!
Четвъртък, 18 Април 2024
24
ян
18
 

БАПЗГ настоява за увеличение на заплатите на професионалистите по здравни грижи

Четвъртък, 24 Януари 2019 | 16:48:15
18

„Ние от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настояваме незабавно да бъдат актуализирани заплатите на професионалистите по здравни грижи! В много от лечебните заведения заплатите са близки до минималната работна заплата, ко

„Ние от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настояваме незабавно да бъдат актуализирани заплатите на професионалистите по здравни грижи! В много от лечебните заведения заплатите са близки до минималната работна заплата, което не отговаря на висококвалифицирания, отговорен и рисков труд, който полагат медиците”. Това се казва в позиция на Асоциацията, изпратена до здравния министър, синдикатите, работодателите и Сдружението на общините.

„С огромно търпение, усърдие и отговорност медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите, фелдшерите, медицинските и рентгеновите лаборанти продължават да изпълняват професионалните си задължения, но вече са обезсърчени, обезверени и уморени от чакане да получат заслуженото заплащане.

Вече близо 20 години продължава реформата в системата на здравеопазването. Заради ниското заплащане много специалисти заминаха да работят в чужбина или се отказаха от професиите си. Лечебните заведения не могат да функционират без тях. Много специалисти работят на две и повече места, за да си осигурят по-достоен живот. По този начин те спасяват и здравната система от колапс. Но прекомерната умора се отразява негативно на качеството на работата и на здравето им”, отбелязват от БАПЗГ в позицията си и питат защо трябва специалистите по здравни грижи да понасят тежестта за нерешените 20 години проблеми в сферата. „Категорично не сме съгласни да бъдем изкупителните жертви!”, заявяват от там.

Асоциацията припомня за протеста си от 12 май миналата година и посочва, че исканията, поставени тогава, продължават да са на дневен ред. БАПЗГ изброява и какви са те:

„Настояваме за политическо съгласие за дългосрочна визия на здравните грижи в България!

Искаме управляващите да ни чуят, защото продължаваме да се топим и не е далече времето, когато ще изчезнем.

Искаме българите да имат безпрепятствен достъп до нашите грижи!

Искаме нашият висококвалифициран труд да бъде достойно оценен!”

От там прирпомнят, че Колективният трудов договор е подписан от работодателските организации,  синдикатите и министъра на здравеопазването, но отбелязват, че за много лечебни заведения този документ си остава само на хартия.

„Ако не се случи реална промяна в оценката и заплащането на труда на професионалистите по здравни грижи, в скоро време ситуацията ще стане критична”, предупреждават от Асоциацията.

БАПЗГ настоява да се потърсят възможности и механизми за дофинансиране на заплатите на професионалистите по здравни грижи и заявява, че изцяло подкрепя справедливите искания и действията на колегите от всички  региони на страната, където проблемите в лечебните заведения не са решени. „Ще подкрепим всякакви справедливи протестни действия в рамките на закона”, категорични са от Асоциацията.

„БАПЗГ остава отворена за диалог с всички отговорни институции, към които се обръщаме. Вярваме, че с общи усилия можем да намерим изход и да тръгнем към добри промени в името на здравето и живота на българските граждани”, завършва позицията, подписана от председателката на БАПЗГ Милка Василева.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xy9@

К.N. 28.01.2019 12:38:19

Лекар съм в болница. Виждам всекидневно колко трудно става на сестрите, лаборантите и другия медицински персонал да оцелява с трохите, които им подхвърлят....все няма и няма пари за тях, а трябва да дават и разположения, някои -дежурства . На мястото, където работя сестрите почнаха да намаляват преди 6-7 години още, а сега не просто са под минимума (извън всякакви стандарти). Нещата са станали толкова зле (имаме интензивни и инвазивни дейности) ,че ни спускат заповеди, лекарите,специализантите и друг персонал да поемат сестринските задължения от немей къде...Правят се опити, но лекарите също сме претоварени и накрая просто няма кой да се погрижи за пациента. Всички, които имат досег с пациентите реално са с бърнаут, психически и физически износени, стресирани и на моменти избухват, крайно непрофесионално...качеството пада, рисковете от грешки растат застрашително. Който може - бяга или в частния сектор или в чужбина, а има и сестри, които просто си сменят професията или остават у дома. Не виждам светлина в тунела.

СУДЖУЦИТЕ 28.01.2019 13:00:21

Не се притеснявайте, колега. Най-важното е, че отхвърлихме Истанбулската Конвенция и рестартирахме проекта АЭЦ БЭЛЭНЭ! Туй е най-важното!

Да се знае и помни! 28.01.2019 11:41:01

Португалецът Педро Еуженио, който в събота се завърна в Берое, ще взима месечна заплата в размер на 6000 евро, информира "Тема Спорт". Това ще е негов трети период при заралии, след като за първи път бе в тима през сезон 2012/13. Отделно Еуженио има вписани бонуси към договора си със старозагорци, които могат да направят доходите му още по-сериозни. В Берое има и други футболисти, които заработват по над 10 000 лева месечно.

надежда владимирова 27.01.2019 20:24:40

вече 27 години работя тази професия вярно не в болница или дтц а детска ясла.Отговорноста не емалка,защото отговаряш за здрави деца.в обученията на бапзг участвах активно до едно време след това спрях,защото за дадените от мен пари не палучих нещо .Нито пари,нито повишаване на статута.Подкрепят и какво от това,Варна е голяма богата община и до ден днешен новите заплати не са подписани.Защо питам не само аз.Три мои колежки на възраст под 50 тодини напускат за да работят в чужбина.Диалог или не кой за какво е отворен няма значение резултата води до загуба на млади кадри.

