Понеделник, 27 Май 2024
26
ян
8
 

Аркади Шарков: COVID смеси здравната ни система със „Семашко“

На много от клиничните пътеки цената трябва да се увеличи между 100% и 200%

Сряда, 26 Януари 2022 | 14:47:13
8

Средният разход за един български пациент се е увеличил и то значително, над 500 лева в сравнение с предходната година. Той варира в пъти между различните болници. Какви са причин

Средният разход за един български пациент се е увеличил и то значително, над 500 лева в сравнение с предходната година. Той варира в пъти между различните болници. Какви са причините пациентът да е все по-скъп на здравеопазването?

„Множество са факторите, касаещи ценообразуването на един пациент, преминал през болница. По принцип системата на здравеопазването изразходва повече, отколкото пациентът заплаща за своето здраве в някои направления, но не във всички“. Това каза здравният икономист Аркади Шарков пред БНР.

„Освен това работещите в частния сектор плащат 1,5 отгоре и за тези, които държавата осигурява. Има една неравнопоставеност между работещи, такива, които държавата осигурява и съответно трансфер от държавата, когато се заплаща за българския пациент“, допълни той.

По думите на Шарков в последните две години пандемията минава и с много смъртни случаи в България и по света, което е наложило нов тип политика в системата на здравеопазването, тъй като в повечето случаи приходите на лечебните заведения са зависели от тяхната дейност.

„Последните две години социалните механизми, които държавата създаде за подпомагане на лекарите в COVID системата за добавяне на извънредни клинични пътеки, които да заплащат съответно и лечението, допълнително внесоха едно финансиране. Това финансиране обаче ще остане под въпрос в момента, в който кризата приключи. В този момент отново цената на един пациент ще се върне към нормалните граници“, каза Шарков.

Той подчерта, че когато един пациент струва по-малко на лечебно заведение, за да го изпишат здрав, можем да кажем, че това заведение изразходва по-оптимално парите. „Ако обаче погледнем от другата страна, трябва да видим дали парите, които държавата дава под формата на пари за клинични пътеки, са достатъчни. Защото клиничните пътеки, които касаят лечението на COVID, бяха вдигнати на 1400 лв. Но множеството анализи на групи лечебни заведения в България сочеха, че средно един пациент струва между 2500-3000 лева на лечебните заведения. Така че едни лекуват по един начин, а други по-друг, но в крайна сметка е важен крайният резултат“, каза още Шарков.

По думите му нито едно от лечебните заведения не е доволно от това, че има COVID, тъй като е спрян плановият прием, който им носи по-голямата част от приходите. „COVID унифицира дейността на болниците и ги прави по-зависими от държавата и системата. Те не се съревновават вече на база качество на дейността. В началото всички бяха съгласни с това, но вече и общинските болници негодуват към подобен тип практика от страна на държавата. За съжаление тази от една страна директна дотация, а от друга – получаване на финанси на база декрет, а не на база дейност, смесват системата със старата система „Семашко“, което води до нежелание на лекарите да лекуват. Те не са заплащани за качеството на проведеното лечение, а парите са по равно за всички“, поясни Шарков.

Той беше категоричен, че промените в болниците все още не са станали трайно, но в момента, в който бъдат спрени помощите, това ще доведе до голямо социално напрежение. „Трябва да се измислят други механизми, с които лечебните заведения да бъдат подпомагани. Най-добре е те да са под формата на повишение на цените на клиничните пътеки, сред които има много хронично недофинансирани. На много от пътеките цената трябва да се увеличи между 100% и 200%. Има много лечебни заведения, които не зависят от клинични пътеки, а от директни трансфери от Министерството на здравеопазването, които също трябва да бъдат увеличени“, каза Шарков.

Здравният икономист подчерта, че най-същественият казус, който е възникнал в последните години, е напускането на системата от много медицински специалисти и отиването им на работа в други държави.

Шарков коментира и доклада за състоянието на здравето в ЕС, който касае причините за високата смъртност и ниската продължителност на живот у нас. „Важно е не само колко са парите в системата, но и как се разпределят“, каза той.

По отношение на доплащането у нас Шарков заяви, че проблемът с доплащането на лекарствата идва от медикаментите, които реимбурсира Касата с едва 25%. „Лекарствата у нас са най-евтините в ЕС, но са най-скъпи по отношение на това, че НЗОК не ги покрива. Ако се увеличи процентът на реимбурсация, ще се намали рискът да отпадат пациенти от терапия и после да отиват в тежко състояние в лечебните заведения“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KAUv

гост 27.01.2022 09:54:16

"По отношение на доплащането у нас Шарков заяви, че проблемът с доплащането на лекарствата идва от медикаментите, които реимбурсира Касата с едва 25%. „Лекарствата у нас са най-евтините в ЕС, но са най-скъпи по отношение на това, че НЗОК не ги покрива. Ако се увеличи процентът на реимбурсация, ще се намали рискът да отпадат пациенти от терапия и после да отиват в тежко състояние в лечебните заведения“, каза той." Тук си прав Шарков! Но - увилечение на реимбурсацията при условие , че се въведе генерично изписване/зъдлжително/ и се разреши генерично изписване! Това защо не го казваш?

Промяната нещо липсва 26.01.2022 21:20:59

По познат сценарий с 200% ще се вдигнат 20-те пътеки, по които частните перачници въртят ЕГН-та, по останалите ще заложат едни 10% и готово. Олигарсите и политиците са спуснали бизнес-планове за изпълнение.

БЛС-Въоръжено Крило 27.01.2022 08:55:24

Затова трябва навсякъде в здравната система да си плащате кеш и да контролирате какво и как ви пишат във фактурата, пък след това НЗОК да ви възстановява суми както и колкото реши. Анулиране на фалшивата здравно-осигурителна система трябва. Защото е дефектна и нереалистична ,некалкулирана като разходи, мижава като приходи и с дълбоки инсинуации и лъжи как лекарите я крадели. Последното е милиционерски похват на всички измамници и нещастници създали и управлявали тази система от 2000 г с който похват се мъчат да оправдаят системното нефинансиране и ползване безплатно труда на лекари и медсестри,.

Гост 26.01.2022 16:10:10

Апропо, този разбирач какво точно работи?

Гост 27.01.2022 08:43:58

Воайор на здравната система и чекиджия на нейното липсващо финансиране

Гост 26.01.2022 15:54:00

Чудесни констатация, но какво следва оттук насетне. Не се ли промени модела на здравно осигуряване от солидарен принцип на индивидуално осигуряване с натрупване на средствата и унаследяване, нищо добро не ни чака. Лекари бягали на Запад, апропо докога потребителската такса ще стои без промяна от 2012г., а кашитацията е 1,40 - 2,20 лева на Пациент? С това заплащане, липса на перспектива за специализация и негативно отношение на обществото, не доктор, куче да вържеш ще избяга...

Гост 27.01.2022 08:48:41

Популистите Кирчо и Кокорчо едва ли ще я актуализират с популистките си възгледи. Откакто онзи финансов педал Дянков внесе промени в законодателството размерът и зависи от решение на Министерски Съвет. А тази такса днес беше 6.50 и беше останала обвързана с МРЗ,сега щеше да изпълни поне ролята си на възпираш фактор за алчното потребление от плебса на медицински услуги. Ще видим дали при тази такса ще водят масово деца за преглед за една хрема ,както става в момента, а и от години. При това тези прегледи също никой не плаща и със стотинка. Нито НЗОК, нито родителя.

Гост 26.01.2022 15:32:01

Готов си за шеф на НЗОК !


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...