!
Събота, 20 Април 2024
14
ян
8
 

БАПЗГ: Конгресът ни е легитимен, готови сме за диалог

Вторник, 14 Януари 2020 | 16:46:50
8

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) разпространи отворено писмо по повод

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) разпространи отворено писмо по повод твърденията на Сдружението на медицинските фелдшери и лекарски асистенти за нелегитимност на проведения през миналия уикенд Пети конгрес на асоциацията и невъзможността да изразят позицията си по редица професионални въпроси чрез прочитане на декларация  от трибуната на форума.

«Бихме искали да припомним, че БАПЗГ е законната съсловна организация на специалистите, практикуващи професиите на медицинската сестра, акушерката, фелдшера/лекарския асистент, медицинския лаборант, ренгтегновия лаборант и рехабилитатора. Членството на тези професионалисти в БАПЗГ е задължително, тъй като те практикуват регулирани професи. Правото за упражняване на регулирана професия е определено чрез нормативни разпоредби за притежаването на специфична професионална квалификация, правоспособност и членство в съсловна организация, която е получила специфично признаване от държавата. Всички членове на БАПЗГ са равнопоставени. Те имат възможност да се възползват от правата, които им предоставя членството - застраховки за професионална отговорност, при боледуване и злополука, продължаващо обучение и квалификация», се казва в отвореното писмо, подписано от председателката на асоциацията Милка Василева.

От БАПЗГ уточняват, че членовете на ръководните органи на асоциацията се избират на квотен принцип за различните професии и всеки пожелал има възможност да постави исканията си пред УС на БАПЗГ и управителните съвети на регионалните колегии на асоциацията.   

От асоциацията уверяват, че за да бъде прочетена декларация от трибуната на форума е била необходима предварителна заявка, а такава, според тях, не е постъпвала. Също така, посочват от БАПЗГ,  с оглед на желанието за положителни промени, на конгреса е било взето решение да се сформират Национални професионални консултативни съвети (НПКС) по професии, които ще вземат участие в заседанието на УС и Националния съвет на БАПЗГ.

Оставаме отворени за диалог със сдружението на фелдшерите – лекарски асистенти, подчертават от БАПЗГ.   Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xnBf

МЕД.СЕСТРА 15.01.2020 09:12:37

Коя застраховка покрива членския внос ? Ако някой е на ясно нека да отговори Защо накараха болниците да ни направят мед. застраховки ?

Гост 14.01.2020 21:25:11

Диалози има в театъра, Милке.

Спешен медик 14.01.2020 20:29:03

Хайде Милка да си ходи... И да се разтурва тази измишльотина... Ще ме образоват... На какво ще ме научи?!? Как за инфаркт иска ЯМР... за застраховка ... и други глупости

Гост 14.01.2020 20:05:30

Национални консултативни професионални съвети?! При изцяло непокътната управленска структура - сестри дават акъл на лаборанти, помощник-фърмацевти съветват сестри, рехабилитатори съветват акушерки, фелдшери слушат сестри. Мазало, мазало, мазало! Но членския внос си върви, а Милка и Станка си стоят. Защо ли? Защото им отърва.

Гост 14.01.2020 20:02:04

Йезуитки от висша класа.

БЛС-Въоръжено Крило 14.01.2020 19:32:54

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) така формулирано само неграмотни политически кретени могат да го съставят и е унизително за всички ,които са хвърлени в този кюп, обидно е и за лекарите ,защото излиза ,че само медсестри ,фелдшери и рехабилитатори са професионалистите ,а лекарите едва ли не са извън тази категория, още малко не са професионалисти и в аматьорския сектор. Българските медсестри когато отидат в Англия с този идиотски сертификат професионалисти по здравни грижи (?!?!?!?) , тамошните асоциации се чудят това държавно сертифицирана медицинска сестра ли е (SRN) , санитарка ли е ,социална работничка ли е . Много е интересно кой кретен от властта и нейните министерства и службици измисли това тъпо определение защото май е нарочно за да спрат изнасянето на медсестрите в други държави. Затова дерзайте да си имате отделни съюзи , а кака Милка да ходи да си гледа плетката в къщи и да не чака с членски внос да я издържате, защото и без това за пет пари работа не е свършила в защита на интересите на медсестрите.

Гост 14.01.2020 20:06:44

Измисли го Антония Първанова от НДСВ, сега Дариткова го поддържа твърдо.

7777 14.01.2020 19:25:33

"застраховки за професионална отговорност, при боледуване и злополука, продължаващо обучение и квалификация» - НЯМАТЕ СРАМ - така определям изказването Ви - след20 г. решихте да оповестите факта, че членвете Ви изобщо имат права и след като е така имам въпрос към Вас г-жа: Бях оперирна 4 пъти, колко от тези мои боледувания Вие компенсирахте по някакъв начин?/ познавам много мои колеги със същите проблеми/ - Е...няма как да стане - нали с чл.внос от хилядите Ви членове отиваха за екскурзии в чужбина на главни и старши сестри, за скъпи банкети, коктейли и смоктейли/ Не Ви ли е срам да отнемате правото да упражняваме професията си, ако не сме ваши членове? Вие ли вложихте инвестиция в нашето образование и вие ли се явявахте на изпити вместо нас за да се дипломираме?Дано Бог Ви е СЪДНИК!


Всичко за коронавируса
Още новини
0,4% положителни проби, отново няма починали
20.04.2024 09:44:23

0,4% положителни проби, отново няма починали

Двама са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 562 теста, което прави 0,36% ...

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...