Понеделник, 27 Май 2024
12
май
2
 

В Международния ден на сестринството

БАПЗГ: Медицинските сестри сме непреодолим фактор за всяка здравна система

Сряда, 12 Май 2021 | 10:42:28
2

По време на пандемията повече от всякога ясно пролича тежката криза в здравните системи поради липса на персонал. СЗО и МСС очакват недостиг от 13 млн. медицински сестри към 2030 г. Затова и мотото на 12 Май 2021г е „Нашият глас води, ние творим

По време на пандемията повече от всякога ясно пролича тежката криза в здравните системи поради липса на персонал. СЗО и МСС очакват недостиг от 13 млн. медицински сестри към 2030 г. Затова и мотото на 12 Май 2021г е „Нашият глас води, ние творим нова визия за бъдещите здравни грижи“. Ние сме непреодолим фактор за всяка здравна система, без нас и нашия професионализъм не е възможен успех на лечебната дейност.

Това се казва в поздравителния адрес на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи към медицинските сестри по повод днешния Международен ден на сестринството.

„Въпреки неясната политическа ситуация в страната не бива да губим надежда, че новото правителство, дори след няколко месеца ще прояви здрав разум и ще започне да отстранява недалновидните решения от последните 20 години“, се казва още в посланието на БАПЗГ.

Ето и пълния текст на поздравителния адрес, подписан от председателя на Асоциацията Милка Василева:

Отново е 12-май – Международния ден на сестринството, а у нас – ден на професионалистите по здравни грижи. Днес е денят, в който почитаме паметта на основателката на модерното сестринство Флоранс Найтингейл. Тя ни завеща вечната клетва, която помним и изпълняваме винаги без да парадираме, без да се натрапваме, без да очакваме благодарност – просто си вършим съвестно работата и се надяваме на по-добри времена. Оказа се, че търпението ни е безкрайно и често се злоупотребява с него. Въпреки неясните реформи ние, професионалистите по здравни грижи продължаваме да поддържаме в себе си огънчето на мотивацията да сме близо до хората и с истински професионализъм да се грижим за тях – здрави или болни. Искрата, запалена от основателката на модерното сестринство се разпръсква и в съвременния сложен свят, където определено има дефицит на морал и човещина. И ето тук е нашата сила – да бъдем съпричастни към страданието, да помагаме с професионални умения, да се борим за по-добър свят, основан на човешките ценности и любов. Избирайки медицинска професия, ние поставяме себе си в служба на обществото, но за да сме пълноценни и то трябва да ни отговори по правилния начин. Ние ще продължаваме да изискваме адекватно отношение, за да останем тук и сега!

Благодаря ви, че въпреки ежедневните трудности, особено сега, в условията на пандемия, продължавате да сте истински професионалисти! Няма да забравим колегите си, които загубиха живота си, грижейки се за тези, които имат нужда. Подкрепяме колегите, които преболедуваха тежко Ковид инфекцията и останаха с трайни поражения. Изключително високо ценим героизма на всички, които се превърнаха в „ангелите на спасението“ и заслужиха уважението на българското общество.

В тези тежки времена за целия свят, ние изразяваме своята съпричастност към професионалистите по здравни грижи, които са в горещите точки на пандемията и издигат своя глас за ново отношение към сестринството, защото сега, повече от всякога ясно пролича тежката криза в здравните системи поради липса на персонал. СЗО и МСС очакват недостиг от 13 млн. медицински сестри към 2030 г. Затова и мотото на 12 Май 2021г е „Нашият глас води, ние творим нова визия за бъдещите здравни грижи“. Ние сме непреодолим фактор за всяка здравна система, без нас и нашия професионализъм не е възможен успех на лечебната дейност. А хората очакват от нас не само специфични професионални умения, но и усмивка, подкрепа и съпричастност. Всички сме готови да работим всеотдайно, но за да ни има, трябва да получим полагащото ни се отношение и сами да изградим нашата визия за здравните грижи на бъдещето. Готови ли сме да започнем промяната, която изисква промяна на старите модели на мислене към иновативни практики в мултифункционален екип при равнопоставено партньорство?

Необходим е процес на осъзнаване на нашата сила и действия за постигане на нашите цели. Трябва заедно да отвоюваме отнетите ни позиции в здравната система и твърдо да отстояваме исканията си. Това е труден път и изисква участието на всички. Необходим е политически консенсус за признаване на важността на сестринството, достойно заплащане на нашия труд и реформирана здравна система, при която нашите пациенти са спокойни и с доверие приемат нашите грижи, а медицинските специалисти са удовлетворени от резултатите на своя труд и предават щафетата на мотивирани млади колеги, които са избрали трудните ни професии.

Въпреки неясната политическа ситуация в страната не бива да губим надежда, че новото правителство, дори след няколко месеца ще прояви здрав разум и ще започне да отстранява недалновидните решения от последните 20 години.

Очакваме разбиране, диалог и подкрепа, за да останем тук сега и да подготвим бъдещото поколение професионалисти по здравни грижи!

Пожелавам ви здраве, повече усмивки и голяма доза оптимизъм!

Честит празник, скъпи колеги!Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7LMc

Лекар 16.05.2021 00:38:46

Умри, но свръзка дай.

Гост 12.05.2021 15:03:48

Медицинските сестри сме непреодолим фактор за всяка здравна система По нищо не личи- както и оФцете от БЛС ,така и вие си бачкате неплатено от мутрокомунистите. Значи сте заобиколими и несъществен фактор да бъде някой заставен да прави реформи. И не само бачкате за мутрокомунистите ,ами и на две места даже. Робска психика. Без спиране на работа и протести няма кой да ви обърне внимание с жалките заплати.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...