!
Сряда, 29 Ноември 2023
21
ян
 

БАПЗГ към акушерките: Вашият празник символизира триумфа на новия живот

Събота, 21 Януари 2023 | 10:29:34


За да има повече акушерки у нас, е необходимо да се решат проблемите с дефицита на обществено доверие и признание. Нужно е също така да се приеме Стандартът по здравни грижи, представен от БАПЗГ в Министерството на здравеопазването, както и НЗОК да нам

За да има повече акушерки у нас, е необходимо да се решат проблемите с дефицита на обществено доверие и признание. Нужно е също така да се приеме Стандартът по здравни грижи, представен от БАПЗГ в Министерството на здравеопазването, както и НЗОК да намери необходимия финансов ресурс за обезпечаване на дейностите в индивидуалните и групови акушерски практики в извънболничната помощ. Това се отбелязва в писмо до акушерките от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) по повод Деня на родилната помощ, който отбелязваме днес.

Ето и целия поздравителен адрес на Асоциацията, подписан от нейния председател Милка Василева:

СКЪПИ АКУШЕРКИ,

По традиция в първия месец на годината отбелязваме Вашия празник, който символизира триумфа на новия живот. С много любов, всеотдайност, висок професионализъм и екипна работа Вие посрещате новите граждани на България - Бъдещето на нашата Родина!

Живеем във време на дефицити и надежда за тяхното решаване. В направлението, в което работите в сферата на здравеопазването, са нужни повече акушерки, повече млади специалисти, по-добро заплащане на труда им, по-добри условия за работа, повече възможности за надграждащо обучение и кариерно развитие.

Към края на миналата година акушерките в България наброяваха 4 175, а на страната са нужни поне още толкова. В момента средната възраст на Добрите орисници у нас е 49 години като всяка четвърта акушерка е над 60-годишна възраст. 23% от акушерките са на възраст 50-59 години, а младите акушерки в диапазона 20-49 години са 52%. За да има повече кандидати за трудната и благословена акушерска професия, е необходимо да се решат гореспоменатите дефицити, включително и дефицитът на обществено доверие и признание. Необходимо е да се приеме и Стандартът по здравни грижи, който сме представили в Министерството на здравеопазването и очакваме да бъде обявен за обществена дискусия. Убедени сме, че неговото приемане на институционално ниво ще създаде предпоставки за подобряване на качеството и ефективността на здравните и акушерските грижи чрез научно обоснована нормативна база за анализ и оценка на извършваните дейности в интерес на пациентите. Ние все още не сме загубили надежда, че общият Стандарт по здравни грижи ще бъде приет и Националният професионален консултативен съвет на акушерките към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи съвместно с Националния съвет по качество на БАПЗГ ще започнат да работят по специфичните стандарти за акушерски грижи в различните лечебни структури. Ние все още вярваме, че НЗОК ще намери необходимия финансов ресурс за обезпечаване на дейностите в индивидуалните и групови акушерски практики в извънболничната помощ, които ще гарантират повече възможности за здравна просвета, превенция, профилактика и акушерски грижи за жените във всички възрасти, за навременно семейно планиране, за по-дълготрайно консултиране на младите майки в грижата им за техните малки рожби. И тъй като в навечерието на празника припомняме нашите очаквания, бихме искали да припомним и една наша мечта -  в България да се раждат повече бебета! И ние сме убедени, че това може да се случи с активното участие на българските акушерки, които се обучават в университетските структури в страната по най-високите световни стандарти и които не спират да надграждат знанията си през целия си професионален път.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yjXs


Всичко за коронавируса
Още новини
Внезапно почина д-р Наталия Якубенко
28.11.2023 17:46:35

Внезапно почина д-р Наталия Якубенко

На 24 ноември внезапно почина д-р Наталия Якубенко, съобщиха от УМБАЛ „Царица Йоанна &ndash ...

Проф. Ангелов: В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд
28.11.2023 17:18:54

Проф. Ангелов: В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд

Констатациите в болница "Пирогов", направени от „Вътрешен одит“ към Министерството на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...