вероятно ще се повишава, ще растат и разходите на производителите, които пряко ще засегнат цените на базовите съставки. Другият ключов проблем е, че в момента, вследствие на санкциите и изключването от SWIFT на няколко големи руски банки, 50% от вноса от Индия е засегнат по думи на производителите там. Компенсацията за това вероятно ще рефлектира и на цените на активните вещества.

Кой ще бъде големият потърпевш от тази ситуация?

Потенциалната опасност от нова голяма рецесия е на прага. Много вероятно е най-тежко тя да рефлектира върху държавите от Стария континент.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rvED

Д-р Ленков АГ 10.03.2022 11:37:57

Уважаеми колеги, нека веднъж завинаги да стане ясно-бюджета на НЗОК за тази година е 6млрд. лв. От тях 4млрд лв. се внасят от работещите и самоосигуряващите се-2 млн. души, а държавата се е задължила да внася здравните осигуровки на 9 категории БГ граждани, и тя внася 2 млрд лв. Само че, 2млн. души внасят здравна вноска8% върху брутното възнаграждение, а държавата се е изхитрила и внася 4% върху половината от минималния осигурителен доход за съответната година. А пък основният принцип на осигурителната система е солидарния принцип, т.е. всички внасят, а ползват тези ,които имат нужда. Е да, ама не .9 категории БГ граждани не внасят нищо, /т.е. от заплатата си/, но ползват мед.услуги! Е гати солидарният принцип.Някои са равни , други са по-равни. Ето затова парите в НЗОК са малко.Трябва час по-скоро да се възстанови всички БГ граждани да си плащат здравните осигуровки върху брутните си вузнаграждения.Инак няма оправия.Така Закона за здр.осигуряване ще важи за всички.

чукча 08.03.2022 17:59:27

Парите ги има, стоят си в НАП, но към касата се превежда според политическата конюнктура. До ден днешен нито една отговорна приходна институция не казва колко пари се събират от здравните вноски. Но дори и да не стигат, има достатъчно буфери за да не се вдига вноската. Например държавните служители могат да си поемат поне половината! Същото може да се заложи и при пенсионерите с пенсия над 800-900лв. /както е в Румъния, например/, защото те са най-големите потребители.

Държавен служител 09.03.2022 17:12:21

Пояснявам за ттъпанарите, които още не знаят, че държавните служители също плащат осигуровки, но принципа е , че държавата директно ги превежда към НАП, вместо да ги дава към заплатата и после пак да ги удържа!!!

Гост 10.03.2022 08:17:11

Там е работата,че не ги превежда!

чукча 08.03.2022 18:02:49

И друго перо - потребителската такса! Трябва да е както бе приета 1% от МРЗ за извънболнична, 2% за БП и от всеки потребител. Никакво освобождаване и намаляване за сметка на ИМП!

гост 08.03.2022 17:12:39

а здравната вноска трябва ли да остане 8 лв или да стане 11? Откъде да дойдат кинти за 30% увеличение?

Гост 09.03.2022 15:29:46

От доплащане !!!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...