Вторник, 26 Септември 2023
19
септ
2
 

БАРПТЛ: Апелираме към криминализиране на престъпленията с лекарства

Настояваме за увеличен контрол на компетентните органи върху всички процеси, свързани с нелегалния износ на лекарства, казват от БАТЕЛ

Вторник, 19 Септември 2023 | 14:48:46
2

„Остро осъждаме всички престъпления с лекарства. Купуването от аптеки с цел продажба е незаконно, изнасянето на продукти от забранителния списък на СЕСПА е незаконно и следва да бъде наказвано с цялата строгост на закона“.  Това се каз

„Остро осъждаме всички престъпления с лекарства. Купуването от аптеки с цел продажба е незаконно, изнасянето на продукти от забранителния списък на СЕСПА е незаконно и следва да бъде наказвано с цялата строгост на закона“.  Това се казва в позиция на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) по повод доклада на ДАНС относно недостига на лекарствени продукти у нас, изнесен от председателя на Комисията по здравеопазване в парламента проф. Костадин Ангелов.

„Всеки член от БАРПТЛ спазва регулацията, разграничава се от престъпленията с лекарства и многократно сме призовавали за криминализирането им, без това да води до допълнителни регулаторни ограничения и забрани за легалния бизнес по смисъла на ЗЛПХМ и свързаната със здравеопазването нормативна уредба. Ние сме подали сигнал и за незаконна продажба на лекарства по пазари и в сайтове, но няма предприети мерки, а в същото време се правят опити да се ограничи и забрани легалната дейност по търговия с лекарствени продукти. Проблемът не е в законодателството, а в слабия превантивен и текущ контрол. Обявяваме се за холистичен подход и обсъждане на проблемите в лекарствоснабдяването, но  сме категорично против отправянето на безпочвени обвинения срещу дистрибуторите“, се казва още в позицията на Асоциацията.

От БРПТЛ заявяват категоричното си несъгласие с твърденията, че действащите законови нормативни документи облагодетелстват търговците на едро. „Членовете на нашата асоциация спазват стриктно законовите си задължения и ангажиментите към обществото. Нашата дейност е единствената в здравеопазването, която е ограничена със забранителен списък, с цел защита на пациентите. Парадоксът е, че когато един продукт е забранен за износ, не съществува никаква норма и насърчителна мярка, чрез която да се достави повече в страната. Създаването на забрана за износ не е достатъчно действие, за да има лекарства за пациентите“, казват още от Асоциацията.

От Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) също излязоха със становище относно доклада на ДАНС. „Ние настояваме за увеличен контрол на компетентните органи върху всички свързани с това процеси, така че да се гарантира изцяло спазването на закона. Затова заставаме изцяло зад прилагането от тяхна страна на всички административни инструменти, които и към момента са им дадени от законодателя“, казват от Асоциацията.

От БАТЕЛ допълват, че най-големите търговски компании в сектора, са и най-проверяваните участници в процеса на лекарство снабдяването от всички видове отговорни институции, в това число и ДАНС, но нито една проверка не е доказала укриване, умишлено задържане или нерегламентиран износ на лекарствени продукти. Според Асоциацията информацията от СЕСПА показва, че недостигът на медикаменти се дължи на намалени количества от дадени продукти в България, като причините затова най-често са производствени или свръх потребление, а не паралелна търговия. 

Пълния текст на позицията на БАРПТЛ може да намерите тук, а на БАТЕЛ - тук.
Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qPJV

Гост 19.09.2023 22:42:14

Смешна история. Като има недостиг, да не се изнасят продуктите от дефицитния списък. Режимът на обратен износ е разрешителен. На ИАЛ еизвестно кои фирми какво изнасят. Голям процент от реекспорта се осъществява директно от складовете на самите производители и вносители.Те най-добре знаят в коя страна какви цени на техни продукти са регистрирани!

Лекар 19.09.2023 15:08:46

Уж все настояват за контрол а принуждават лекарите да изписват електронни рецепти за да им озаптят алчността!


Всичко за коронавируса
Още новини
Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика
25.09.2023 18:11:59 Надежда Ненова

Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика

Обновеният информационен портал за ваксинопрофилактика „Плюс мен“ беше представен по ...

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици
25.09.2023 17:36:30

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици

Група от независими съветници към Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) гласува п ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...