Петък, 03 Декември 2021
12
май
2
 

В Международния ден на сестринството

БАПЗГ: Медицинските сестри сме непреодолим фактор за всяка здравна система

Сряда, 12 Май 2021 | 10:42:28
2

По време на пандемията повече от всякога ясно пролича тежката криза в здравните системи поради липса на персонал. СЗО и МСС очакват недостиг от 13 млн. медицински сестри към 2030 г. Затова и мотото на 12 Май 2021г е „Нашият глас води, ние творим

По време на пандемията повече от всякога ясно пролича тежката криза в здравните системи поради липса на персонал. СЗО и МСС очакват недостиг от 13 млн. медицински сестри към 2030 г. Затова и мотото на 12 Май 2021г е „Нашият глас води, ние творим нова визия за бъдещите здравни грижи“. Ние сме непреодолим фактор за всяка здравна система, без нас и нашия професионализъм не е възможен успех на лечебната дейност.

Това се казва в поздравителния адрес на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи към медицинските сестри по повод днешния Международен ден на сестринството.

„Въпреки неясната политическа ситуация в страната не бива да губим надежда, че новото правителство, дори след няколко месеца ще прояви здрав разум и ще започне да отстранява недалновидните решения от последните 20 години“, се казва още в посланието на БАПЗГ.

Ето и пълния текст на поздравителния адрес, подписан от председателя на Асоциацията Милка Василева:

Отново е 12-май – Международния ден на сестринството, а у нас – ден на професионалистите по здравни грижи. Днес е денят, в който почитаме паметта на основателката на модерното сестринство Флоранс Найтингейл. Тя ни завеща вечната клетва, която помним и изпълняваме винаги без да парадираме, без да се натрапваме, без да очакваме благодарност – просто си вършим съвестно работата и се надяваме на по-добри времена. Оказа се, че търпението ни е безкрайно и често се злоупотребява с него. Въпреки неясните реформи ние, професионалистите по здравни грижи продължаваме да поддържаме в себе си огънчето на мотивацията да сме близо до хората и с истински професионализъм да се грижим за тях – здрави или болни. Искрата, запалена от основателката на модерното сестринство се разпръсква и в съвременния сложен свят, където определено има дефицит на морал и човещина. И ето тук е нашата сила – да бъдем съпричастни към страданието, да помагаме с професионални умения, да се борим за по-добър свят, основан на човешките ценности и любов. Избирайки медицинска професия, ние поставяме себе си в служба на обществото, но за да сме пълноценни и то трябва да ни отговори по правилния начин. Ние ще продължаваме да изискваме адекватно отношение, за да останем тук и сега!

Благодаря ви, че въпреки ежедневните трудности, особено сега, в условията на пандемия, продължавате да сте истински професионалисти! Няма да забравим колегите си, които загубиха живота си, грижейки се за тези, които имат нужда. Подкрепяме колегите, които преболедуваха тежко Ковид инфекцията и останаха с трайни поражения. Изключително високо ценим героизма на всички, които се превърнаха в „ангелите на спасението“ и заслужиха уважението на българското общество.

В тези тежки времена за целия свят, ние изразяваме своята съпричастност към професионалистите по здравни грижи, които са в горещите точки на пандемията и издигат своя глас за ново отношение към сестринството, защото сега, повече от всякога ясно пролича тежката криза в здравните системи поради липса на персонал. СЗО и МСС очакват недостиг от 13 млн. медицински сестри към 2030 г. Затова и мотото на 12 Май 2021г е „Нашият глас води, ние творим нова визия за бъдещите здравни грижи“. Ние сме непреодолим фактор за всяка здравна система, без нас и нашия професионализъм не е възможен успех на лечебната дейност. А хората очакват от нас не само специфични професионални умения, но и усмивка, подкрепа и съпричастност. Всички сме готови да работим всеотдайно, но за да ни има, трябва да получим полагащото ни се отношение и сами да изградим нашата визия за здравните грижи на бъдещето. Готови ли сме да започнем промяната, която изисква промяна на старите модели на мислене към иновативни практики в мултифункционален екип при равнопоставено партньорство?

Необходим е процес на осъзнаване на нашата сила и действия за постигане на нашите цели. Трябва заедно да отвоюваме отнетите ни позиции в здравната система и твърдо да отстояваме исканията си. Това е труден път и изисква участието на всички. Необходим е политически консенсус за признаване на важността на сестринството, достойно заплащане на нашия труд и реформирана здравна система, при която нашите пациенти са спокойни и с доверие приемат нашите грижи, а медицинските специалисти са удовлетворени от резултатите на своя труд и предават щафетата на мотивирани млади колеги, които са избрали трудните ни професии.

Въпреки неясната политическа ситуация в страната не бива да губим надежда, че новото правителство, дори след няколко месеца ще прояви здрав разум и ще започне да отстранява недалновидните решения от последните 20 години.

Очакваме разбиране, диалог и подкрепа, за да останем тук сега и да подготвим бъдещото поколение професионалисти по здравни грижи!

Пожелавам ви здраве, повече усмивки и голяма доза оптимизъм!

Честит празник, скъпи колеги!Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gs1d

Лекар 16.05.2021 00:38:46

Умри, но свръзка дай.

Гост 12.05.2021 15:03:48

'Медицинските сестри сме непреодолим фактор за всяка здравна система' По нищо не личи- както и оФцете от БЛС ,така и вие си бачкате неплатено от мутрокомунистите. Значи сте заобиколими и несъществен фактор да бъде някой заставен да прави реформи. И не само бачкате за мутрокомунистите ,ами и на две места даже. Робска психика. Без спиране на работа и протести няма кой да ви обърне внимание с жалките заплати.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доклад на ИПИ: За 10 години - повече легла, по-малко лекари
03.12.2021 17:08:43

Доклад на ИПИ: За 10 години - повече легла, по-малко лекари

Кризата в здравеопазването, причинена от пандемията, поставя множество въпроси относно адекватнос ...

126 са лечебните заведения, които получават доплащане до 100% през октомври
03.12.2021 16:43:16

126 са лечебните заведения, които получават доплащане до 100% през октомври

Общата стойност на средствата за неблагоприятни условия на работа (НУР) за извънболничната помощ ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...