Неделя, 13 Юни 2021
15
май
7
 

Атакуват пред съда наредбата за основния пакет дейности, плащани от НЗОК

Понеделник, 15 Май 2017 | 15:38:50 Полина Тодорова
7

Регулирането на основните здравни дейности, заплащани от НЗОК, е под въпрос. Причината е внесена жалба във Върховния административен съд от Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването с искане Наредба № 2от

Регулирането на основните здравни дейности, заплащани от НЗОК, е под въпрос. Причината е внесена жалба във Върховния административен съд от Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването с искане Наредба № 2от 25 март 2016 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на касата, да бъде обявена за нищожна. Според юристите на двете организации нормативният акт е издаден от министъра на здравеопазването, без да има правно основание.

„Смятаме, че тази наредба е нищожна“, заяви пред Zdrave.net председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. По думите му в момента, в който МЗ е издало въпросната наредба, не е имало законовото основание да го направи. „Министерството се позовава на чл. 45, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване  - само че в момента, в който издава наредбата, такъв текст в закона няма, защото малко преди това той е бил отменен от Конституционния съд“, разясни той. Припомняме, става въпрос за текста от ЗЗО, който регулира пакета дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК. Впоследствие той бе отменен от КС.

Д-р Кацаров беше категоричен, че именно поради този факт съдът ще обяви наредбата за нищожна. „Решението не може да е друго. Единственият въпрос е кога ще го направи“, допълни той.

Кацаров посочи, че решението ще има обратна сила. „Това решение ще рефлектира и върху претенциите на болниците за заплащането на надлимитната дейност“, отбеляза той, като допълни, че това означава, че касата не би имала основания да не заплаща на болниците. „Тя е ползвала за основание правилата, приети с НРД и на базата на основния пакет тя казва – ще ти платя например клинична пътека 10 по цена 200 или 2000 лв., само че такава клинична пътека няма. Като няма такава клинична пътека, тя няма как да има и цена, можеш ли да сложиш цена на нищо“, допълни той.

Според него, когато МЗ е издавало въпросната наредба, е знаело, че няма правно основание за това. „Министерството, което е държавен орган, го е направило с ясното съзнание, че нарушава закона и въпреки това са я издали. Те са виновниците за хаоса, който ще последва“, коментира той.

„Трудно ми е да си представя последиците“, коментира той, като посочи, че отмяната на наредбата ще рефлектира върху огромна нормативна база, регулираща здравната система. „Наредбата е в основата на цялата нормативна уредба у нас – там е Националният рамков договор, там са всички видове медицински дейности, там са клиничните пътеки. Тя ще рефлектира и върху служебния НРД, защото отпадането й на практика го превръща във висящ акт“, посочи той, като припомни, че служебният рамков договор също е атакуван пред съда. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YJtf

Гост 16.05.2017 12:26:04

Скрий се Кателиева ! Не знаеш нищо относно нормативната уредба и само кражби ти се привиждат, ама от тебе, аман !

ха хаха 16.05.2017 16:25:04

Браво научил си ми името , ама що ти се привиждам и там дето ме няма !Липсвам ли ти, госте?Защо така често се появява името ми под статиите на здраве нет липсвам ли ви ?

Dr_Doolittle 15.05.2017 22:40:32

А кога ще бъде шамаросана НЗОК за факта,че тя реално не може да покрива такъв раздут пакет. Всъщност тя ИЗОБЩО не покрива нищо от т.н. 'пакета дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК' . Пакетът не го заплаща на изпълнителя и го води покриване ли ?!? Това е все едно да си печаташ пари в мазето и да казваш ,че са обезпечени със злато. Нека чиновниците от НЗОК да кажат как го покрива ? Като не плаща на лекаря, така си мислят комунетата от властта и нейното недоносче НЗОК. Те могат да си включат всичко в НРД ,дори ОПЛ да измие чиниите в дома на пациента с претенции ,че платила капитация 1 левче. И пак стигаме до УПОРИТОТО НЕЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ОСТОЙНОСТИ ЛЕКАРСКИЯ ТРУД.

Гост 15.05.2017 21:00:42

Оказва се, че ЮЗУ Благоевград е дало видни кадри на юридическата мисъл в здравеопазването, а Пепи готиното ги беше събрал точно такива в екипа си.

за д-р Кацаров 15.05.2017 19:26:15

Д-р Кацаров, има ли нещо което да не е нищожно ,освен объркания ти мозък.Ликвидира нормативна база писана години преди и по време на Москов , е то така за идеята да направим хаоса повсеместен и да крадем ,крадем ,крадем.Осъзнава ли ти обърканата адвокатско - докторска мисъл ,че вече спешните отделения работят нелегитимно, че клиниките по отделните специалности работят без изисквания за устройство , оборудване , квалификация на персонал. Д-р Кацаров защо не отидеш на психиатър да ти излекува параноята ,че всички освен твоя милост е нищожно !

Никодимчо 16.05.2017 13:08:16

до "за д-р Кацаров" - Объркан мозък сте ти и Москов, чийто каши с години ще трябва да се оправят. Напротив, единствената здравомислеща и безкористна публична личност по тема здравеопазване, това е д-р Кацаров.

риторинчо 15.05.2017 17:00:17

Като добавим, че в процеса на договаряне касите по места "подреждат" болници по наредба, която и тя се очаква да бъде отменена изцяло(от която подредба зависи и броя на договорените легла по видове, оттам и допълнителното лимитиране на дейност) + вече отменени n на брой наредби за мед.стандарти + поредния ялов чиновнически напън при сътворяването на поредните "ясни" правила за определяне и разпределение на болничните бюджети( едва ли и самия нормотворец знае всъщност какво е изходил), то наистина какви ли ща са последиците?!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Тодор Бургуджиев: Обичайте вашите болни
13.06.2021 10:23:59 Невена Попова

Д-р Тодор Бургуджиев: Обичайте вашите болни

Д-р Тодор Бургуджиев започва кариерата си като анестезиолог в УМБАЛ „Св. Екатерина&ldqu ...

Отново под 1% заразени за ден (Обновена)
13.06.2021 09:31:59

Отново под 1% заразени за ден (Обновена)

81 са новодиагностицираните с COVID-19 при общо 8339 теста, което прави под 1% положителни проби. ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...