!
Четвъртък, 13 Юни 2024
15
май
7
 

Атакуват пред съда наредбата за основния пакет дейности, плащани от НЗОК

Понеделник, 15 Май 2017 | 15:38:50 Полина Тодорова
7

Регулирането на основните здравни дейности, заплащани от НЗОК, е под въпрос. Причината е внесена жалба във Върховния административен съд от Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването с искане Наредба № 2от

Регулирането на основните здравни дейности, заплащани от НЗОК, е под въпрос. Причината е внесена жалба във Върховния административен съд от Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването с искане Наредба № 2от 25 март 2016 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на касата, да бъде обявена за нищожна. Според юристите на двете организации нормативният акт е издаден от министъра на здравеопазването, без да има правно основание.

„Смятаме, че тази наредба е нищожна“, заяви пред Zdrave.net председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. По думите му в момента, в който МЗ е издало въпросната наредба, не е имало законовото основание да го направи. „Министерството се позовава на чл. 45, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване  - само че в момента, в който издава наредбата, такъв текст в закона няма, защото малко преди това той е бил отменен от Конституционния съд“, разясни той. Припомняме, става въпрос за текста от ЗЗО, който регулира пакета дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК. Впоследствие той бе отменен от КС.

Д-р Кацаров беше категоричен, че именно поради този факт съдът ще обяви наредбата за нищожна. „Решението не може да е друго. Единственият въпрос е кога ще го направи“, допълни той.

Кацаров посочи, че решението ще има обратна сила. „Това решение ще рефлектира и върху претенциите на болниците за заплащането на надлимитната дейност“, отбеляза той, като допълни, че това означава, че касата не би имала основания да не заплаща на болниците. „Тя е ползвала за основание правилата, приети с НРД и на базата на основния пакет тя казва – ще ти платя например клинична пътека 10 по цена 200 или 2000 лв., само че такава клинична пътека няма. Като няма такава клинична пътека, тя няма как да има и цена, можеш ли да сложиш цена на нищо“, допълни той.

Според него, когато МЗ е издавало въпросната наредба, е знаело, че няма правно основание за това. „Министерството, което е държавен орган, го е направило с ясното съзнание, че нарушава закона и въпреки това са я издали. Те са виновниците за хаоса, който ще последва“, коментира той.

„Трудно ми е да си представя последиците“, коментира той, като посочи, че отмяната на наредбата ще рефлектира върху огромна нормативна база, регулираща здравната система. „Наредбата е в основата на цялата нормативна уредба у нас – там е Националният рамков договор, там са всички видове медицински дейности, там са клиничните пътеки. Тя ще рефлектира и върху служебния НРД, защото отпадането й на практика го превръща във висящ акт“, посочи той, като припомни, че служебният рамков договор също е атакуван пред съда. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QJ1s

Гост 16.05.2017 12:26:04

Скрий се Кателиева ! Не знаеш нищо относно нормативната уредба и само кражби ти се привиждат, ама от тебе, аман !

ха хаха 16.05.2017 16:25:04

Браво научил си ми името , ама що ти се привиждам и там дето ме няма !Липсвам ли ти, госте?Защо така често се появява името ми под статиите на здраве нет липсвам ли ви ?

Dr_Doolittle 15.05.2017 22:40:32

А кога ще бъде шамаросана НЗОК за факта,че тя реално не може да покрива такъв раздут пакет. Всъщност тя ИЗОБЩО не покрива нищо от т.н. пакета дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК . Пакетът не го заплаща на изпълнителя и го води покриване ли ?!? Това е все едно да си печаташ пари в мазето и да казваш ,че са обезпечени със злато. Нека чиновниците от НЗОК да кажат как го покрива ? Като не плаща на лекаря, така си мислят комунетата от властта и нейното недоносче НЗОК. Те могат да си включат всичко в НРД ,дори ОПЛ да измие чиниите в дома на пациента с претенции ,че платила капитация 1 левче. И пак стигаме до УПОРИТОТО НЕЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ОСТОЙНОСТИ ЛЕКАРСКИЯ ТРУД.

Гост 15.05.2017 21:00:42

Оказва се, че ЮЗУ Благоевград е дало видни кадри на юридическата мисъл в здравеопазването, а Пепи готиното ги беше събрал точно такива в екипа си.

за д-р Кацаров 15.05.2017 19:26:15

Д-р Кацаров, има ли нещо което да не е нищожно ,освен объркания ти мозък.Ликвидира нормативна база писана години преди и по време на Москов , е то така за идеята да направим хаоса повсеместен и да крадем ,крадем ,крадем.Осъзнава ли ти обърканата адвокатско - докторска мисъл ,че вече спешните отделения работят нелегитимно, че клиниките по отделните специалности работят без изисквания за устройство , оборудване , квалификация на персонал. Д-р Кацаров защо не отидеш на психиатър да ти излекува параноята ,че всички освен твоя милост е нищожно !

Никодимчо 16.05.2017 13:08:16

до "за д-р Кацаров" - Объркан мозък сте ти и Москов, чийто каши с години ще трябва да се оправят. Напротив, единствената здравомислеща и безкористна публична личност по тема здравеопазване, това е д-р Кацаров.

риторинчо 15.05.2017 17:00:17

Като добавим, че в процеса на договаряне касите по места "подреждат" болници по наредба, която и тя се очаква да бъде отменена изцяло(от която подредба зависи и броя на договорените легла по видове, оттам и допълнителното лимитиране на дейност) + вече отменени n на брой наредби за мед.стандарти + поредния ялов чиновнически напън при сътворяването на поредните "ясни" правила за определяне и разпределение на болничните бюджети( едва ли и самия нормотворец знае всъщност какво е изходил), то наистина какви ли ща са последиците?!


Всичко за коронавируса
Още новини
Реновирана клиника по урология откриха в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
13.06.2024 09:31:00

Реновирана клиника по урология откриха в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

С официална церемония и водосвет бе открита изцяло ремонтираната Клиниката по урология към УМБАЛ ...

1,1% положителни проби, няма починали
13.06.2024 08:51:14

1,1% положителни проби, няма починали

7 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при направени 612 теста, което прави ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...