!
Неделя, 19 Май 2024
17
май
5
 

Аркади Шарков: Проблемът на Касата в момента е, че няма резерв

Понеделник, 17 Май 2021 | 10:34:33
5

Проблемът на Касата в момента е, че няма резерв. Това заяви пред БНР Аркади Шарков от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Според него причина за това са „редица грешни политически решения за това откъде да дойдат пари за една или друг

Проблемът на Касата в момента е, че няма резерв. Това заяви пред БНР Аркади Шарков от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Според него причина за това са „редица грешни политически решения за това откъде да дойдат пари за една или друга дейност“.

Самият резерв го няма като резерв, Касата има пари, но резервът не съществува, този буфер, който е създаден, го няма, каза той.

„Към момента в НЗОК има пари за разплащане до края на годината по отношение на клиничните пътеки, на стабилността на бюджета в тази му част, но това дали правителството ще може да задели още милиони за допълнително възнаграждение на лекари, медицински сестри не се знае“, допълни Шарков.

Между 3 и 4 хиляди лева е средната цена на лечение за един пациент с COVID-19, при тежките случаи тя достига до 11-12 000, а клиничната пътека е 1200 лева, отбеляза още икономистът. По думите му дали ще бъдат компенсирани лечебните заведения, които са похарчили в пъти повече средства за лечение на COVID, остава тепърва да бъде изяснено от Касата.

Той коментира и допълнителните средства за медиците на първа линия, като посочи, че те са били нужни, но в същото време отбеляза, че те са далеч под това, което системата има нужда по принцип. „Тук е въпросът, когато веднъж си дал и това даване трябва да продължи, колко е разумно то да продължи и колко ще помогне на системата. Същото важи за 85-те процента, които се изплащат от лимитите на болниците, заяви той, като изтъкна, че те се изплащат на всички лечебни заведения, независимо какво извършват те. По думите му има идея, ако те бъдат преустановени, до края на годината да се преизчислят цените на клиничните пътеки. Той поясни, че въпросът е обект на съгласуване с Българския лекарски съюз. Така, посочи той, болниците и лекарите, които са се доказали, че работят добре в кризата, ще получават и по-добри заплати. Това е също един от сериозните казуси в системата, изтъкна Шарков.

Според него по този начин здравеопазването се превръща в държавно, а не в обществено, каквото трябва да е.

Той коментира и идеята за премахване на търговския статут на болниците, като заяви, че целта е те да бъдат просто и командно субсидирани от страна на държавата, без значение дали са ефективни ли не. Според него подобна идея противоречи на заложената идея в стратегията за развитие на здравеопазването у нас, свързана с оптимизацията на болниците, особено тези, които не са ефективни.

Шарков допълни още, че редица заболявания, които не са били лекувани в периода на епидемията поради страх у пациентите или спирането на плановия прием, ще се задълбочат.

Икономистът е на мнение, че при следващата вълна на епидемията е добре да се обособят „чисти“ от вируса лечебни заведения, както и такива, свързани основано с лечение на COVID.

Запитан дали трябва да се актуализира бюджетът за здравеопазване, Шарков коментира, че трябва да се види какъв буфер има в държавата и какво може да се оптимизира във вече определения бюджет, като за пример той даде разходите за лекарства. Поради навлизането на нови лекарствени терапии, които товарят бюджета, според него обаче най-вероятно ще се наложи актуализация в тази му част. Бюджетът за болнична помощ по думите му е достатъчен.

Шарков отбеляза, че с близо 9 млн. лв. са намалели дълговете на държавните и общински болници през 2020 г., но посочи, че това е „почти никакво число“ на фона на близо половин милиард лева задължения.

Аркади Шарков коментира и ваксинационния процес, като посочи, че желаещите да се ваксинират намаляват заради противоречиви послания, включително от премиера в оставка. Той посочи, че държавни фигури като президента и премиера не са се ваксинирали, което също е повлияло на общественото мнение. Шарков обаче определи зелените коридори като стъпка в правилната посока.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k9#Y

Гост 17.05.2021 12:56:30

Брат Аркадий, именн за да излиза сметката на болниците при лечение на пациенти с Ковид и да остава и печалбича, затова болниците основно са пълни с пациенти с тази диагноза.

Гост 17.05.2021 11:19:34

Този корифей на здравната политика докога ще се изказва публично по теми, от които нищо не разбира? НЗОК нямала резерв...!? Поне да се беше информирал малко!

Гост 17.05.2021 11:07:20

Аркади, как ми липсваше само твоята мъдрост

реален 17.05.2021 10:59:15

резерва го проверете по банковите сметки на директорите на рзок ,в нзок,и на управителите на болниците и още на касите на герб.

Godt 17.05.2021 17:56:00

Ти си бил много пюрост бре !


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
18.05.2024 11:45:28

Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от УМБАЛ “Свети ...

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ
18.05.2024 10:59:29

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри два теста за самостоятелна употреба ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...