Четвъртък, 04 Март 2021
26
ян
3
 

БАЗПГ с остра реакция срещу сравнението на противоепидемичните мерки с Холокост (Обновена)

От БЗС: С остро противопоставяне няма да излезем от тази кошмарна ситуация

Вторник, 26 Януари 2021 | 14:00:00
3

Позиция до медиите, в която се призовава за обединение на фона на изпитанията на днешния ден и доверие на експертите, изпратиха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Конкретният повод за нея са думите на известния музикант Ицо

Позиция до медиите, в която се призовава за обединение на фона на изпитанията на днешния ден и доверие на експертите, изпратиха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Конкретният повод за нея са думите на известния музикант Ицо Хазарта: „Навремето един европейски политик е преценил, че евреите не са му приоритет. И макар методите да са се променили много от тогава, резултатът е един и същ”. БАЗПГ изразява своето безпокойство и категорично несъгласие с казаното от него.

Според асоциацията те звучат като арогантен и абсолютно недопустим паралел между усилията на здравния министър Костадин Ангелов за овладяване разпространението на COVID-19 в България и действията на историческа личност, довели до смъртта на милиони човешки същества с възпламеняването на Втората световна война и изграждането на лагерите на смъртта.

„Уважаеми г-н Петров, да говорите от висока обществена трибуна абсурдни неща е опасно за обществото. Паралелът, който направихте, е неверен и абсолютно недопустим и то в навечерието на Международния ден на Холокоста“, обръщат се от асоциацията на Милка Василева към музиканта. И продължават: „Днес, когато целият свят е изправен срещу COVID-19 и търси с общи усилия пътища на спасение, за да се съхранят възможно най-много човешки животи, Вие г-н Петров си позволихте да обиждате на висок глас един лекар в лицето на министър Костадин Ангелов, който, заедно с експертите от Националния оперативен щаб, търси най-верните решения с първи приоритет – запазване здравето на нацията. Хвърляйки тази недопустима обида, Вие поругавате всички усилия направени от медицинските специалисти у нас за лечението и спасяването на пациенти с коронавирусна инфекция. Поругавате медиците и обикновените хора, които платиха с живота си в тази трудна битка с невидимия враг“.

В становището си от БАЗПГ припомнят, че когато бяха въведени по-строгите противоепидемични мерки на 27 ноември 2020 г. заболеваемостта от COVID-19 в България беше 2,5 пъти по-висока на 100 000 население в сравнение със средната 14-дневна заболеваемост в ЕС. След въвеждането на мерките броят на заболелите от коронавируса спадаше с бавни темпове, което наложи удължаване на мерките до края на януари 2021 г. В момента заболеваемостта, хоспитализациите и смъртните случаи са значително намалели, но в никакъв случай не бива да се прибързва. Нека не пропиляваме с лека ръка постигнатото с толкова много усилия, допълват от БАЗПГ.

Те са категорични, че е нужно да се вслушваме в думите на експертите. Според тях е нужно да се обсъди поетапно и приоритетно стартиране на дейностите в различните области на социалния и икономическия живот при непрекъснат анализ на данните за заболеваемостта. По този начин няма да се компрометират постигнатата ниска заболеваемост и започналия процес по ваксиниране на приоритетните групи. Още повече, че предстои стартирането и на масовата ваксинация срещу коронавируса, посочват от асоциацията. Те не пропускат да отбележат, че необходимо да се вземе под внимание и факта, че у нас вече има регистрирани заболели от английския вариант на COVID-19, който според експертите е значително по-заразен. Това крие опасност от драстично увеличаване на броя на заболелите и на хората с тежко протичане на болестта, които ще имат нужда от болнично лечение. Ситуацията в Европа е изключително напрегната - Норвегия, Испания, Германия, Франция и други европейски страни продължават да затягат мерките с нови ограничения, включително и за бизнеса. 

Уважаеми сънародници, нека се обединим, за да преминем заедно по възможно най-добрия начин през трудните изпитания на днешния ден, пишат още от БАЗПГ и призовават ситуацията да не се политизира. Нека се доверим на експертите – на хората, за които всеки човешки живот е ценен независимо от пола, расата, религията и политическите пристрастия, завършват от асоциацията.

Позиция изразиха и от Българския зъболекарски съюз. От там определят сравнението на музиканта в разрез с доброто възпитание, но и в крещящо противоречие с условията, в които живеем всички. „Абсолютно неразбираемо е да се подхожда с пренебрежение и обиди към хората, които са поели ангажимента да бъдат начело в битката, безпрецедентна по своя характер, с този коварен вирус“, се посочва в нея. От БЗС са категорични, че е недопустимо да се олицетворява личност в лицето на министъра на здравеопазването с друга историческа личност, живяла в друго историческо време. Само по себе си това представлява сравнение между несравними исторически събития, личности и отговорности, посочват от там.

От БЗС допълват, че с остро притивопоставяне никой няма да помогне да излезем от тази кошмарна ситуация, а е нужно да се прояви разбиране.

Два са пътищата пред нас според съюза – единият е на безхаберието, претенциите, несъобразяване с нищо и никой, който води до пълен локдаун. Или втори – който макар и с болезнени мерки за всички, бавно ще ни върне към познатия ни живот. За да се върнем към него обаче, изтъкват от БЗС, целта не може да се постигне със сарказъм, неуместна ирония, сравнения и егоизъм.  

Темата бе коментирана и на днешното правителствено заседание от вицепремиера Томислав Дончев. „Понеже се появиха спекулации кое е приоритет и кое не е – всичко ни е приоритет. Всяко предприятие ни е приоритет, всеки зает ни е приоритет. И ако някъде се налагат ограничения, това е не защото имаме снизходително отношение към който и да  е било сектор. Това е единствено в случая, когато работата на един влиза в конфликт със здравеопазването  и създава рискове за здравето и живота“, заяви той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dh%S

Гост 26.01.2021 21:58:08

Буля Костадинка казала на баба Милка да пише декларация.

Да да 26.01.2021 16:30:22

Баба Милка вечната председателка на БАПЗГ и лакеите от БЗС, ей много смях, хората се събуждат идиоти и с вашите декларации може да си изберете единствено аналното отверстие! Слугинаж на властта в пълно действие! Отрепки, скоро народа ще ви помете, вашите заплати вървят, но други гладуват!

Гост 26.01.2021 14:37:54

Нормално е да има конфликти и дори открити конфронтации, след като са засегнати различни интереси, права и свободи. Но неможе да се прави компромис със здравето и живота на нито един български гражданин, да не говорим пък за големи групи хора. В борбата с пандемичния вирус няма незасегнати, но трябва да се търси максимален баланс между рестриктивните мерки и правото на труд на всеки. Гладът не е по-малко зло от болестта...


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
На 4 април се решава кой печели COVID-изборите
04.03.2021 17:30:43 Надежда Ненова

На 4 април се решава кой печели COVID-изборите

По всичко изглежда, че в новия парламент броят на лекарите ще надвишава чувствително броя им в до ...

Здравната комисия поряза БСП за
04.03.2021 17:13:21

Здравната комисия поряза БСП за "Спутник" и пренаписа предложението им

Парламентарната здравна комисия не прие внесеното от БСП предложение за осигуряване на достъп на ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...