Деа 26.01.2019 21:43:17

И при нас казват, че не могат да дадат 900 лв., защото не можело да се вдигнат изведнъж толкова много заплатите. А най-голямата наглост е, че като аргумент за това изтъкват, че "не сме стачкували, значи парите ни стигали" и видиш ли затова не можели да ни вдигнат заплатите. А не стачкуваме, защото пенсионерите са повече и те не искат увеличение, защото си взимат и пенсия и заплата и си докарват прилични доходи и затова не искат да участват в подобни искания да не би да ги освободят от работа. За съжаление докато сме разединени така ще е, а това е в полза на всички директори. Не случайно много от тях станаха милионери, а лечебните заведения са с дългове и медицинските специалисти вече сме с най-ниските заплати. Докато не се контролира от МЗ дали и как се разпределят приходите положението ще става още по зле.

Патриот-майтапчия 27.01.2019 07:26:54

Ти на МЗ ли разчиташ??? Пха ха ха ха ха ха !

Я 26.01.2019 21:27:31

Е

Стефка Николова 26.01.2019 09:21:01

Тази статия е поне от предипоне 15 години.Тотално замразен проблем!

Надежда 25.01.2019 19:27:04

А в хасково сме затънали в.......... Разликата между кабинетна и пом. Възпитател е 30лв. Ужас. На тримесечие вземат отново и отново....... Вечно ги няма а ние си работим сами. И това ако е качество......

ния 25.01.2019 11:44:53

Аз не разбирам, парите за здравеопазване много, сестрите малко ,лекарите и те, населението намалява, как не ни излиза сметката все????Едни хора пиха вода ,пушиха цигари и им се получи.На други синдикатите им 6+ при нас все не става,докога???

Истината 25.01.2019 13:59:19

Първо, парите за здравеопазване никак не са "много" - над 22 пъти са по-малко, отколкото примерно в една Австрия! Второ, населението може и да намалява, но вижте СРЕДНАТА ВЪЗРАСТ на това намаляващо население, и ще откриете, че то става все ПО-ВЪЗРАСТНО! Като добавите стресът, "чистият" въздух, вода и храна, отговорете си сама защо ли това население боледува повече, отколкото преди 20 години.

Ива 25.01.2019 07:32:12

Аз съм , рехабилитатор 1в общинска болница с малък стаж 2 години и половина . Първият месец ми преведоха 393 лв. Не мисля , че ще се оправи здравеопазването скоро , това ще е и причината съвсем скоро да си сменя професията . Срещу системата е трудно да се бориш !

Stefka 24.01.2019 20:04:08

Говори се, че увеличението на заплатите в университетските болници няма да стане както е договорено защото няма пари.Г -н Борисов каза ,че е дал пари на директорите те да дадат на сестрите.Щом е така да се прехвърля отговорността да беше ги отделил директно от министерството на здравеопазването.Пари има но не се разпределят правилно !!!

Гост 24.01.2019 19:53:26

аз работя в детска ясла във Варна;Бакалавър с много следдипломни квалификации за които аз си плащам.И какво от това.Защо община Варна се плаши от по-високите заплати за медицинските сестри.Е ако не се плаши защо не подписва анекса или Базидов се праши,че ще вземаме повече от учителите?

Гост 24.01.2019 18:52:43

Хайде стига наивитет. Не разбрахте ли толкова години ,че за мутрокомунистите медицинският персонал не представлява интерес. Тиквата увеличи чрез министрите си заплатите в съдебната система и на учителите , които са им електорат (клетите ученици с такива роби на властта) . На никой от ГЕРБ не му пука за вас, електорално незначими са и лекари и медсестри . Важно е да се повтаря, че здравеопазването е безплатно съответно този персонал е безплатен и толкоз. Така е при болшевишките кочинки имитиращи европейска държава член на ЕС. Който иска щастие и удовлетвореност - на Запад в истинската Европа и истинския ЕС се търсят над 900 000 медсестри и над 100 000 лекари за следващите 10 години. А младите лекари ще им го начукат на тукашните червени боклуци като просто никога не заработят тук. Това ще е възмездието за десетилетията низости на политическата класа комуняги

Гост 29.01.2019 09:05:50

100% вярно!

Дияна 24.01.2019 18:39:20

Повишавам квалификация, като надграждане чрез дистанционно обучение,чрез запознаване с опита на колеги чрез публикации в списание,,Здравни грижи". Родителите виждат постижения та ни в поведението на децата си!А ние благородно се надяваме, че не трябва да ни пренебрегват.Месторабота детска ясла. .

Людмила Петкова Плевен 24.01.2019 18:29:52

Работя в общинско здравеопазване - медицинска сестра ДЯ . Казват ни на срещата в общината, че пари има , но няма да бъдат увеличени дотолкова заплатите, че да се достигне браншовото. Омръзна ни от ЛЪЖИ


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима
18.04.2024 17:19:20 Надежда Ненова

Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима

Развитието на високоспециализираната медицинска помощ в подкрепа на първичната медицинска помощ, ...

УМБАЛ „Канев“ предлага стипендии за бъдещи професионалисти по здравни грижи
18.04.2024 16:57:16

УМБАЛ „Канев“ предлага стипендии за бъдещи професионалисти по здравни грижи

Русенската УМБАЛ „Канев“ предлага възможност за финансиране обучението на студенти по ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...