Четвъртък, 11 Август 2022
21
юни
 

БАЗПГ започна национална кампания "Ваксините – активният избор за по-здраво бъдеще"

Понеделник, 21 Юни 2021 | 15:48:20


Българската асоциация на специалистите по здравни грижи стартира Национална кампания „Ваксините – активният избор за по-здраво бъдеще“, информират от там. Първото събитие от нея е провеждането на безплатен виртуален интерактив

Българската асоциация на специалистите по здравни грижи стартира Национална кампания „Ваксините – активният избор за по-здраво бъдеще“, информират от там.

Първото събитие от нея е провеждането на безплатен виртуален интерактивен курс за професионалисти по здравни грижи на тема „Основни принципи, новости и перспективи в развитието на ваксинотерапията“. В него са се включили 101 медицински специалисти от цялата страна.

Лекторът на курса беше проф. д-р Ирена Манолова от Катедрата по молекулярна биология, имунология и медицинска генетика към Медицинския факултет на Тракийския университет – Стара Загора.

Първата презентация проследи човешкия опит до откриването на ваксините, създаването на първите ваксини, противоречивите обществени нагласи, с които те са посрещнати. Лекторът се спря на видовете пасивен и активен имунитет, принципите и целите на имунизацията, поясняват от БАЗПГ. 

Курсистите бяха запознати с дейността на пионерите във ваксинопрофилактиката – английският лекар и учен Едуард Дженър – създател на първата ваксина в света, която е била насочена срещу едрата шарка и заслужено наречен Баща на имунологията, френският химик и биолог Луи Пастьор – създател на ваксини срещу пилешка холера, антракс и бяс и водещият американски микробиолог д-р Морис Хилеман – създател на над 40 ваксини, сред които ваксини срещу морбили, паротит, варицела, хепатит А и хепатит В, хемофилус инфлуенце, стрептококова пневмония.

През 30-те на XX век човечеството вече разполага ваксини срещу дифтерия, тетанус, антракс, холера, чума, коремен тиф и туберкулоза. През 50-те и 60-те години на миналия век започват да се използват лабораторни методи за култивиране и изучаване на вирусите, което води до създаването на ваксини срещу полиомиелит, морбили, паротит и рубеола. “Никой не трябва да забравя, че ваксините са най-ефикасните и надеждни медицински продукти за всички времена за предотвратяване на заболеваемост и смъртност“, изтъкна проф. Манолова и допълни, че еволюцията на ваксините върви ръка за ръка с еволюцията на болестите.

Тя се спря на преките и косвените ефекти на ваксинацията. Най-важните сред тях са, че имунизацията срещу определено заболяване предотвратява заразяване или при евентуално заразяване болестта протича с по-малка тежест.

Освен това много ваксини, повишавайки имунитета, косвено предпазват и от други заболявания.

Лекторът представи анализи. които показват нагледно намаляването, а в някои случаи и пълното предотвратяване на заболеваемостта,  вследствие на ваксинацията. Така например, благодарение на масовата имунизация срещу дифтерия, която стартира в България през 1951 г., е регистрирано изчезване на заболяването през 1995 г.

„Въведената през 1988 г. масова ваксинация срещу рубеола доведе до рязък спад на заболеваемостта. Тази ваксина осигурява почти 100% защита и ако всички подлежащи на нея се имунизират, ще бъдат надеждно защитени и разпространението на тази болест ще стане невъзможно“, изтъкна проф. Манолова.

Тя се спря и на масовата имунизация срещу морбили въведена у нас през 1969 г. Заради пропуски във ваксинацията сред определени групи от населението, през 2009-2010 г. у нас от морбили се разболяват 24 000 души, предимно деца, като 24 от тях умират.

„За да не се случват такива епидемии, трябва да се достигне 95% имунизационното покритие срещу морбили“, изтъкна проф. Манолова.

Тя подчерта, че благодарение на масовите ваксинации в световен мащаб е изкоренена изключително опасната болест едра шарка.  Човечеството е на път да се справи и с ликвидирането на полиомиелита – дивият полиовирус е унищожен на всички континенти, с изключение на някои страни в Азия, в които прилагането на ваксината среща затруднение по религиозни причини.

„Създаването на колективен имунитет е изключително важно, защото ограничава разпространението на заразите и предпазва от заболяване рискови групи като пациенти на имуносупресивна терапия, малки деца, хронично болни с противопоказания за имунизация, както и хора, които са скептични към здравните ползи от ваксините“, отбеляза проф. Ирена Манолова . Тя припомни, че съвременните учени смятат, че постигането на минимум 70%  колективен имунитет ще ограничи разпространението на COVID-19 и възможностите на вируса да създава нови, по-опасни варианти и щамове.

Проф. Манолова се спря на принципите на ваксинацията за генериране на имунна памет. Курсистите бяха запознати със структурата, преките и косвените функции на антителата като защитници срещу антигените.

Лекторът отдели специално внимание на разработването на надеждни ваксини и различните видове ваксини, според механизмите на тяхното действие. Беше представен и Имунизационният календар на България.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
M9ZR


Всичко за коронавируса
Още новини
На 15 август ще отбележим Деня на спасението
11.08.2022 11:11:54

На 15 август ще отбележим Деня на спасението

На 15 август България и българските медици ще отбележат Деня на спас ...

От днес отпадат маските в търговските обекти
11.08.2022 10:20:59

От днес отпадат маските в търговските обекти

От днес отпадат маските в търговски обекти. Според заповед на служебния здравен министър защитна ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...